Burası Kabe’den ayrılmış olsa da aslında Kabe’nin bir bölümüdür. Tavafın bunun dışından yapılması şarttır. Çünkü hatim Kabe’dir. Burada dua ve namazın daha makbul olduğuna dair rivayetler vardır. Müminler burada Kabe’ye göğüslerini dayayıp gözyaşları ile dua eder ve bu ufacık yerde namaz kılarlar. Hz. İsmail ve annesi Hz. Hacer’in de burada metfun olduğu söylenmektedir.

5-Altınoluk: Kabe’nin üstünde biriken yağmur sularının tahliyesi için Kabe’nin kuzeybatı köşesine hatemin tarafına konan ve altından yapıldığı için Altınoluk denen bir su borusudur. Kabe’de belirli bir nokta oluşturduğu için herkesin zihnine yer etmiştir ve bunu herkes bilir.

6-Kabe Örtüsü: Siyah donlu beytullah. Kabe’nin üstü hariç tüm taraflarını kapsayacak şekilde ve üzerinde ayetlerin yazılı olduğu siyah renkli örtüdür. Özel bir fabrikada özel olarak özel kumaştan dokunur ve her sene yenisi bir merasimle değiştirilir.

7-Makam-ı İbrahim: Kabe’nin kapısının olduğu tarafta Kabe’ye 10 metre uzaklıkta büyük bir cam fanus içinde korunan bir taştır. Bu taşta Hz. İbrahim’in mucizesi olarak taşa batmış olan ayaklarının izleri vardır ve görünmektedir. Bildirildiğine göre, Hz. İbrahim, oğlu İsmail, hanımı Hacer, Kabe’yi inşa ederken bu taşı iskele gibi kullanmışlar, hikmet ve ibret için günümüze kadar bu taş intikal etmiştir. Bu Kur’an’da Bakara 2/125, Ali İmran 3/47. ayetlerde “Biz beyti Kabeyi insanlara toplanma yeri yaptık. Orası güvenlidir. Siz de İbrahim’in makamından bir namaz yeri edinin. Orada namaz kılın” diye emretmiştir, buyurulmuştur.

Kabe’nin en önemli isimlerinden birisi de Mescidi Haram, yani hürmet gösterilmesi gereken mescit demektir. Kabe’nin namaz kılınan mekanlarına mescidi haram, beyti haram denir. Bugün Kabe’de 500 bin kişi bir anda namaz kılabiliyor. Devam eden inşaat bittiğinde 2 milyon kişi namaz kılabilecektir. R.SAV.in ifadesi ile “Burada kılınan namazın sevabı, diğer mescitlerde kılınan namazın 100 bin kat fazla olup, Kudüs’deki Mescidi Aksa, Mescidi Nebi’de, Medine’de 100 bin fazla sevap verileceği bildirilmiştir. (İbni Mace 195. hadis)

8-Safa ve Merve: Safa ve Merve, Kabe’nin kuzey doğusunda Kabe’den biraz yüksek tepemsi bir yerdedir. Safa tepesi ile Merve tepesi arasında say denilen bir ibadet var. Yani Safa’dan Merve’ye, Merve’den safaya olmak üzere 3 gidiş 4 geliş, 7 şavt bir say sayılıyor. Safa’dan Merve’ye bir, Merve’den Safa’ya 2, böyle 7 şavt.

Bunu niye ifade ettik; Safa ile Merve arası 400 metre. Hacılar burada yanılıyor. Gidiş gelişi bir sayıyorlar. O zaman mesafe ikiye katlanır. Tabiri caizse hacı hoşaf oluyor. 3 km.lik yol, 6 km oluyor. Bu yanlışa düşmemek için bu izahı yapıyoruz. Ki, bu ibadet ayetle sabittir (Bakara 1/158) ve vaciptir. Safa ile Merve’nin 3 kat daha üstü yapıldı ve say kolaylaştı.

Şimdi Kabe’nin bu bölümlerini ve haremin içindeki yerlerin anlatılmasının sebebi, buralarda ibadetler yapılıyor. Bunların bilinmesi ile bu ibadetler vücut buluyor.

Örneğin; Haceri Esvet’ten başlanmayan tavaf eksik olur. Tavaf, farz, sofadan başlanmayan say eksik olur. Çünkü vacip. Bunlar Allah’ın emirleridir. İyi bilinmesi lazımdır. Onun için konu içinde bilgi sunduk.

Kabe’nin dışında ibadet mahalli olmakla beraber kutsal yerler var. Cin Mescidi, Mualla Mezarlığı, peygamberimizin doğduğu ev, Beyti Nebi, Hira Dağı (ilk vahiyin geldiği yer) Sevr dağı, Hicretle R.SAV. ile Ebubekir R.A. nın saklandığı yer. Hakkında ayet var. “La tanzen innellahe meana” Yani, korkma, Allah bizimledir. Tevbe suresi 40. ayet. Arafat, vakfe yapılan haccın farzıdır. Müzdelife vakfesi vardır. Vaciptir. Mina, kurban kesilen yer, burada da Kabe’den hariç mukaddes yerlerdir. Bu yerler ayrı ayrı olaylara sahne olmuş evlerdir. Hepsinin hakkında ayetler ve hadisler varit olmuştur.

Minada: Küçük, orta ve büyük şeytanları temsil eden yerlere küçük taşlar atılır ve buna şeytan taşlama denir ki, mezhebimizde vacip, zorunlu bir ibadettir.

Bütün görkemiyle Kabe…

Kafile açıkhavada öğle yemeği sırasında…

(SÜRECEK)