ULU ALLAH İNSANLARA NİÇİN PEYGAMBER GÖNDERİR?

Dünyada herşey bir ihtiyaçtan ve arzudan doğar. İnsan arzu ettiğinin peşine düşer. Kiminin aşkı Leyla’dır, kimininki Mevla’dır. Peygamberler de durup dururken kendiliklerinden gelmezler. İnsanlığın onlara olan ihtiyaçları nedeni ile gönderilirler. Toplumlarda zaruret olunca, onu giderecek bir rehber gönderilir. Ulu Allah, “Biz hiçbir kavmi peygambersiz bırakmadık” buyuruyor.
Ali İmran Suresi 164. Ayette:
“İçlerinden kendilerine Allah’ın ayetlerini okuyan, onları kötülüklerden temizleyen, kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle, Allah müminlere büyük bir iyilikte bulunmuştur. Onlar daha önceleri apaçık bir karanlık içinde bulunmaktaydılar.”
Demek ki, peygamberler toplumun ışığıdırlar. Toplumlarda ne zaman hak ve adalet, ahlak ve fazilet, manevi ve maddi değerler yok olur, bunun yerine zulüm, haksızlık, rezillikler cemiyete hakim olursa, ulu Allah iki şeyden birisini yapar. Onlara peygamber gönderir. Durumların düzeltilmesini emreder. Er-geç o peygamber duruma Allah’ın yardımıyla hakim olur. İkincisi; o toplumun ıslahı mümkün değilse, hepsini kahrıyla berbat eder, yok eder. Yeni bir millet çıkarır.
İnsanlık tarihinde o veya bu şekilde ortaya çıkan devletler, milletlerin çıkışları ve yok oluşları hep böyle olmuştur. Sadece Kur’an’da bildirilenler Nuh kavmi, İbrahim, Nemrut Musa A.S., Firavun kavmi, AD. Semud Eyke Lut vs. gibi ve daha başka devletler, milletler şeklinde ortaya çıkmış. Daha sonra olmadık sapıklıkların içine düşmüşler ve neticede yok olup gitmişler. Yerlerine yenileri gelmiştir. Ama R.SAV. son peygamber olduğuna göre, bundan sonra ne olacak; Olacak olan şudur: İslam, Kur’an, Hz. Muhammed SAV.in ahkamı kıyamete kadar baki olacaktır. Zaman zaman İslam’ın nuru donuklaşabilir. Bunu canlandıracak R.SAV.in hakiki varisleri, gerçek ilmiyle amil, yaşantısı ile kamil, peygamber vekili olanlar bu dini ayakta tutacaktır. Yoksa, yeni bir peygamber gelmeyecektir. Şayet gelecek olsaydı 1500 senedir gelirdi. Bu kadar senedir gelmemesi de gelmeyeceğinin tecrübi bir kanıtıdır. Önemli olan Kur’an ve sünnetin, asrın ve asırların ihtiyaçlarına göre yorumlanarak (aslına uygun olarak) açıklayıp problemleri çözmektir. Çünkü Kur’an kıyamete kadar zuhur edecek sorunlara cevap olacak şekilde ulu Allah tarafından dizayn edilerek gönderilmiştir.
Asıl konuya geçmeden önce peygamberlerin gönderiliş sebeplerini kısa izahtan sonra peygamberler insanlara, insan cinsinden gönderilmiştir. Peki herkese birer melek gönderilseydi olmaz mıydı? Evet olmazdı. İnsan ağaçlarla, taşlarla, su ile konuşup anlaşabiliyor mu, yok. Peki lisanını dilini bilmediği insanları bile anlayabiliyor mu, hayır. O zaman meleği nasıl anlayacak? O bakımdan ulu Allah ayette Tevbe Suresi son ayette: “Allah sizin içinizden sizin gibi bir peygamber gönderdi” buyuruyor. Başka ayetlerde ise “İyi anlayıp dinleyesiniz ve onunla amel edesiniz diye Allah sizlere kendi cinsinizden peygamber olarak Hz. Muhammed SAV.i göndermiştir” buyurur.
Bu peygamberler, özellikle Hz. Muhammed SAV. özel yetki ve yeteneklerle donanımlı olarak yaratılmış ve “Vallahü yağsümükeminennas”, “Allah seni insanların şerrinden koruyacaktır” diyerek korunacağını bildirmiş. Onları mucize gibi olağanüstü hallerle donatmıştır. Başka türlü insanların fitnesiyle başedilemez.
SÜRECEK