İŞ GELİŞİMİNDE Kİ AŞAMALAR
İşletmelerdeki insanların davranış şekilleri ve bu davranışların bilinçli motivasyonu ile temel yönlendirmeler yapılabilmekte ve kurumun başarılı olabilmesinin yolları açılmaktadır. Kurumsallaşma gayesi ile yola çıkan işletmelerin gerekli makine teçhizat teknoloji vb. yenilemelerinin yanı sıra kurumsallık bilincinin de yerleşmesine zaman ayırmaları kaçınılmazdır. Ayrıca kurumsallaşma bilincinin oluşabilmesi açısından çalışanlara sunulan iş olanaklarının ve işletmenin doğrudan gelirini oluşturan işlerin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi gerekir.
Bu temel amaç için başlangıçta elimizde bazı veriler ve olası imkânlar vardır, bunlar işletmede zenginleşme sağlayabilecek ana özelliklerdir.
İşletmeler doğal olarak temel özelliklerin tümünün bir arada yapılmasını talep edeceklerdir. Doğrudur da çünkü: Bunlardan birinin eksik olması çalışanlar açısından psikolojik eksiklik ve azlık duygusu yaratarak iş görenlerin motivasyonlarını etkileyerek performans kayıplarına neden olacaktır.
İşin geliştirilmesi için gerekli bu temel veriler;
• Güdülenmeyi(Motivasyonu)
• İş tatminini
• İş kalitesinin artmasını
• İşgücü devir hızının azalmasını
• Devamsızlığın aşağıya çekilmesini
• Bireysel ve kurumsal yararlanmayı artırmayı
• Gelir dağılımındaki artışın genişletilmesini sağlama amaçlıdır.
Bu amaçlar doğrultusunda işletmeler çalışanlarının yapılanmasında çeşitli değişim tercihlerini uygulamaktadır ancak işletmede çalışanların tamamı aynı vasıf ve kültürde olmadıkları gibim farklı birimlerindeki elemanların; (Mavi yaka veya beyaz yaka işgücü) temel boyutlara verecekleri tepkiler de farklılık göstermektedir.
Bir fabrika üretim işçisi ile bir büro çalışanının iş gelişimi ve zenginleşme konusundaki beklentisi doğal olarak farklı olabileceği gibi yönetimin bu konudaki eyleminin sonucuna karşı fabrika işçisi ile büro elemanının tepkileri farklı olacaktır.
Şimdi bu genel izahtan sonra işletmelerimizin iş gelişimi işlem zenginleştirmesi konularındaki temel 5 boyutunu analiz etmeye başlayabiliriz
1. Çeşitlilik
2. (İş ile) özdeşleşme
3. İşin önemi
4. Özerklik (Bağımsızlık)
5. Geri besleme (iletişim)
İşletmelerde çalışanların emeklerinin karşılıklarını daha rasyonel alabilmeleri ve işletme sahiplerinin de ortaya çıkan artı değerden kazançlı çıkabilmesini bu temel 5 boyut ile sağlamak mümkün olacaktır.
Sonuç olarak: kara giden yolda kurumsallaşma : salt değişim talebi ve uygulaması ile değil bizzat değişimin temel içeriğine sahip işin zenginleştirilmesi ve bu amaç için gösterilecek çaba ile sağlanabilir.
(Devam edecek)