“Lavanta çiçekleri birçok alanda değerlendirilen önemli bir aromatik bitkidir. Lavantanın Kuzey Afrika’dan Batı Arabistan’a kadar Akdeniz havzasını da içine alan bir yayılışı bulunmaktadır.” (İnternetten alınmıştır.)

Esmerim biçim biçim
Ölürüm esmer için
Âlem bana düşmandır
Esmer sevdiğim için, loy

Hele loy loy loy, kibar yârim esmerim, loy
Hele loy loy loy, kibar yârim esmerim

Hele loy loy loy, kibar yârim esmerim, loy
Hele loy loy loy, kibar yârim esmerim
Kibar yârim esmerim

Bir taş attım havaya
Düştü mapus hanaya
15 kızı kandırdım
Bir şişe lavantaya, loy

Lavanta üretimi yaygınlaşmaya başladı. Şehir merkezlerinde belediyelerin kurduğu lavanta bahçeleri var. Yöre halkı, şehre yolu düşenlerin uğrak yeri oldu. Gelin damat fotografları çekiliyor. Lavantanın hoş kokusu çekim merkezi oldu. Hafta sonları bahçelerde adım atmak mümkün değil.

Ülkemizin farklı yörelerinde lavanta bahçeleri kuruldu. Ziyaretçiler, işletme sahibinin belirlediği giriş ücretini ödüyor. Lavanta ürünlerini satın alıyorlar. Lavantanın balı, gazozu, sabunu, kolonyası gibi değişik ürünler yok satıyor. Deterjan başta olmak üzere lavanta kokulu temizlik maddeleri vitrinlerde yerini aldı.

Lavanta doğal ortamında hoş kokusu nedeniyle ilgiyi üzerine çekti. Fransa’da kültüre alındı. Lavanta yağı, lavanta suyu farklı alanlarda kullanılmaya başladı. Fransa, Bulgaristan, Çin lavanta ürünlerinin üretiminde ilk akla gelen ülkeler oldu.

Lavanta gibi tıbbi hoş kokulu ürünlerin üretimi ülkemizde yeni sayılır. Geleneksel ürünlere göre daha kazançlı olduğundan üretimi yaygınlaşıyor.

Bu konularda detaylı bilgileri gazete okuyucularıyla paylaşacağız. Üretimden tüketime kadar güvenilir bilgileri değerlendireceğim. Çorumlu üreticiler, bilgiye dayalı düzenli çalışmalarla ülke genelinde layık olduğu yeri alacaktır.