Para, para, para
Varlığı bir dert;
Yokluğu yara.
Bu günlerde televizyonlarda yer alan bir haber ilgimi çekti. Çok az kanalda yer almasına rağmen diğerlerinden çok farklı. Habere göre bir İsviçre bankasının 2007 yılına kadar açılan hesaplarla ilgili bilgilerine ulaşılmış. Dünyanın sayısız ülkesinden binlerce insan bu bankada hesap açtırmış. Rakamlar öyle küçük boyutlarda, eskilerin deyimi ile “kefen parası” olacak cinsten değil!
Kendi ülkesine, ülkesinin bankasına; hatta kendinin sahibi olduğu bankaya güvenmeyenler elin Avrupa bankasına hesap açtırırmış. Adı üstünde gizli hesap olduğundan banka mudisi (banka müşterisi) dışında başkalarına bilgi verilmezmiş.
Bilgisayar teknolojisinin hızla gelişmesiyle birlikte yaşamın tüm alanları yeniden şekillendi. Çok şeyler getiren yeni teknoloji bir şeyleri de alıp götürdü. Gizli saklı diye bir şey kalmadı. Mesleği her neyse birileri çıkıp ulaşılması mümkün olmayan bilgilere ulaşıyor. Bir şekilde özenle gizlenmiş; özel yazılımlarla şifrelenmiş, devlet sırlarına ulaşabiliyor.
Elde edilen bilgiler, saniyeler içerisinde dünya kamuoyuna ulaştırılıyor. Gündemde yer alan habere göre İsviçre bankasında hesap açanlar arasında ülkemizin yurttaşları da varmış. Kimlerin ne kadar hesabının olduğu şimdilik gizliymiş. Aradan geçen yıllar içinde yeni hesap açtıranlar mutlaka olmuştur.
Biraz hayal kuralım. Bir süre sonra o bankada kimlerin ne kadar parasının olduğu konusunda detaylı bilgiler açıklandı. Neler olacağını az çok tahmin edebiliyorum. Birileri çıkacak bu haber doğrudur diyecek; o bankada hesap açtıranlara duyulmamış küfürler edecek.
Başka birileri çıkıp kraldan çok kralcı olacak. Ortaya atılan haberlerin yalan olduğunu, iftira atıldığını söyleyecek. Haberi uyduranların asıl niyetlerinin ne olduğunu anlatacak. Haberi yapanlara, habere inanlara küfür edecek.
Haberin özüne dokunmadan küçük bir değişiklik yapalım. Bir yanlışlık yapılmış. Aynı bankada (A) yerine (Z) hesap açtırmış. Başka söze gerek yok.
Habere inananlarla inanmayanların; özür dilerim, küfür edenlerle savunanların adları değişmiş olacak.
Falcı malcı değilim; rüyamda görmedim. Sadece aklıma gelenleri yazdım. Anlayan anlamıştır.