ÇİĞDEM DER Kİ

Çiğdem der ki ben elâyım

Yiğit başına belâyım

Hepisinden ben âlâyım

Benden âlâ çiçek var mı

Al baharlı mavi dağlar

Yârim gurbet elde ağlar

Lale der ki behey Tanrı

Neden benim boynum eğri

Yârdan ayrı düştüm gayrı

Benden âlâ çiçek var mı

Al baharlı mavi dağlar

Yârim gurbet elde ağlar

Nevruz der ki ben nazlıyım

Sarp kayalarda gizliyim

Mavi donlu gökyüzlüyüm

Benden âlâ çiçek var mı

Al baharlı mavi dağlar

Yârim gurbet elde ağlar

Sümbül der ki boynum uzun

Yapraklarım düzüm düzüm

Beni ak gerdana dizin

Benden âlâ çiçek var mı

Al baharlı mavi dağlar

Yarim gurbet elde ağlar

Aşık Veysel Şatıroğlu

*

Çorum Belediyesi Sanat galerisinde açılan “Kurumuş Çiçek Sergisi”ndeki eserler birbirinden güzeldi; işlenen konu ilginçti.

Bir arkeoloğun yıllar süren sabırlı çalışması gerçekten görülmeye değer.

Bıkıp usanmadan aynı konu üzerinde yıllar boyunca çalışmak gerçekten övgüye değer. Yapılan çalışmanın bir esere dönüşmesi, insanlarımızla paylaşılması gerçekten güzel. Dileğim, bitkiler konusunda akademik kariyere sahip olanların çalışmalarını görmek.

Ülkemizin değişik yörelerinden topladığı çiçeklerle yetinmemiş, yurt dışından topladığı çiçeklerle sergiye renk katmış. Sonuçta var olabilmek için dünyada yaşayan bütün güzelliklere sahip çıkmamız gerekir.

Doğada var olan çiçekleri kuşaklar boyunca farklı şekillerde kullandık. Düğünlere, cenazelere çiçek gönderdik. Özlemlerimizi saksılarda, balkonlarda, apartmanların yanlışlıkla bırakılmış bahçelerindeki çiçeklerle giderdik. Gün geldi, yetiştirdiğimiz çiçeklere gelen bal arısı, ya da yaban arısı bizleri sevindirdi. Arılar, besin kaynağına ulaşırken, çiçeklerin tozlanma yoluyla gelecek kuşaklarını yetiştirmesine yardım etti.

Çiçekler, yaşadığımız çevrenin vazgeçilmez güzellikleridir. Gözümüzün gördüğü her yer karla kaplı iken kardelen çiçekleri boy gösterir. Güneşin, rüzgârın etkisiyle eriyen karlar bahar ayını müjdeler. Havalar ısınmaya başladıkça bin bir çeşit çiçek boy göstermeye başlar. Bitkilerle birlikte ağaçlar çiçeklere bürünür.

İnternet ortamında yer alan bilgilerin ne kadarı doğru olduğunu bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla sadece Tunceli’nin il sınırları içinde endemik 1017 çeşit bitki türü varmış. İngiltere’nin ülke sınırları içinde 1030 tane endemik bitki varmış!

Tunceli nire, İngiltere nire?

Kocakarı ilaçları denilen ilaçların asıl kaynağı bitkilerdir. Yıllar, hatta yüz yıllar öncesinde o dönemin bilgilerine göre eczacılık yapanlar, (genelde yaşlı kadınlar) doktorlar (atasagunlar) vardı. Küçümsediğimiz kocakarı ilaçları geçmişte yaşayan büyüklerimizi sağlığına kavuştururdu.

O ilaçların benzerlerini ilimizde (yiğit namıyla anılır) Deli Talat üretirdi.

Çiçekler, doğanın vazgeçilmez yaşam kaynağıdır. Bitkiler, meyve ağaçları ilk yapraklarından hemen sonra çiçek açmaya başlar. Çevresine saçtığı güzel kokularla yaban arılarını kendisine çeker. Arıların sayesinde ürünler verimli olur.

Acı kelek olarak bilinen bir bitki vardır. Yaprakları kavunların yapraklarına benzer. Meyvesine dokunduğunda kendiliğinden patlar. Çevreye saçılan suyu nezlenin bir numaralı düşmanıdır; çok dikkatli olarak kullanmak koşuluyla. Aşırıya kaçıldığında olumsuz etkileri olabilir. TÜBİTAK’ın her ay düzenli olarak yayınladığı Bilim ve Teknik dergisinin yıllar öncesinde yayınlanan bir sayısında yer alan bir makaledeki satırları anımsadım. Nezle, sinüzit gibi soğuk havadan kaynaklı hastalıkların giderilmesi için acı kelek laboratuarlarında incelemeye alınmış.

Çiçekler, güzellikleriyle kokularıyla insanı büyülüyor. Eczacılar, onların kimyasal özelliklerinden yararlanıp ilaçlar üretiyor. Kocakarıların başlattığı çalışmayı bilimsel yöntemlerle devam ettiriyorlar. Yeri geliyor, bitkiler, çiçekler soframızda aş oluyor. Yeri geliyor yemeklerimize tat katıyor. Gün geliyor, yaramıza merhem oluyor.

Botanik bahçelerinde ziraat fakültelerinin çabalarıyla bitki türleri korunabilir. Ana okullarından başlayıp branş öğretmenlerinin desteğiyle çevre sevgisi gelecek kuşaklara aktarılabilir.

Başta tüm canlıların yaşam kaynağı oksijen olmak üzere sayısız yararları olan bitkilerin yaşamasına, çoğalmasına destek olabiliriz.

Şunu unutmayalım: yıllar öncesinde kaçak yollarla ülkemizden Hollanda’ya lale soğanları gider. Onlar iki binden fazla çeşit lale üretmişler. Tarım ürünleri ihracatında dünyanın sayılı ülkelerinden biri olmuşlar. Ülke sınırları içinde yer alan toprakların büyüklüğünü Konya ilimizin il sınırlarıyla karşılaştırmak gerekir.

tom:0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal'>Komşularımızla iyi geçinmek; komşularımızla sorunlarımızı çözmek için silaha davranmadan önce politik yolları sonuna dek zorlamayı öğrenmek zorundayız.

Mecburuz buna…

Nokta.