İktidarla muhalefetin tekmeli-tokatlı kavgalarına neden olan yasalar... Ülke için büyük felaket olarak ilan edilen yasalar...
Ve de meclis oylamalarında partilerin hiç de samimi olmadığı, olamadığı yasalar...
İşte örnekleri:
6278 No'lu Mit Yasası:
Yani AKP-cemaat gerginliğinin ilk kavgası...
Açık ifadesi "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" idi...
Konu, savcıların MİT müsteşarını ifadeye çağırması ve bazı MİT mensupları hakkında yakalama kararı vermesi ile gündeme düşmüştü.
Acil olarak bir yasa hazırlandı. Meclise sunuldu. Muhalefet büyük bir tepki gösterdi. Kişiyi yargıdan kaçırmak dendi. Asıl amaç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı kurtarmak dendi.
Sonuçta yasa 17 Şubat 2012 günü mecliste kabul edildi. 63 ret, 266 evet...
Aynı gün Cumhurbaşkanına sunuldu. 18 Şubat 2012 günü Resmi Gazetede yayınlandı. Savcılar da yaptıkları daveti ve arama kararını geri çektiler.
Meclisin o günkü aritmetiği şöyle idi:
AKP : 326
CHP : 135
MHP : 52
BDP : 29
Bağımsız : 6
KADEP : 1
Toplam 549 milletvekilinin 223'ü muhalefet milletvekili idi. İktidar hariç tüm partiler bu yasaya karşı idi. Ama toplam ret oyu yalnız 63 oldu.
* * *
6287 No'lu 4+4+4 Eğitim Yasası:
Yani Eğitim Sistemini önemli ölçüde değiştiren "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"...
Yoğun bir tartışma ve çok gergin bir ortamda 4 gün sürmüştü. Sonuçta 387 oy kullanıldı. 295 kabul, 91 ret ve 1 çekimser oyla 30 Mart 2012 günü yasalaştı.
Oysaki meclis içinde ve özellikle meclis dışında çok yoğun bir karşı koyuş olmuştu.
Tüm eğitim sendikaları, tüm sivil toplum örgütleri, demokratik tüm kurumlar büyük bir tepki göstermiş, sakıncalı görmüştü.
Meclis aritmetiği aynı idi. Ama muhalefetin 223 milletvekilinden 91 ret oyu verilmişti.
* * *
6518 No'lu İnternet Yasası:
Yani bugün çok tartışılan, muhalefetin özellikle itiraz ettiği yasa... 21 ret oyuna karşılık 208 oyla 6 Şubat 2014 günü kabul edilen yasa...
O gün meclis aritmetiği şöyle idi:
AKP : 319
CHP : 134
MHP : 52
BDP : 26
HDP : 4
Bağımsız : 13
Toplam 548 milletvekilinin 319'u iktidar, 229'u muhalefet idi. Ne yazık ki yalnız 21 kişi ret oyu verdi.
* * *
6524 No'lu HSYK Yasası:
Yani Türk hukuk sistemini önemli ölçüde sarsacak bir yasal düzenleme...
Özellikle AKP-Cemaat kavgasıyla gündeme oturan, muhalefet tarafından çok ağır bir dille eleştirilen bu yasa 15 Şubat 2014 günü yasalaştı.
Meclisteki aritmetik aynı idi. Ne yazık ki, muhalefetin toplam oyu 229 olmasına karşın yalnız 28 ret oyu verildi. Ve 210 oyla kabul edildi.
CHP, "Biz grubu dinlendiriyorduk" dedi. MHP, BDP'yi suçladı. BDP, "En sert muhalefeti biz yaptık" dedi. Ama sonuçta 28 ret oyu verildi.
Oysaki:
Kılıçdaroğlu, "Kuvvetler ayrılığı ilkesine" aykırı demişti.
Bahçeli, "Hakim ve savcılar hükümetin emrine sokulmak istenmekte" demişti.
Demirtaş, "Yargıyı, Adalet Bakanı'na bağlamak için kurgulanmış bir tasarıdır" demişti.
Demişlerdi ama 229 muhalefet milletvekilinin 221'i oylamaya girip ret oyu vermedi.
* * *
İşte, muhalefetin durumu... Grup toplantılarında ve de halkın karşısında esip gürleyen ama mecliste görevini yapamayan bir muhalefet...
Öyle sanıyorum ki, bugünlerde olağanüstü olarak meclise gelecek yasalarda da durum aynı olacaktır. Oysaki meclisteki oylamalar muhalefetin bir samimiyet testidir.
Üstelik ülke yönetiminde iktidar kadar muhalefet de sorumludur. Ve de yapıcı bir muhalefete büyük ölçüde ihtiyaç vardır bu ülkede.
Ama görevini yapamayan bir muhalefete de Anadolu tabiriyle söylenecek bir söz vardır.
Beyler! Muhalefeti ya adam gibi yapın ya da yapanlara bırakın.