Gerçek kişilerin 2012 yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratlar için beyanname verme süresi 1 mart 2013 tarihinde başladı.

Mükelleflerin 2012 yılı kazançlarına ilişkin Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini 1- 25 mart  2013 tarihleri arasında vermeleri gerekiyor.

Mart ayı içerisinde verilecek beyannameler üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi ise 2013 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek.

Tahakkuk eden Gelir Vergisi;

• Vergi tahsiline yetkili olan banka şubelerine,
• Bağlı bulunulan vergi dairesine,
• Bağlı bulunulan vergi dairesinin bildirilmesi şartı ile herhangi bir vergi dairesine

ödenebilecek.

Yıllık Gelir Vergisi beyannamesinin düzenlenmesinde menkul sermaye iratlarının beyanı, teknik boyutu en karmaşık vergisel konulardandır. Bu yazımızda, menkul sermaye iratlarının beyanında özellik arz eden hususları özet halinde sunmaya çalıştık.  

1. Tutarı Ne Olursa Olsun Beyan Edilmeyecek Menkul Sermaye İratları

Aşağıda sayılan menkul sermaye iratları (vergi kesintisi yoluyla vergilendirildikleri için) tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecektir. Diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi durumunda da beyannameye dahil edilmeyecektir.

- Mevduat faizleri

- Özel Finans Kurumlarınca (Katılım Bankaları) kâr ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kâr payları

- Repo Kazançları

- Tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından yapılan ödemeler,

- Kurumlar vergisi mükelleflerince 31.12.1998 ve daha önceki tarihlerde sona eren hesap dönemlerinde elde edilen kazançların dağıtımı halinde, gerçek kişilerce elde edilen kar payları,

Kurumların karlarını sermayeye eklemek suretiyle gerçekleştirdikleri kar dağıtım işlemlerinde gerçek kişi ortaklarca elde edilen (bedelsiz hisse veya iştirak payı iktisabı şeklinde elde ettikleri) kar paylarının da beyanı söz konusu değildir.

2. 1.290 TL’lik Tutarı Aşması Halinde Beyan Edilecek Menkul Sermaye İratları

a) Kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz gelirleri,

b) Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen bedeller (01.01.2006 tarihinden önce ihraç/iktisap edilenler),

c) İştirak hisselerinin sahibi adına henüz tahakkuk etmemiş kar paylarının devir ve temliki karşılığında alınan para ve ayınlar,

d) Her çeşit senetlerin iskonto edilmesi karşılığında alınan iskonto bedelleri,

e) Yurt dışından elde edilen diğer menkul sermaye iratları (faiz, repo, kar payı v.b.),

f) Her çeşit alacak faizleri.

Yukarıda sayılan gelirler 1.290 TL’yi aşıyorsa, elde edilen gelirin tamamı beyan edilecektir.

3. 25.000 TL’lik Tutarı Aşması Halinde Beyan Edilecek Menkul Sermaye İratları

a) 01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan her çeşit tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden elde edilen gelirler,

b) Tam mükellef kurumlar tarafından yurtdışında ihraç edilen tahviller ile tam mükellef varlık kiralama şirketleri tarafından yurtdışında ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler,

c) Tam mükellef kurumlardan elde edilen kar payları.

Elde edilen gelirin 25.000 TL’yi aşması halinde bu gelirlerin tamamı yıllık beyanname ile beyan edilecektir. Menkul sermaye iratları toplamının 25.000 TL’yi aşıp aşmadığının tespitinde, indirim oranı ve istisna uygulanabilecek menkul sermaye iratlarının, indirim oranı ve istisna uygulandıktan sonra kalan kısımlarının dikkate alınması gerekmektedir.

Gelir Vergisi Kanununda bazı menkul sermaye iratlarının enflasyondan arındırıldıktan sonra kalan tutarlarının vergilendirilmesi öngörülmüştür. Maliye Bakanlığı’nca, enflasyondan arındırmaya ilişkin indirim oranı 2012 yılı için % 84,4 olarak belirlenmiştir.

2012 takvim yılında elde edilen menkul sermaye iratlarından, 01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler indirim oranı uygulanmak suretiyle beyan edilecektir. Beyanname verme sınırı olan 25.000 TL’nin hesabında, indirim oranı uygulanabilecek menkul sermaye iradı tutarı, indirim oranı uygulandıktan sonra kalan kısım itibariyle dikkate alınacaktır.

01.01.2006 tarihinden sonra ihraç edilen devlet tahvili ve hazine bonolarından elde edilen faiz gelirleri ise gelir vergisi kesintisine tabi olduğundan beyan edilmeyecektir.

2012 yılında elde edilen ve 25.000TL’yi aşan Eurobond faiz gelirleri ise beyan edilecektir.