(2009 Yılından bir yazı…)
“Kadrin bilmeyenler alır eline, onun için eğri biter menekşe” diyor Karacaoğlan.
Çorum’da marka olmuş tek şey bence LEBLEBİ. Bunun kökünde de bu günden 1-2 göbek önceki büyüklerimizin büyük emeği ve başarısı var.
Bu gün bu mesleği yapanlar başta olmak üzere Çorumlu bu işin kıymetini bilmiyor. Günümüzde artık bazı meslekler yok oluyor. Bunlara talep yok. (Bakırcılık, kalaycılık, semercilik vb.) Ama leblebi öyle mi? Alanı var satanı var. Leblebicilik daha kaliteli yapılsa, bu alan satan daha çok olacak.
Çorum’daki leblebicilerin bir kısmı yolcu olan müşteriye, kese kağıtlarının altına kırık ve kötü leblebi, üstüne de normal leblebi koyarak satıyorlarmış. Yani kandırıyorlarmış. Sanırım böyle hileli satış yapanları kontrol edecek bir merci yok, veya varsa da vazife yapmıyor.
Leblebiciler odası bu işi az çok yapıyordu. Şimdi o da yok. Leblebiciler odası neden kapandı? 100 üyesi olmadığından. Leblebiciler odasının 97 üyesi varmış. 3 üye daha bulma girişimi ciddi olarak yapılmamış. Duyumlarıma göre leblebiciler odasının yeniden açılabilmesi için artık bu rakamın 5 -10 katı üyenin olması lazımmış. Bu kapanma vebali de kimlerde ve bu vebali kim yüklenir bilmiyorum?
Leblebide kaliteyi korumak ve hileli satışları önlemek için belediye ve 3-4 resmi kuruluştan üye alarak yolcu olan müşterilerin kazıklanması daha da önemlisi Çorum’un marka olmuş bu ürününe yapılan bu kötülük önlenmelidir. Bu hileli mal satanlar Çorum’u çok kötü reklam ediyorlar.
Bu kalitesiz mal satan leblebici esnafı ayrıca fiyatı da kırdığından, kaliteli ürün yapan esnafın ürünlerini daha da kaliteli hale getirmesine engel oluyorlar. Marka olmuş leblebiciliğimiz bu insanlar yüzünden her gün gücünü kaybediyor.
Ticaret odası, mahalli gazeteler, esnaf odaları, tarım il müdürlüğü ve başta sayın valimiz Mustafa Toprak Beyefendi olmak üzere Sayın milletvekillerimiz de bu işe el atmalıdırlar. Ayrıca Endüstri meslek lisesinin de (Eski Sanat Okulu) bu işe el atma imkanı sağlanabilirse daha güzel olur diye düşünüyorum..
Mobilya, ayakkabı ve çeşitli kaliteli ürünlerle adını duyuran İskilip halk eğitim merkezi de isterse faydalı olur ama hepsine de bürokrat desteği lazım.
ÖYLE MARKA OLMAK KOLAY değil. Biz bu fırsatı kaçırırsak bu işin üstadı eski rahmetlik olmuş leblebici ustaları ve tarih bizden, Çorumludan iki cihanda da davacı olur. Leblebi Çorum için hem marka hem de sembol olmuştur.
Yaptığım kısa araştırmalara göre bu gün leblebide nohut sıkıntısı yokmuş, ama kalifiye eleman yani yetişmiş nitelikli usta sıkıntısı varmış. Kalite yükseltilip fiyat kıpırdar ve kalifiye ustaya da hak ettiği ücret verilirse bu sorun da çözüme kavuşur deniyor.
Bana göre bu gün çoğu Leblebici esnafı deve kuşu misali kafasını kuma gömmüş durumda. Halbuki bu esnaf arasında el birliği sağlansa çok daha güzel işler yapılabilir, çok daha güzel yerlere gelinebilir diye düşünüyorum.
Leblebinin bir mide dostu olduğunu bile hala milletimize duyuramamışız. Leblebinin ara öğünlerde yendiği zaman kilo vermeye de yardımcı olduğunu söyleyen bu işin üstadı bir sürü dost ve tanıdıklarım var.
Ben, leblebici esnafına iyi pazarlama elemanları bulmalarını, büyük şehirlerde bayilikler vermelerini ve yurt dışına satış için çareler aramalarını tavsiye ediyorum. Her başarılı işte olduğu gibi kendilerine bu işte de birlik ve beraberlik tavsiye ediyorum.
* * *
Amerika’ nın yeni başkanı Barack Hüseyin Obama (İnşallah saygı değer biri olur.) İncil’e elini basarak yemin etti. (Bu asıl bize lazım. Bizi idare edenler Kur’an’a el bassalar belki biraz daha dikkatli olurlar. Hani eskiler yeminin inandırıcı olması için, yemin ederken, “Kuran’a el basarım” derdi ve Kuran’a el basıp öyle yemin ederlerdi ya. )
Saygı ve sevgilerimle.
26.01.2009