Çorum’dan 6300 civarında öğrencimizin girdiği Liselere Giriş Sınavında(LGS) puanlar açıklandı. Şu günlerde ise tercih dönemindeyiz. Çocuklarımız sınav puanlarıyla ya da adrese dayalı sistemle liselere yerleşebilmek için 05-16 Temmuz arasında tercih yapacaklar. Sonuçlar ise 26 Temmuz’da açıklanacak.

Buraya kadar her şey normal. Ben asıl LGS’de Çorum’un durumuyla ilgili şimdiye kadar pek irdelenmemiş farklı bir yönü gündeme taşıyıp bir yaraya parmak basmak istiyorum.

Öncelikle sistem hakkında çok kısa bilgi vereyim. Öğrenci hem LGS puanıyla, hem de adrese dayalı sistemle yerleşme yapabiliyor. Puanlı girilen okullar Fen liseleri, Atatürk Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu İmam Hatip liseleri. Adrese dayalı kayıt alanlar ise diğer Anadolu liseleri, İmam-Hatip, Teknik ve Meslek liseleri. Bu durumda herkes doğal olarak çocuğunu puanla kayıt yaptırılan okullarda okutmak istiyor ve bu nedenle de puanlar bir hayli yüksek.

Puanların yüksek olmasına neden olan bir diğer etken ise puanlı okulların alacağı kontenjan sayısı. Kontenjan arttıkça daha çok öğrenci girebildiği için doğal olarak puanlar da biraz daha düşük oluyor. İşte benim bu yazımda işleyeceğim asıl konu da bu.

Aşağıdaki iki tabloda, ÇORUM ve YOZGAT illerinde öğrencinin LGS puanıyla tercih yapabileceği Fen ve Anadolu liseleri ile bu yıl alacağı öğrenci sayısı yani kontenjanlarını bulabilirsiniz.

Bu durumda 530.000 nüfuslu ve 6300 öğrencinin sınava girdiği Çorum merkez ve ilçelerindeki bütün Fen liseleri ve puanla öğrenci alan Atatürk Anadolu Lisesi için toplam 570 kişilik kontenjan ayrılmışken, bu rakam 419.000 nüfuslu ve 4600 öğrencinin sınava girdiği komşumuz Yozgat’ta ise 1020; yani Çorum’un iki katı. Bir başka deyişle Çorum’da Fen ya da Anadolu lisesini kazanma şansı 11 öğrencide 1 iken, Yozgat’ta bu oran her 4,5 öğrencide 1 oluyor. Eh, böyle olunca da iller bazındaki başarı sıralamasında Yozgat bizi sollayıp geçiyor.

Şimdi de Çorum’un ilçelerinden İskilip’le Yozgat’ın ilçelerinden Çekerek’i karşılaştıralım.

Evet değerli anne ve babalar, durum bu. Biz, çocuğumuzu 299.315 merkez nüfusuyla 120 öğrencilik bir adet Fen Lisesine yerleştirme telaşında iken, Yozgatlı anne ve babalar 104.079 merkez nüfusuyla 240 öğrenci yerleşecek iki adet Fen lisesinin rahatlığına sahipler.

Bir de buna “fırsat eşitliği” deniyor, öyle mi?

DÜŞÜNEN SÖZLER:

Adaletsizliği engelleyecek gücünüzün olmadığı zamanlar olabilir. Fakat itiraz etmeyi beceremediğiniz bir zaman asla olmamalı. Elie Wiesel

İnsanlar ancak adaletle doyurulur. Emerson

Adalet güzeldir; devlet büyüklerinde olursa daha da güzeldir. Hadis-i Şerif

Adaletsizliklerin en büyüğü adil olmayıp adil gibi görünmektir. Platon

Devletin dini adalettir. Hz. Ali

Planınız bir yıl içinse pirinç ekin, on yıl içinse ağaç dikin, yüz yıl için ise insanları eğitin. Huang-Çe

Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, bir de cehaletin bedelini hesaplayın. Sokrates