Yıllardır günü birlik başarılarla avunup duruyoruz. Profesyonel anlamda, gerek Çorumspor, gerekse şimdilerde Çorum FK’da bir türlü istikrar sağlanamadı.55 yıllık maziye sahip olan koskoca Çorumspor, yönetimsel hatalar nedeniyle amatöre düştü ve 9 yıldır da amatör liglerde varlığını sürdürmeye çalışıyor. Şehrin, profesyonel liglerdeki tek futbol kulübü olan Çorum FK ise, adeta direkten döndü. Maalesef, şehir olarak spor yöneticisi yetiştiremiyoruz. Ve yine maalesef, lobi faaliyetleri çok zayıf.

Lobi demişken, en basit ve güncel bir örnek vermek istiyorum. Harika bir stadyum yapıldı. 2020 yılı içerisinde hizmete açılan statlar arasında, Dünya’da ilk beşe girdi bu stat. Çorum FK, son iki sezonun iç saha maçlarını bu statta oynadı. Sözde, stadın açılışı mahiyetinde, A Milli olmasa da, yaş kategorilerinden bir milli maç alınacaktı Çorum’a. İki yıl geçti, tık yok. Hadi milli maçı da geçtik, 2 yıldır o kadar play-off maçı oynandı ama Çorum görmezden gelindi. Bu sezon Ankara Eryaman’a üst üste iki play-off finali verildi de, en azından bu maçlardan biri Çorum’a alınamadı.

Profesyonel anlamda, Futbol Federasyonu ile ilişkiler çok zayıf. Siyasi anlamda da ilişkilerin iyi olduğunu düşünmüyorum. Son 3-4 yıldır, fikstür ve grup çekimlerinin bile çoğuna Çorum FK’dan temsilci katılmadı. Yeni dönemde, Başkan Oğuzhan Yalçın’ın bu konuya hassasiyet göstermesi lazım. Çünkü, lobi faaliyetleri yürütebilmek için, kulis yapmak gerek. Bunun yolu da, Federasyon ve kulüplerle ilişkileri sıcak tutmaktan geçer.

Yanlışlardan biri de, sırf “Yaptık” olmak için yapılan tesisler. Tesis tabi ki yapılsın. Ama, ihtiyaç varsa yapılsın. Bugün, Dodurga ve Karahacip’e hangi mantıkla futbol sahası yapıldığını anlatabilecek birileri var mı? Dodurga’nın mı amatör liglerde takımı var, Ortaköy’ün mü? Bu sahalar şimdi ne amaçla kullanılıyor? Yüzbinlerce lira gömüldü bu tesislere. Yazıktır, günahtır!

Gönül almak için değil de, ihtiyaca göre yatırım yapmak ve gereksiz harcamalarda kullanılan paranın ihtiyaç duyulan yerlere kanalize edilmesiyle, daha kalıcı başarılar elde edilecektir.

Onca olumsuzluğun arasında, zaman zaman güzellikler de oluyor. Mesela, Masa Tenisi Süper Lig final etabı müsabakaları Çorum’da devam ediyor. Kadın ve erkeklerde 16’şar takımın mücadele ettiği ligde, Türkiye’nin en iyi takımları Çorum’da kapışıyor. Çorum’u 3 takımın temsil etmesi, gurur verici. Böylesine önemli bir organizasyonun Çorum’da yapılması da ayrıca gururlandırıyor insanı. Bugün, hem de Süper Lig final etabını Çorum’a almak kolay bir iş değil. Ciddi bir lobi çalışması gerektiriyor. Masa Tenisi Federasyonu ile ilişkilerin iyi olması, Nadir Solak’ın federasyon yönetiminde yer alması en büyük etken.

Masa tenisinde olduğu gibi, futbol ve diğer branşlarda da federasyonlarla ilişkileri sıcak tutmak lazım. Ancak bu şekilde alınacak büyük organizasyonlar ve kazanılacak başarılarla Çorum’un adını sporla duyurabiliriz.