Buraların da ayrı ayrı hatıraları vardır. R.SAV. Uhut, Kuba, Hendek gibi yerlerle ilgili buyrukları ve ayetleri vardır. Buraların da ziyaretleri şart değildir. Ancak bir anı bir kültür ve tarihi hatırlamak, tarihi bilgileri güncelleyerek fiilen yaşamaktır. “Sirb fesihhu” seyahat edin sıhhat bulursunuz. “Kulçirü filarzı fenzuru keyfe kane akıbetül mükezzibin” De ki ey Muhammed SAV. Yani eski örenyerlerini gezin, inkarcıların ve yalancıların akıbetini görün ve onlardan ibret alın, ayeti müsbet yerleri de gezin görün, mutlu olun demektir. İşte bu açıdan bu seyahatlerin, ziyaretlerin önemi çoktur. Şimdi bu mukaddes ziyaret yerleri hakkında geniş bilgi edinmek isteyenlerin internetten bunları öğrenmeleri mümkündür.

Biz burada Hac ve Umre yolculuğu ile ilgili ışık tutucu, yol gösterici bilgileri sunarken, bazı ibadetler hakkında da kısa bilgi sunuyor, neyin ne olduğunu bilip ona göre hareket edilmesi gerektiğini anlatmak istiyoruz. Toplu halde yolculuk yapmanın, ibadet etmenin kurallarını ve zorluklarını fiilen yaşamış olanların bildikleri gibi ilk defa hac ve umreye gidecekler için bir rehber oluşturmak istiyoruz.

Hacıların ve umreci kardeşlerimizin yaptıkları ve farkında olmadıkları Kabe avlusunda da çok önemli kutsal mekanlar vardır. Mesela Kabe’nin kısımları; Haceri Esved, Mültezem Kabe Kapısı, Hatem, Rüknü Yemani, Makamı İbrahim, Zemzem, Safa-Merve, Osmanlı Revakları ve daha niceleri. Bunlar Kabe’nin dışındaki Arafat, Müzdelife, Mina hariç hepsinden de daha kutsaldır. Ve bu özel yerleri anlatmak mümkün ama görmek çok daha anlamlıdır ve hatırda kalır.

Yeri gelmişken, bilmeyenlere bilgi sunmak ve bilenlerin bilgi ve hatıralarını tazelemek için çok kısa ve öz olarak bu Kabe içi kutsal mekanlar hakkında bilgi sunmak yararlı olur diye düşünüyorum.

Kabe: Her köşesi eşit olmamakla beraber bir dikdörtgen şeklindedir. Herkes bunu bilir. Kabe’nin içi boştur. Her köşesi en fazla 10’ar metre uzunluğunda ve 10 metreden fazla yüksekliktedir. Siyah örtü ile örtülmüş, taştan yapılmış bir binadır. Yeryüzünün en kutsal mekanıdır, kıblegahıdır. Kabe’nin bölümleri ise; Kabe’nin genel adı Beytullah (Allah’ın evi) Haram, Kabe-i Muazzama gibi isimlerle anılır. Bu isimler ayetlerden alınmıştır. Burada Kabe’nin fiziki yapısından çok kutsallığı üzerinde durmaktayız. Oralarda yapılan ibadetlerin üstünlüğü söz konusudur.

Kabe’nin Bölümleri:

1-Kabe Kapısı: Kabe’nin içine girmek için konulan kapı. Sanıyorum kapıda Kabe ile ilgili ayetler altın yaldızlı yazı ile yazılmış. Tavafa başlama yeri olan Haceri Esvet’ten 40-50 cm daha sağda, yerden 2 metre yükseklikte, televizyon yayınlarında ve fotoğraflarda açık şekilde görülmektedir. Kaplamaları her yıl yenilenmektedir.

Haceri Esvet: Siyah Taş: Kabe’nin doğu köşesinde yerden 1.5 metre yükseklikte, gümüş korumalı, 30 cm çapında ufak bir taştır. Bu taşın amacı tavafın başlangıç noktasını belirtmek için Hz. İbrahim tarafından şu anda Kral Sarayının bulunduğu ve birçok mucizevi olayların zuhur ettiği Ebu Kubeys dağından getirilip Kabe’nin köşesine yerleştirilmiştir. Cennetten geldiği, aslında bembeyaz olduğu, ancak sonradan günahkarların ellerinin sürülmesi sonucu siyahlandığı yolunda da rivayetler vardır. Bu taşın hakkında bir ayet yoktur. Ancak R.SAV.in bu taşı öptüğü bildirilmiştir. Hacıların bu taşı öpmek için oraya birikip ölümlere bile sebep oldukları görülmektedir. Asıl olan ise bu mübarek taşı selamlamak (istilam) esastır. Uzaktan selamlamak daha faziletlidir. Çünkü Haceri Esveti öpeyim derken bir haram irtikap etmek söz konusudur. İnsanlar izdihamda ezilmekte, ölümden dönmekte, hatta ölmektedirler. Bu öpme işi yanlıştır. Buna bir çare, önlem alınması şarttır. Dünyada çözümsüz sorun olmaz. Geç olur ama olur. Bu konu da Harem yönetiminin ihmalidir diyorum.

3-Mültezem: Haceri Esvetle, Kabe’nin Kapısı arasında kalan bir metre mesafelik bir yer. R.SAV.in burada dua ettiği bildirilmiş. Kabe’nin yanında duaların kabulünde şüphe edilmemelidir. Hacılar R.SAV.in bu özel hallerini yadetmek için, bir hikmeti var ki buralarda dua etmiştir.

4-Hatim veya Hicr: Kabe’nin kuzeybatısı, Türkiye tarafı Altınoluk’un altında yarım daire şeklinde 1,5 metre yükseklikte daire şeklindeki yerdir.

Çorum kafilesinden bir grup…

Fikret Hoca, Kabe’de…

(SÜRECEK)