16 Mart Cuma akşamı Cemal Reşit Rey (CCR) konser salonunda Melihat Gülses

ve Alman sanatçı Anne Katrin Steffens’in “Gönül Köprüsü” adı altında beraberce verdikleri konsere gittim.

Yaklaşık 25 senedir yaşadığım İstanbul’da yüzlerce konsere gittim ama böylesine muhteşem bir konseri ilk defa izledim. Melihat hocamın bestekâr eşi değerli sanatçı

Necip Gülses’in projesi olan bu ikili konser beni çok etkiledi.

Konser sonrası telefon açarak kutladığım Melihat hocama, “Hocam Alman sanatçı Anne Katrin’le beraberce aynı sahnede verdiğiniz bu konserle yeni bir çığır açtınız. Çorum Haber’de bu güzel konseri Çorum’lu sanatseverlere duyuracağım.” dedim.

18 ve 19. Yüzyıllarda Doğu’da ve Batı’da besteciler büyük formdaki eserlerin yanında süre olarak kısa eserler de üretmeye başlamışlar. Batı’da “Lied”, Doğu’da ise “Şarkı” formu olarak çok yaygınlaşan bu müzik formu birbirine çok benzer.

Lied, Almanca şarkı anlamına gelen, insan sesi için bestelenmiş bir şarkı türüdür.

Türk müziğinde de ”şarkı” formu aynı batı müziğinde olduğu gibi genellikle dört mısradan oluşan kısa şiirler kullanılarak bestelenir.

Saz sanatçılarının sahne almasından sonra ikiye bölünmüş arka panoda sol tarafta Avusturya’lı besteci Franz Schubert, sağ tarafta Türk besteci Şevki Bey.

Anne Katrin, Burak Çebi’nin piyanosu eşliğinde Schubet’ten bir parça okudu.

Melihat Gülses Şevki Bey’in “Affeyle suçum ey gül-i ter başıma kakma” adlı Hicaz şarkısını okudu.

Daha sonra arka panoda sol tarafta Mahler, sağ tarafta Mahmut Celalettin Paşa. Anne Katrin Mahler’den bir parça okudu. Melihat Gülses, Celalettin Paşa’dan bir şarkı okudu.

Arka panoda Ricrard Straus ve Münir Nurettin Selçuk’un resimleri göründü.

Anne Katrin Straus’tan bir parça okudu. Melihat Gülses Münir Nurettin Selçuk’un sözleri Cahit Sıtkı Tarancı’ya ait; “Ne doğan güne hükmüm geçer, ne halden anlayan bulunur” adlı Mahur şarkısını okudu.

Arka panoda Robert Schumann ve Hammamizâde İsmail Dede Efendi’nin fotoğrafları eşliğinde Anne Katrin Dede Efendi’nin “Yine bir gülnihal aldı bu gönlümü” adlı Rast şarkısını Türkçe okudu.

Melihat Gülses de, Schumann’ ın bir parçasını Almanca okudu.

Arka panoda Mozart ve Mutlu Torun’un resimleri göründü.

Anne Katrin Mozart’tan “Küçük Bir Gece” adlı bir parça okudu.

Melihat Gülses, Mutlu Torun’un “Baharda Kuşlar” adlı şarkısını okudu.

Batı’lı ve Doğu’lu bestekârların fotoğraflarının aynı panoda gösterilerek, bu güne kadar müzikseverlerin gönül tellerini titreten muhteşem eserlerinin değerli ses sanatçıları Melihat Gülses ve Anne Katrin tarafından icra edilmesi çok hoşuma gitti.

kişilik koltuk kapasiteli Cemal Reşit Rey konser salonunu tamamen dolduran müzikseverler Melihat Gülses’i ve Alman sanatçı Anne Katrin Steffens’i dakikalarca ayakta alkışladılar.

21 MART DÜNYA ŞİİR GÜNÜ

Eski Kültür Bakanı Talat Sait Halman’ın “Eski Uygarlık Şiirleri” ve Çorum’lu hemşehrimiz rahmetli Abdullah Ercan’ın “Çorum’lu Şairler” adlı kitaplarını hiç başucumdan ayırmam. “Eski Uygarlık Şiirleri” adlı kitaptan “İzler” adlı Sanskritçe bir şiir çok hoşuma gittiği için sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kader kısa kesse bile iyi insanın sevgisini,

O sevginin izleri sürer gider insanlarda…

Bir canın titreşimleri gibi…

Dünya şiir gününde, şiirle ilgili olarak yazdığım şu dörtlüğümü umarım beğenirsiniz..

Şiir Tanrı dilidir ibadettir insana,

Şiir sevgi selidir saadettir insana,

İlâhi bir bestedir şiir insan makamında,

Aşıktır, sevgilidir, zarafettir insana…(Mehmet Özata)

21 Mart 2018