Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen proje, özellikle dezavantajlı kişilerin toplumla entegrasyonu ve iş gücü piyasasına girişlerinin önünde yer alan engellerin kaldırılmasında etkili oldu. Proje kapsamında eğitim alan kadınlar, doğal tavuk yetiştiriciliği, sebze yetiştiriciliği, hediyelik eşya ve mum üretimi ve çanta imalatı alanlarında, devlet desteği ile iş kurmaya başladı. Kadın girişimcilerin hazırlıkları ilk ürünler için Laçin ilçesinde sergi açıldı.


Sergi açılışında konuşan AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, kadının elinin değdiği her şeyin daha da güzel olduğunu belirterek, “Kadın yürüdüğü her yolda anlamlı izler bırakıyor. O yüzden bu projelerin oluşmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sizler daha iyisine layıksınız, bizlerin görevi de her zaman sizlerin yanında olmak” dedi.
Laçin Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bekir Özdemir ise, bir yıl boyunca süren projenin 189 bin 884 avroya mal olduğunu belirterek, “Proje kapsamında hediyelik mum üretim kursu açtık. Özel bakım merkezinde 10 engelliye eğitim verilmektedir. Ayrıca Halk Eğitim Merkezi’mizde açtığımız örtü altı sebze yetiştiriciliği kursuyla 20 ihtiyaç sahibine kurs veriyoruz. İlçeye salma (doğal) tavuk yetiştiriciliği eğitim merkezi kuruldu. 15 kursiyere eğitim veriliyor. Her biri 50 adet tavuk kapasiteli 10 metrekarelik 5 adet kümes yapılması için çalışmalar başladı. Proje kapsamında 2017 KOSGEB desteklerinden yararlanılarak kendi işlerini kurabilmeleri için 60 kursiyere yönelik 32 saatlik girişimcilik kursu açılacaktır” şeklinde konuştu.


Hedeflerinin ilçede çanta imalatı, hediyelik mum üretimi, seracılık ve doğal tavuk yetiştiriciliği konusunda mesleki eğitim yoluyla 60 dezavantajlı durumdaki kişinin iş gücü piyasasına erişimlerini sağlayarak, en az yüzde 15’inin istihdamlarını gerçekleştirmek olduğunu belirten HEM Müdürü Özdemir, ayrıca kursiyerlerin önümüzdeki günlerde çeşitli fuarlara götürüleceğini ifade etti. 
Özdemir, engellilikle ilgili ayrımcılıkların mücadele ve ön yargıların kaldırılması için, engellilerle birlikte farklı sektörlerde faaliyet gösteren 5 ayrı işletmeye bir ve iki hafta süreli çalışma ziyaretleri düzenleyecekleri, proje hazırlığı ve uygulama sürecinde yaşanan gelişmeleri raporlayan bir sonuç kitapçığı hazırlanacağını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından milletvekili Kurt, girişimci kadınların hazırladığı hediyelik eşya ürünleri sergisinin açılış kurdelesini kesti. Kadın girişimcilerle sohbet eden Kurt, önce sergilenen ürünleri inceleyip bilgi aldı, ardından alışveriş yaptı.

Editör: TE Bilisim