Tankerler önceki gün düzenlenen bir törenle Kaymakam Coşkun Doğan tarafından köy muhtarlarına teslim edildi.

Törende konuşan Kaymakam Doğan, Vali Necmeddin Kılıç’ın talimatları doğrultusunda tüm il sınırlarında yangıyla mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerini belirterek, dağıtılan su tankerleriyle köyleri yangınlara karşı daha donanımlı hâle getirdiklerini söyledi. Tankerlerin köylü vatandaşlar için hem hayat kolaylaştırıcı hem de hayat kurtarıcı bir işlev taşıdığını vurgulayan Doğan, “İçerisinde bulunduğumuz yaz aylarında ne yazık ki; orman ve anız yangınlarının yaşanma sıklığı artmaktadır. Ev yangınları ise her mevsimde görülebilmektedir. Muhtarlarımızla yapmış olduğumuz toplantılarda orman ve anız yangınlarına karşı dikkatli olunmasını ve mümkün olduğu kadar önlenmesi konusunda gerekli uyarılarımızı yapıyoruz. Ancak tedbirsiz tevekkül olmaz. Merkeze uzak olan köylerimizde herhangi bir orman ya da ev yangını çıktığında ilk müdahalenin yeterli seviyede yapılamaması hâlinde Çorum’dan ya da Mecitözü’nden bir itfaiye ya da arazöz gelene kadar yangının etkisi, çevresi ve bıraktığı zarar büyümektedir. Yangın anında ilk müdahalenin çok önemli olduğunu akılda tutarak yapmış olduğumuz bu uygulama ile köylerimizi çıkabilecek yangınlara karşı daha donanımlı hâle getirmekteyiz” Dedi.

Mecitözü’nün toplam 54 köyü bulunduğunu hatırlatan Kaymakam Coşkun Doğan şöyle devam etti: “Bu 54 köyün sadece iki tanesinde yangın söndürme tankeri vardı. Şimdi Çorum’da Kaymakamlık imkânlarıyla alınmış olması hasebiyle bir ilk olma özelliği taşıyan uygulamayı başlatıyoruz. Mecitözü köylerini toplam 12 gruba ayırdık. Her gruba ortalama 5-6 köy düşecek şekilde ayarladık. Bu ayarlamayı yaparken köylerimizin birbirine olan yakınlığını göz önünde bulundurduk. Her grupta bir köyü merkez olarak belirleyip, bu merkez köylere birer adet 2.5 ton su kapasiteli ve toplam 100 metre hortumu bulunan çok amaçlı yangın söndürme tankerleri satın aldık. Ve şimdi bu tankerlerimizi köylerimizin ortak kullanımına sunuyoruz. Köy muhtarlarımız birbirleri ile iletişime geçerek tankerlerimizden ortaklaşa istifade edebileceklerdir.”

Çok amaçlı yangın söndürme tankerlerinin galvanizli olduğunu vurgulayan Kaymakam Doğan, “Dolayısıyla içme suyu ihtiyacının karşılanması için de kullanılabilirler. Şöyle ki; köylerimizde düzenlenecek etkinliklerde, festivallerde özellikle içme suyuna ihtiyaç duyulduğundan tankerlerimiz vatandaşlarımıza bu anlamda kolaylık sağlayacaktır. Tankerlerimizin etkin bir basınç sistemi bulunmaktadır. Küçük kanalizasyon tıkanıklıklarının olduğu durumlarda tankerden çıkan basınçlı su ile bu tür tıkanıklıklarda giderilebilecektir. Çok amaçlı yangın söndürme tankerlerimizin köylerimize, vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu vesile ile orman ve anız yangınlarına karşı tüm vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim