Benim körpe balam kime neyler?

Fotograf dernekleri düzenli olarak geziler düzenler. Seçilen bir konuya uygun uzun süreli çekimler yapılır. Fotograflar değerlendirilir. Görülen eksiklerin, yapılan hataların giderilmesi için çaba gösterilir. Açılacak fotograf sergisi için fotograf seçimi yapılır. Arşiv çalışmaları, albümler derken farklı çekim teknikleri kullanılır.

Yaklaşık altı yıl öncesinde AFSAD üyesi arkadaşlar Çorum’a fotograf çekimi için geldiler. Çalışmalar kış boyu sürdü. Yok olmaya yüz tutmuş el sanatları fotograflandı. İskilip merkez, köyleri derken çekimler burada yoğunlaştı. Çalışmaların son döneminde Çorum Bakırcılar arastasına geldiler.

Arasta içinde yapılan çekimlerde ikişer üçer kişilik gruplar oluşturuldu. İşyerlerinin küçük olması, daha verimli çalışmaları zorlaştırıyordu. Sağ olsunlar, ustalarımız gelen arkadaşlarımızı kırmadılar. Bir süre sonra çay molası verildi.

Bilen bilir: Bakırcılar arastasının çevresinde ara sokaklar vardır. Sigara tiryakisi öğrenciler bulabildikleri her fırsatta buraya gelip sigara içerler. Genellikle yaşı kaç olursa olsun fark etmez bayanlar tek başına buralarda dolaşamazlar. Argo sözler kullanmaya alışkın olduklarından çevreyi yakından tanıyanlar olabildiğince buradan uzak durmayı tercih ederler.

Çekimlere ara veren bayan arkadaşların çevresini gençler kuşatır. Sorulan sorularla asıl niyetleri farklıdır. Bir adım atamayan fotografçılar çözüm aramaya başlar. Bayanlar kırıp incitmeden gençlerin elinden kurtulmaya çalışırlar. Matematik öğretmeni fotografçı arkadaşımız, neredeyse taciz durumuna gelen sıkıntılardan kurtulmak ister. Gençlere bu hafta matematikten hangi konuyu işlediklerini sorar.

Matematik dersinin adını duyanlar oradan uzaklaşırlar. Arkadaşlarını uyarırlar. Fotograf sanatçısı arkadaşlar ara sokaklarda rahatlıkla fotograf çekimi yapmaya başlarlar.

Asıl ilginç olan yanı ise matematik öğretmenin otuz yaşlarında üniversite mezunu bir oğlu vardır. Öğrencilerin ise en yaşlı olanı yirmi yaşından küçüktür.

Öğrencileri bu yaşta matematik dersinden nefret etmelerinin nedeni ne olabilir?

**

Kızlara bakmak!

Yapılan bir etkinliğe öğrencileri götürmemiz istendi. Çorum Belediyesinin göndermiş olduğu otobüslerle yola çıktık. Derslerden uzak kalan öğrencilerimizin çeneleri açıldı. Türkü söyleyen, oyun oynayan, birbirine bilinen şakaları yapan öğrencilerimizin keyfi yerindeydi.

Neyse etkinlik bitti. Dönüş yoluna çıktık. Şehir trafiğinde kaplumbağa gibi hareket eden otobüsün içinde birden hiç beklemediğim bir hareketlenme oldu. Öğrencilerimiz birbirini itekliyor. Ezilme pahasına aynı yöne bakmaya çalışıyordu. Çok geçmeden kız öğrencilerin fazla sayıda bulunduğu bir okulun önünden geçmekte olduğumuzu anladım Trafiğin yoğun olması onlar için bulunmaz bir fırsattı. Saniyeler içinde kavga çıkabilirdi. Otobüs içinde bulunan öğretmen arkadaşlar elinden gelen çabayı gösteriyordu.

Bir öğrencimizin durum değerlendirmesi yaptı.: “Yokluğun gözü kör olsun. Dönüp bakılmayacak kızlara bakıyoruz.”