Yeni Türk Ticaret Kanunumuz’un, beraberinde birçok yenilikler getirdiğini, bu yeniliklerin neler olduğunu zaman zaman yazmıştık. Bunlardan bir tanesi de limited şeklinde kurulan şirketlere genel kurul yapma zorunluluğu getirmesidir.

Eski Ticaret Kanunumuzda, limited şirketlerin genel kurul yapma zorunluluğu yok idi, yeni düzenleme ile aynen anonim şirketlerde olduğu gibi limited şirketler de her yıl genel kurul yaparak bir yıllık faaliyet ve sonuçlarını ortaklarına açıklamak zorundalar.

Önemli bir kurumsal alt yapı şeklinde ortaya çıkan bu düzenleme üzerinde biraz duralım;

Limited statüsünde olan şirketler 2013 yılından başlamak üzere her yılın Mart ayı sonuna kadar genel kurullarını yapacaklardır. Yani, 2012 yılına ilişkin faaliyet raporlarını, finansal tablolarını (bilanço, gelir tablosu), var ise hisse devirlerinin onayını, var ise müdür değişikliklerini, ana sözleşme değişiklikleri gibi daha birçok faaliyet ve işlemi 2013 yılı Mart ayı sonuna kadar genel kurul yaparak ortaklarına sunacaklar ve onay alacaklardır.

Anlaşılan o ki, limited şirketlerin genel kurul yapmaları için 20 günleri kaldı. Yukarıda açıklamalardan da anlaşılacağı gibi artık birçok işlem genel kurul onayından geçmek zorunda kalacaktır. Önceden, hisse devirleri, müdür değişiklikleri, ana sözleşme değişiklikleri gibi işlemler yapılırken genel kurul gibi bir zorunluluk bulunmamaktaydı, artık müdür değişiklikleri, hisse devirleri bile genel kurul onayına bağlanmıştır.

Bir çok okuyucumun nerden çıktı bu angarya diye söylendiğini duyar gibiyim, geçmiş alışkanlıkların birden değişmesi başlangıçta angarya, yük gibi gelir işletmelere, ancak bunları avantaj haline çevirmek te mümkündür.

Yapmasak ne olur, yani genel kurulu mart ayı içinde değil de, daha sonraki bir ayda yapsak veya hiç yapmasak, hatta birkaç yılı birleştirip 2-3 yılda bir genel kurul yapsak, cezası var mıdır ? diye soranlar oluyor. Ticaret Kanunumuzun ceza ile ilgili hükümleri arasında, genel kurulun yapılmaması veya 2-3 yılda bir yapılması halinde ceza daha sonra çıkarılan bir yasal düzenleme ile kaldırılmıştır.

Cezai bir işlem yok fakat, şirketimizin müdür değişikliği, hisse devri, ana sözleşme değişikliği vs. gibi işlemlerinin geçerlilik kazanması için genel kurul yaparak bu işlemlerini genel kurul onayına sunup tescil ettirmemiz gerekecektir. Yani genel kurul zorunluluğu, işlemlerin geçerliliği açısından önem kazanmaktadır.

Diğer yandan, genel kurul yapmanın zor bir tarafı da yoktur. Bakanlık Temsilcisi gözetiminde yapılması zorunluluğu yoktur, tüm ortaklarımızın toplantıda asaleten yada vekaleten bulunması halinde genel kurul çağrı ilanlarını yapma zorunluluğunun olmaması, genel kurul işlemini daha rahat ve kolay hale getirmiştir.

Bu nedenle, şirketimizin yasal ve ticari işlemlerinde bir tıkanıklık yaşanmaması için,  bir an önce şirketlerimiz Mali Müşavirleri veya Muhasebecileri ile irtibata geçerek genel kurul işlemlerini görüşmelerinde fayda var.