Hanefi mezhebimize göre ömürde bir kez sünet, Şafi ve Hanbeli mezheblerine göre farzdır. Allah’ın kullarına teşvik ikramıdır.
Aslında Umre imar, tamir, onarım, mamur edilmiş anlamına gelir. Manevi anlamda yıpranan ömrümüzü günah yıkımlarından kurtarıp, ömrü yeniden imar ve inşa etmek hayata yeniden doğmak, yani milat manası da taşır.
Hac ve Umre hangi zamanda yapılırsa yapılsın, zahmetli, külfetli, disiplinli, dikkatle yapılan bir ibadettir. Bu nedenle bütün ilmi ve teknolojik gelişmelere rağmen bu ibadeti yaparken gerek yolculukla, gerek konaklamada ve gerekse ibadetlerin ifasında, özellikle ibadet mekanlarında bir anda akla hayale gelmedik olumsuzlukların, zahmet ve külfetlerin ortaya çıkıverdiği bir ibadettir. Bu ibadetin toplu halde yapılması da ayrı bir zorluktur. Örneğin bir milyon insanın Kabe’nin etrafında bir anda dolanması, kalabalıktan ötürü adım atmanın mümkün olmadığı bir anı düşünün. İşte bunun için namaz bedeni ve ruhi bir ibadettir. Zekat, mali bir ibadettir. Hac ve Umre ise hem mali, hem bedeni ve ruhi, hem de güçlüklerle yapılan bir ibadettir. Ulu Allah ve Resulüllah hiçbir ibadet için (mesela namaz günde beş kez yapıldığı halde) niyette; yarabbi bana bu ibadeti kolay kıl ve kabul et dememiş. Haccın ve Umrenin niyetinde ise (Allahümme üridül hacce velumrete fehessira li vefegabbelhaminni” Yarabbi ben Hac ve Umre yapmaya niyet ettim. Onu bana kolay kıl ve onu benden kabul et, denir. Peki bu güçlükler nelerdir ve nasıl ortaya çıkmaktadır?
1.YOLCULUK KÜLFETLERİ:
Mutlaka bütün yolculuklar az-çok zahmet ve külfet içerir. Onun için yolculukta yapılması gereken ibadetler ruhsat kapsamındadır. Yani kolaylık tanınmıştır. Yolcu olan bir mümin 90 km bir yola giderse, yolculuk anında ve gideceği yerde 15, kalacağı kesin değilse evine dönünceye kadar 4 rekatlı namazları 2 rekat kılar. Farzlardan önce ve sonra kılınan sünnet namazlarını isterse terk edebilir. Malumdur ki İslam esasları, itikat, olmazsa müslüman olunmaz. Hükümler Allah’ın varlığı, birliği, sıfatları, peygamberler vs yani amentü gibi.
2.İBADETLER:
Namaz, oruç, hac, zekat gibi.
3.MUAMELAT:
İkili ve toplumsal ilişkilerin düzenlenmesi, alışveriş, ticaret, ziraat vs gibi.
4.UKUBET: 
Şer’i hadler ve cezaların uygulanması. Açıktan caddede içki içenlere yaralayıcı ve öldürücü olmayan caydırıcı amaçlı 80 deynek vurmak gibi ki bu cezayı ancak hakim verebilir.
5.AHLAKİ KURALLAR: 
Saygı, sevgi, hoşgörü, af ve bağışlama, her türlü iyilikler, insanı toplumda yücelten, değerini artıran hareketler, yardımseverlik, dürüstlük, vatanperverlik, devlet millet sevgisi, komşuluk hakları vs. gibi bu 5 maddenin tıpatıp aynen uygulanmasına Azimet denir. Kolaylık sağlanmasına ruhsat denir. Yolculukta namaz, orucun ertelenmesi gibi bir de zaruret vardır ki, haramı helal eder.                     

Safa-Merve arasında say…

Fikret Hoca, kafileden bir grupla…

Kabe’den Zemzem Tower’ın görünüşü…

(SÜRECEK)