Enerji sektörüne 2014 yılının başlarında ilk adımı atan Oltan ve Köleoğlu Enerji, biyokütle olarak adlandırılan ve genellikle bitkisel ve tarımsal atıkların kullanılmasıyla elde edilen enerji uygulamalarıyla dikkati çekti.

Bu kapsamda Türkiye'de ilk defa Çorum'un Mecitözü ilçesinde bir santral kuran ve 2018'in başında üretime geçen Oltan ve Köleoğlu Enerji, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma, ekonomisine katkı sağlama ve yaşanılabilir bir çevre bırakma hedefleri doğrultusunda enerji sektöründe lider firma olmayı hedefliyor.

SEKTÖRDE ÇOK SAYIDA SANTRAL KURULACAK

Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Tic. AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Doğan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'de, bitkisel atık olarak da nitelendirilen farklı organik atıklar kullanılarak enerji üretiminin geliştiğini söyledi.

Biyokütle olarak adlandırılan ve genellikle bitkisel ve tarımsal atıkların kullanılmasıyla elde edilen enerji uygulamalarında Çorum'un Mecitözü ilçesinde ilk santrali kurduklarını dile getiren Doğan, sektörde çok sayıda santral kuracaklarını da ifade etti. Santrallerden ikincisi Afyon’da kuruluyor. Sırada Bergama ve Samsun var.

Doğan, Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Tic. AŞ olarak ikinci santrali Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde kurmayı planladıklarına dikkati çekerek, bu kapsamda inşaat çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Kurdukları santralde fındık kabuğu, mısır ve ayçiçeği sapı ile odun talaşının yakılmasıyla enerji ürettiklerini vurgulayan Doğan, “Bu santralde 45-50 bin ton bitkisel atık yakılarak yılda 35 milyon kilowat saat enerji üretilecek. Zaman içinde santralin kapasiteli 100 megawata kadar yükseltilecektir. Hedefimiz biyokülte enerjide hem bitkisel atıkları değerlendirmek hem çevre kirliliğini önlemek hem de enerjide dışarıya bağımlı olan Türkiye'nin kendi öz kaynaklarını kullanarak tasarruf sağlayabilmektir" diye konuştu.

İKİNCİ SANTRAL AFYON EBER’DE…

Doğan, Afyonkarahisar'da kurulmakta olan santralde de özellikle Eber Gölü'nde şimdiye kadar tamamen heba edilen sazları kullanmayı hedeflediklerini işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kuracağımız tesiste yılda yaklaşık 150 bin ton hammaddenin yakılması ile 2020 yılının başından itibaren yaklaşık 175 milyon kilowatt saat net elektrik üretmeyi planlıyoruz. Üretilmesi planlanan brüt enerjinin yaklaşık yüzde 15'i santralin yardımcı tesislerinin elektrik tüketimine harcanacak olup, geriye kalan yaklaşık yüzde 85'i ise satılacaktır.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim