“Ben adam olmam”, “Biz adam olmayız”

“……dan adam çıkmaz.”

Henüz otuz yaşında olan Türk bilim insanı Gözde Durmuş, bir damla kan ile kişinin kanser olup olmadığını anlayabilen bir cihaz üretti. Cihazın fiyatı sadece bir lira olacak. Artık detaylı ve pahalı testlere gerek kalmayacak. Bu ürün yakında eczanelerde yerini alacak.

Ülkemizde henüz tanınmasa da Gözde Durmuş, yurt dışında “dahi Türk” olarak biliniyor. Kendisini tebrik ediyoruz.

**

Türk kimyager, tamamen ulusal kaynaklarla çevre dostu eksi kırkbeş dereceye kadar buz ve karı yirmi dakika içerisinde eritebilen granül üretti. Granülün atıldığı yerde üç gün boyunca kesinlikle buz tutmuyor. Daha sonra buharlaşarak kayboluyor.

**

ABD Havacılık ve Uzay Ajansında (NASA) görevli Türk bilim insanı Dr. Umut Yıldız “Uzayda neler oluyor?” konulu sunumuyla öğrenciler ve uzay meraklılarıyla bir araya geldi.

**

ABD ulusal bilim vakfı 10 Nisan’da ilk kara delik görüntüsünü paylaşmıştı. Bu görüntünün elde edilmesini sağlayan Olay Ufku Teleskobu (EHT) projesinde çalışan ikiyüzden fazla bilim insanı arasında bir Türk kadını yer alıyordu.

Başarısıyla tüm dünyanın dikkatini çeken ülkemizin gururu olan prof. Dr. Ferya Özel, bir televizyon kanalının konuğu oldu.

**

Bursa'da bulunan Grekoromen stilde 4 kez dünya şampiyonu Rıza Kayaalp, engelliler haftası dolayısıyla iki engellinin hayalini gerçekleştirdi. Bursa 1'inci Amatör Lig'de mücadele eden Arabayatağı Spor Kulübü'nde düzenlenen anlamlı gecede konuşan Milli güreşçi Rıza Kayaalp, sadece engelliler haftasında değil, her gün engelli vatandaşların yanında olduğunu belirterek, "Engelli birçok sporcu arkadaşımız var. Hepsi de birbirinden başarılılar. Spor dallarında dünya çapında aldıkları dereceler ülkemizi mutlu ediyor" dedi. Grekoromen stilde dünya şampiyonu olan Rıza Kayaalp, Arabayatağı Spor Kulübü'nde düzenlenen engelliler gecesine katıldı.

**

Makine mühendisi ve Okyanus bilimci Dr. Derya Akkaynak “Blavatnik genç bilim insanı” ödülüne ülkemizden layık görülen ilk kadın oldu.

**

Halasının çam ağacından yaptığı, çocukken kendilerine de içirdiği öksürüğe iyi gelen karışımı, TUBİTAK’tan aldığı ikiyüzbin liralık destekle geliştiren girişimci Dr. Hande Karagedik, ‘Mayıs ayından sonra şurubun ruhsatlandırılmasına başlayacağız ‘ dedi. Patentini aldı.

Kimse duymasa da kendisini kutluyoruz.

**

Türkiye Ampute Milli Futbol takımı, Avrupa Ampute futbol şampiyonası finalinde İngiltere Vodafone Park’ta bir araya geldi. Türkiye maçı Osman’ın son dakika golüyle 2-1 kazandı.

**

IGCSE sınavlarında en yüksek puanları alarak matematik dalında dünya birincisi olan ve herkesi gururlandıran Laren Karyağdı ve Aysel Çamur mutluluklarını ….. tv’de paylaştı.

Yakındoğu Koleji onbirinci sınıf öğrencisi Ayten Çamur ve Türk Maarif Koleji öğrencisi Laren Karyağdı IGCSE sınavlarında üç dalda en yüksek puanı alarak Matematik dalında dünya birincisi oldu.

**

ABD Ulusal Mucitler Akademisi (NAI) tarafından dünyanın dört bir tarafından seçilen 168 akademik mucit arasında üç Türk Dr. Mihri Özkan, Doç. Dr. Ebru Oral’da yer aldı.

