R.SAV.e sevginin bir alameti de, ona olan sevgimizin ifadesi olarak onun adını dilimizden düşürmemek, yani ona Salavatı Şerife okuyarak irtibatımızı kesmeden devam ettirmektir.
İslam’ın özelliklerinden birisi de yapılan bir ibadetin, bir hareketin sebebini, hikmetini, amacını bilerek bilinçli bir şekilde yürekten yapmaktır. Yani yaptığın bir işin niçin yapıldığını ve yapılanın ne olduğunu bilerek yapmaktır. Mesela; namaz Allah’ın emridir. Allah’a en büyük bir şükürdür. Bunca nimetlere karşı yapılan teşekkürün bir şeklidir. Kur’an’da 80’den fazla yerde zikredilmiştir. Yüzlerce hadis-i şerifte bildirilmiştir. Hac, oruç ve zekatın vs. de ayrı ayrı hikmetleri vardır. Peki, Salavatı Şerife nedir. Ne anlama gelir. Neden R.SAV.e itaat anlamına gelir?
Salavatı Şerife nedir ve niçin emredilmiştir?
Salavatı Şerife R.SAV.e yapılan duanın adıdır. Salavat okumak, aşıkın maşukunu dilinden düşürmediği gibi, ümmetinin de Hz. Muhammed’i dilinden düşürmeden tekrarladığı sevgi sözcüğüdür. Başka bir ifade ve günümüz insanının çok sevdiği ve devamlı ilişkisi olanlarla çeşitli iletişim araçları ile aralarında kurdukları haberleşme vasıtası ile konuşmaları, esenleşmeleri gibi müminlerin de R.SAV.le devamlı iletişim ve irtibat halinde bulunmalarının adına Salavat denir ki, bu ulu Allah’ın Müslümanlara bir emridir.
Yani seven sevdiğinin ismini dilinden düşürmediği gibi, müminler de dünya ve ahiret saadetinin anahtarını insanlığa sunan ve bütün ömrünü ümmetinin selameti için geçiren ve ulu Allah’ın rahmetini onlar için ulu Allah’tan dileyen ve dileği kabul olan Hz. Muhammed SAV.e olan vefa ve minnet borcumuzdur. Müminler ne kadar çok salavatı Hz. Muhammed SAV.e okurlarsa ona olan sevgilerini o kadar çok göstermiş olurlar. Bu bakımdan ulu Allah cc. hazretleri Kur’an’ı Kerim’inde “İnnellahe ve melürkefehü yusallüne ulennebiyy. Ya eyyühellezine ümenü sallü aleyh sallü aleyhi nesellimu teslima”. Yani, Muhakkak ki Allah ve melekleri nebisi Hz. Muhammed SAV.e salavat okurlar. Ey inananlar sizler de Hz. Muhammed’e salavatü selam okuyunuz” buyurmuştur ki, R.SAV.in ulu Allah’ın yanındaki yüce değerinin bir örneğidir. Çünkü Kur’an’da adı geçen diğer peygamberlere ulu Allah ismi ile hitap ettiği halde, Hz. Muhammed’e Ey Nebi, ey Resul diye hitap ediyor ve ona verdiği değeri gösteriyor. Bize de aynı oranda saygı göstermemizi emrediyor.
Örneğin, “Ya eyyühennebiyyü inna erselnake şahiden ve mübeşşinan ve nezira..” Ey Nebi, SAV. Seni alemlere şahit ve müjdeci olarak gönderdim” buyuruyor.
Salavat nasıl okunur?
Salavatı Şerifenin en belirli şekli;
“Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed” Yani, Ey Allahım, her türlü selametler, dualar Hz. Muhammed SAV.e ve onun elme, ehli beytine olsun. Salavatı Şerifenin belki bin çeşidi vardır. Salavatı Şerife okumanın faziletine dair ciltler dolusu kitaplar yazılmıştır. Önce Osmanlıca yazılan sonra Türkçeleştirilen Karadavut adında bin sayfadan fazla olan meşhur bir salavat kitabı ve şerhi –yorumu- vardır. Bu sadece bir tanesidir. Hz. Muhammed SAV. üzerine Salavatı Şerife okumak kıyamete kadar Resulüllahın unutulmadan anılmasının devamını sağlamak ve kıyamete kadar gelecek olan müminlerin kalbinde Hz. Muhammed’i yerleştirmektir.
Hatta Hz. İbrahim A.S. de böyle bir dua etmiş. Ulu Allah da onu kabul etmiştir ki, namazların sonunda selam vermeden önce ettehiyyatü ile Allahümme salli ve barike duaları onun için okunur. Kur’an’da: “Ve ateynahu fiddünya haseneten...” duasını Hz. İbrahim istemiştir. Rabbi teala da duasını kabul etmiştir. Tahminen 8-10 bin senedir inananlar Hz. İbrahim’e ve onun nesline –ehli beytine- namazda dua etmektedirler. (8-10 bin seneyi tahminen söylüyorum. Çünkü Hz. Musa 6 bin sene önce yaşamış ki, Hz. Musa, Hz. İbrahim’in oğlu İshak AS.in neslindendir. Arada bilinen en az on peygamber vardır.)
SÜRECEK