Sanayi işletmelerinde, maliyetlerin %50 den fazlası (hatta kimi zaman % 70 varan kısmı) hammadde ve malzemeden oluşur. Konuya “pareto mantığı” açısından yaklaşırsak doğal olarak en önemli analiz alanımız bu maliyet unsurları olacaktır.
Yine Sanayi işletmelerinde masraf bütçesi: ürün ve hizmeti oluşturan mal ve malzeme giderlerinden meydana gelmektedir o halde, analizini yapmamız ve üzerinde tasarruf tedbirleri uygulamamız gereken bölüm tamda burasıdır.
Şöyle düşünün; toplam giderler içerisinde yer alan malzeme giderlerinde yapacağınız %10-15 bir geri kazanım veya tasarruf toplam maliyetleri %5-10 civarında düşürecektir ve ciro üzerindeki karınız aynı oranda artacaktır. Eğer işletmenizin kar marjı bu sınırlarda ise yani % 5-10 kar marjı ile faaliyet gösteriyorsanız maliyetlerdeki bu düşüş doğrudan karlılığınızı ve veriminizi artıracaktır, başka bir ifade ile malzemede yapacağını %5 lik düşüş rantabiliteyi % 50 artıracaktır. Konuya bu çerçeveden baktığınızda bu bölüm üzerinde neden ve niçin daha fazla zaman ayrılması gerektiğini ve mal/ malzeme maliyetlerinde düşüş sağlamanın gerekçesi daha anlaşılabilir olmaktadır.
Hemen belirtmeliyim ki, malzemeler üzerinde yapılacak analizlerde bir yanlış anlamayı düzeltmek gerekir çoğu “uyanık” iş adamı malzemelerin tasarrufu konusunda “malzemeden tenkisat mı yapmalıyım!” yanlış düşüncesini kafasından atamaz, burada bahsettiğim malzemeden çalmak kaliteden ödün vermek değil aksine daha kaliteli ürünü aynı malzeme kullanarak verimli sonuç almaktan bahsediyorum. Emtia kalitesi ve malzemeden ödün vermeden (bunların üretimi aşamasında) yapacağınız giderlerden ve gereksiz maliyetlerden kurtulmak size bu verimliliği saklayacaktır.
O halde malzeme ihtiyacının belirlenmesinden başlayarak tüm üretim aşamasında gereksiz maliyetlerin minimize edilmesi ve gerekli olanların analiz edilerek revize edilmesi konusu bizim inceleme alanımız olacaktır o halde bu süreci sıralamakla işe başlayalım:
1. İhtiyacın belirlenmesi
2. Piyasa analizi
3. Sipariş
4. Tedarik
5. Gereksiz (stok) depolama
Sonuç olarak: üretimin ve maliyetlerin oluşumuna neden olan sebeplerin doğru analizi ve üzerinde yapılacak çalışmalar maliyetleri düşürdüğü gibi işletmenizin verimliliğini de artıracaktır.

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.