**

İTÜ Makine Mühendisliği bölümü öğrencileri, kanserin erken teşhisinde kullanılabilecek bir cihaz tasarladı. Mono teknoloji temelli MEMS cihazı, TUBİTAK’ın 229 projesi içinde birinci seçildi.

**

Bahçelievler Koleji Eskişehir Anadolu Lisesi onuncu sınıf öğrencisi İpek Arslantaş, Moskova’da düzenlenen “Uluslararası Bilim Temelleri Bilgi Yarışması” (URFODU) matematik finalinde birinci oldu. Ayrıca yarışmaya katılan dokuzuncu sınıf öğrencileri başarı belgesi almaya hak kazandı.

**

Nil Şahin, açık omurilik hastalığıyla doğdu. Yürüyemiyordu. Okul çağına gelince onu ‘Şartlarımız, engelli çocuklar için uygun değil. Asansörümüz yok. İlgilenemeyiz’ diye reddetti. Ama o yılmadı. Sporla iyileştirme sürecine başladı. Yüzerken yürümeye başladı. Şimdi onun yüzden fazla madalyası var. Üstelik ona engel olanlara rağmen.

Kutlamazsak gerçekten ayıp ederiz.

**

ABD’nin Carnegre Mellon Üniversitesinde Biyomedikal mühendisliği alanında doktora yapan Türk bilim insanı Utku Mustafa Sönmez, kanser hücrelerinin henüz bir organa sirayet etmeden kan dolaşımında tespitine yönelik bir cihaz tasarladı.

**

Paralimpik tenisçi Büşra Ün, Uluslararası Tenis Federasyonu tarafından Güney Afrika’da düzenlenen Sowoto Açık Tenis Turnuvasında tekler ve çiftler kategorisinde şampiyon oldu.

**

Kanseri evde yarım saatte tespit edebilen cihaz geliştirildi. Türk Profesörün imzasını taşıyan cihaz, tıp alanında çığır açacak. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi araştırma görevlisi Melike Karakaya, TUBİTAK’ın desteğiyle rahim ağzı kanserini teşhis edecek mikro akışkan çip üretti.

**

Avrupa Şampiyonu sporcular yurda döndü. Berlin 2018 Para Atletizm Avrupa şampiyonasında Avrupa şampiyonu olan ve tarih yazan Bağcılar Belediyesi bedensel engelliler atletsizim sporcuları yedi madalya ile yurda döndü.

**

Yozgat’ın Çayıralan ilçesinde yer alan Curali Köyü, bundan kısa bir süre öncesine kadar insanların internete erişimi olmayan bölgesiydi. Onyedi yıl önce bu köyde doğan Elif Eda Güneş, çocukluk yıllarında internetle tanışmamasına rağmen tamamen kendi olanaklarıyla kodlama öğrenmeye başladı. Elif, şu anda soyadının hakkını vererek parlamaya devam ediyor.

Güneş, ülkemizdeki ve dünyadaki çeşitli büyük firmalar tarafından desteklenen Uzay Teknolojileri Geliştirme Topluluğu (Anche Space) için çalışıyor. Topluluk içinde yazılımcı statüsünde görev alan Elif, Mars aracı geliştirme projesinde rol alıyor.

Elif, “Yozgat’ın İnternet çekmeyen bir köyünde doğdum ve yazılım hayatım orada başladı. İnternet olmadığı için ve bu işi de öğrenmek istediğim için defter ve kalemimle kodlamaya başladım. Daha sonra bilgisayarıma ve internetime kavuştum. Online ortamda kendimi geliştirmeye devam ediyorum.” Diyor.

Elif Eda Güneş, dünyanın en genç Mars aracı geliştiren takımında yer alıyor.

**

şairim
zifiri karanlıkta gelse şiirin hası
ayak seslerinden tanırım
ne zaman bir köy türküsü duysam
şairliğimden utanırım

şairim
şiirin gerçeğini köy türkülerimizde bulmuşum
türkülerle yunmuş yıkanmış dilim
onlarla ağlamış onlarla gülmüşüm.

*

Bu sözler sadece şairler için geçerlidir!