Zenginliğiyle ün salmış Lidya kralı Krezüs (M.Ö 560-547 krallık dönemi) arkadaşı, danışmanı, büyük devlet adamı, Atina’lı düşünür Solon'la sohbet ederken ;
"Söyle bakalım Solon, dünyanın en mutlu adamı kimdir ?" dedi..
"Tabii ki, siz Kralım" yanıtını beklerken, Solon "Tellus" dedi..
Kral "O da kim?" diye sordu, öfkeli bir merakla.
Solon anlattı.. "Bir köylü, kralım.. Çok iyi çalışıyor. Tarlasında ürettikleriyle ailesine çok iyi bakıyor. Harika bir eşi, çok iyi yetiştirdiği iki oğlu var.."
Krezüs fena halde kızdı ve Solon'u kovdu..
Sonrası trajik geldi. Krezüs'ün oğlu bir kazada öldü. Karısı intihar etti. Krezüs, Pers İmparatoru Sirus ile savaştı. Yenildi. İdamına karar verildi. Yakılarak öldürülecekti. Yığının üzerine bağlandı. En alttaki dallar ateşe verildiğinde Krezüs "Solon.. Solon..Solon" diye haykırmaya başladı. Sirus ne olduğunu merak etmişti.
Emir verdi. Ateşi söndürdüler. Krezüs'ü indirip imparatorun önüne getirdiler..
"Solon kim, niye onun adını bağırıyorsun durmadan" diye sordu, İranlı..
Lidya kralı anlattı, geçmişindeki hikayeyi..
Sirus çok etkilendi. Krezüs'ü serbest bıraktı. Krallığını iade etti. Kral ve imparator’un yakın dost oldukları söylenir. Tarihçi Herodot’un naklettiği bu öyküyü çok severim.
Mutluluk, kişiden kişiye değişen göreceli bir kavramdır.
Spor yaparken, müzik dinlerken ve kitap okurken insanların çok mutlu olduğu söylenir. Spor yapan insanlarda Serotonin, Melatonin ve Endorfin denilen ‘’mutluluk hormonu’’oluşurmuş. Bu hormonlar insanların ruh halini etkileyen ve düzenleyen çok faydalı hormonlarmış.
Bundan olsa gerek, sabahları spor yaptıktan sonra dünyaya daha güzel bakar ve her şeyi daha güzel görürüm.
Örneğin, Çorum’lu Avukat arkadaşım Arif Damar, 47 sene önce Üniversitede okurken İstanbul Fatih’te aynı evde kaldığımız Ali Baykal adlı bir arkadaşımın sabit telefonunu verdi. İki aydır 8-10 defa aradığım halde kendisine ulaşamadım.
Bu sabah son defa aradım. Ali bey karşıma çıktı. Kendimi tanıttım. Karşılıklı çok sevindik ve mutlu olduk. Ali bey Marmaris’te Diş hekimi olarak çalışıyormuş.
Dişci koltuğunda hastasını bırakarak benimle yarım saat sohbet etti.
Hemen aynı evde kaldığımız Avukat arkadaşlarım Arif Damar ve Adnan Çırakoğlu’na Ali Baykal’a ulaştığımı haber verdim. Onlar da çok sevindiler.
Üç eski dostla görüşmek, hayatı ve anılarımızı paylaşmak bugünkü en büyük mutluluğumuz oldu.
İspanyol filozof Seneca “Yoksul adam, malı az olan değil, isteği çok olandır” der.
Geldiğim ve bulunduğum noktada hayatımdan memnunum. Hayattan fazla beklentilerim yoktur. Allah’tan, ailemin, çocuklarımın, dostlarımın ve ülkemin esenliğinden ve mutluluğundan başka bir şey istemem.
Hayallerim bile sınırlıdır. Benim mutluluk anlayışım budur.
Aza kanaat etmeyen çoğu da bulamaz,
Kadir kıymet bilmez, varlığı kavrayamaz,
Allah’ın en büyük lutfûdur azla yetinmek,
İnsanı kamil olmak herkese nasip olmaz.. (Mehmet Özata)
Hayallerinizi sınırlamanızı istemem ama, aklınızın ve imkanlarınızın sınırlarını aşan hayaller sizleri mutsuz eder. Her şeyde ölçülü olmak iyidir.
Hayat hissedenler için bir facia, düşünenler için bir komedidir.(Horace Walpole)
Çin’li filozof Konfüçyüs, “Bir gün mutlu olmak istiyorsanız içki için, bir ay mutlu olmak istiyorsanız evlenin, ama ömür boyu mutlu olmak istiyorsanız tabiatla, toprakla uğraşın” dermiş. 4 Kasım 2014