Geçenlerde Ankara'dan bir okurum aradı. Yeni Türk Ticaret Kanununda limited şirketlerde pay senedi (hisse senedi) çıkarma haklarının olduğunu, bu nedenle 2 tam yıl geçtikten sonra satılan limited şirket hisse devirlerinin vergilendirme usulünde anonim şirketteki gibi vergi istisnası haklarından yararlanma konusunda bir değişiklik olup olmadığını sordu.

 

Sahiden daha önce kaleme almadığım bir konu. Türkiye'deki limited şirket sayısının anonim şirketlere göre sayısal çoğunluğunu dikkate alır isek limited şirketler açısından konunun önemi daha da artmaktadır.

Konunun özü şu husustan doğmaktadır: Anonim şirketler hisse senedi çıkarıp ortaklarına pay defterine işleyerek vermeleri ve ortakların sahip oldukları hisseleri 2 yıl geçtikten sonra elden milyonlarca lira kârlı bir şekilde çıkarmaları halinde ortaya çıkan kâr "değer artış kazancı" olarak vergilendirilmeyecektir. Yani hiç vergi veya harç gibi bir yükümlülüğü olmayacaktır.

İşte tereddüt bu aşamada başlıyor.Limited şirketler de diyorlar ki, Yeni Ticaret Kanunumuzda limited şirketlere de pay senedi bastırma olanağı getirildi, bu yasal olanak doğar doğmaz, yukarıda anonim şirketler için bahsedilen  vergi avantajından limited şirketler de yararlanabilmelidir.

 

Durumu açıklamaya çalışalım;

1. Yeni Ticaret Kanunumuz sadece anonim şirket hisse senetlerini menkul kıymet olarak tanımlamıştır. Limited şirketler ile ilgili maddelerde limited şirket pay senetlerinin "menkul kıymet" olarak değerlendirileceğine ilişkin hiç bir maddeye rastlanmamaktadır.

 

2.Buna paralel olarak Gelir Vergisi Kanunumuzun mükerrer 80/1 maddesinde, "hisse senedi hariç"  menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkartılmasından bahsedilmektedir ki, yukarıdaki fıkrada bahsettiğimiz gibi, Ticaret Kanunumuz limited şirket pay senetlerini "menkul kıymet" sınıfına dahil etmemiştir. Ayrıca Gelir Vergisi Kanunumuz "hisse senedi" hariç diyerek, hisse senedinin menkul kıymet vasfı taşıyıp taşımadığına önemli bir vurgu yapmaktadır.

 

3.Diğer yandan limited şirket ortaklarının pay senedi devri cirolanması şeklinde olması mümkün değildir. Çünkü limited şirket ortakları pay senedi devirlerini yazılı bir şekilde yapmak ve noter tarafından onaylattırmak ve ticaret siciline tescil ettirmek zorundadırlar.

 

4.  Limited şirket esas sözleşmesinde konulacak hükümle payın devri yasaklanabilirken, anonim şirket paylarının devri sınırlandırılabilir, fakat yasaklanamaz. Bu kısıtlayıcı hüküm de limited şirket hisse senetlerinin "menkul kıymet" olma vasfını ortadan kaldıran bir neden olarak gözükmektedir.

 

Tüm bu nedenlerle limited şirket hisse senedi (pay senedi) devrinde ortaya çıkacak alış satış farkı sonucu oluşan kâr, 2 yıl elinde bulundurma ile ilgili istisna hükümlerinden yararlanamayacak ve  "değer artış kazancı" olarak satan ortak tarafından % 15 ila % 35 aralığında gelir vergisi hesaplayarak ödemek zorunda kalacaktır.