İLETİŞİM: Belge, bilgi ve anlayışların bir bireyden diğerine intikal ettirilmesidir. İletişim, genel anlamda bakıldığında, insanlar arasındaki anlam köprüsüdür. Bu köprü kullanılarak, insanları birbirinden ayıran anlayış ve yaklaşımlar ve farklılıklar kısaltılır ve güvenli geçiş sağlanır.
İletişimde en önemli nokta, en az 2 kişi arasında geçmesidir. Bir iletiyi gönderen bir de gönderiyi alan alıcı vardır. Kurumlarda yöneticilerin yönergeleri tepeden iletmesi bir iletişim değil mesajdır, iletici onlarca bülten mesaj yayınlayabilir ama önemli olan mesajların sahiplerine ulaşması, algılanması ve anlamaları ile iletişim gerçekleşir.
İletişimin süreci:
“DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ, SÖYLEMEK İSTEDİĞİNİZ,
SÖYLEDİĞİNİZİ SANDIĞINIZ, SÖYLEDİĞİNİZ,
KARŞINIZDAKİNİN DUYMAK İSTEDİĞİ, DUYDUĞU,
ANLAMAK İSTEDİĞİ, ANLADIĞINI SANDIĞI,
DOLAYISIYLA İNSANLARININ BİRBİRİNİ ANLAMASI İÇİN BİRÇOK İHTİMAL VAR” SAMUEL JOHNSON
Bir gönderici ile iletilen bir mesajın, algılayıcı ve sonuçlanması arasında 6 aşama vardır.
1. Aşama fikir oluşturma: Öncelikle gönderici bir fikir yaratmalıdır. Göndericinin yarattığı fikir bilimsel, teorik veya algıya yönelik olabilir, yaratılan bu değer iletilen mesajın temelini oluşturur, bu aşama çok önemlidir. Fikir doğru temeller üzerinde oluşturulmamış ise ne kadar büyük harflerle yazılsa, ne kadar büyük kâğıtlara basılsa, ya da büyük hoparlörle anons edilse de mesaj yerini bulmaz bu aşama da kural “önce düşün sonra konuş” tur
2. Aşama kodlama aşamasıdır, gönderici alıcı olarak düşündükleri hedef kitleye ulaştıracakları mesajı, ya da fikri kelime, harf, simge vb dizilere dönüştürür bu aşama da ilgili mesajın iletişim şeklide tespit edilmelidir yani Mesaj hangi yolla hangi süreçte ve sıklıkta iletileceği bu aşama da belirlenmelidir. Mesajın iletim metodunun doğru tespiti alıcıların ilgili mesajı algılamalarına kolaylık sağlar.
3. Aşama gönderidir. Bu aşamada kodlanmış içerik önceden belirlenmiş yöntemle hedef kitleye intikal ettirilir. Sözlü, yazılı, simgesel kodlu mesaj alıcıya bu aşamada ulaşır önemli olan hususlardan biri de burada iletilen mesajın zamanlamasıdır uygun mesaj o mesaj içeriğine uygun olan zaman ve mekânda iletilmelidir. ( örneğin bir liderin, yönetici veya bir personel ile o gün ve o saatte yapacağı ücret sistemi hakkındaki görüşme birçok nedene bağlı olarak uygun olmayabilir. Bunu tespit ve analiz eden bizatihi mesajı iletecek olandır) yine bu aşamada önemli bir hususta iletilen mesajın algısını engelleyecek hususların, (gürültü, dikkat dağıtacak objeler vücut dili vs ) giderilmesi göndericinin dikkat ve sorumluluğundadır.
“DÜŞÜNMEK VE SÖYLEMEK KOLAY, FAKAT YAŞAMAK, HELE BAŞARI İLE SONUÇLANDIRMAK ÇOK ZORDUR. ZİYA GÖKALP”
4. Aşama alıcıdır. Burada göndericinin fonksiyonu bitmiş, görev alıcıya geçmiştir çünkü alıcı , (örneğin sözlü bir mesajda) iyi bir dinleyici değilse, dikkati başka alanlarda ise veya mesaj o an için ilgisini çekmemişse gönderilen mesajdan beklenen fayda sağlanamaz. Onun için, dinleyici konumunda olan mesaj alıcıların gelen mesajı ya da aldıkları iletiyi tam yoğunlaşma ile algılamaları önemlidir. Kurumsal ilişkilerde alıcı aynı zamanda iletici olabileceğinden veya tersine gönderici de çoğu zaman alıcı pozisyonunda olacağından karşılıklı iletişimde tam yoğunlaşma her ikisi içinde önemlidir.
“KONSANTRASYON, BEZGİNLİK DUYMADAN FİZİKSEL VE ZİHİNSEL ENERJİYİ TEK BİR NOKTAYA SÜREKLİ UYGULAMA YETENEĞİDİR." THOMAS EDİSON
5. Beşinci aşama analizdir bu aşamada alıcı göndericinin kendisi için hazırladığı yazı rakam Simge vb gönderiyi kendi içinde anlamlandırır ve mesaj ilk defa bu aşamada fikre dönüşür. Bu aşamada insan zekâ ve anlak kapasitesi ortaya çıkar, gönderinin içeriği bu aşamada anlamlandırılır. Bu bakımdan iletilen gönderinin içeriğinin tam olarak algılanıp algılanmadığını test etmek için bir vesile oluşur. Örneğin gönderi bir dikdörtgen simge olsun alıcı bunu kare olarak algılamış ise mesaj yerini bulmamış demektir. Genel olarak alıcılar daima mesaj almaya açık ve istekli olurlar. İnsan doğası gereği her mesaja açık ilgi gösterir, önemli olan mesajın doğru, iletişimin düzgün olmasıdır, Fakat her insan gönderilen mesajı aynı şekilde anlamayabilir, içinde bulunduğu ruh halinden, kültür ve eğitim yapısına kadar bir sürü faktör kişinin algısında fark yaratır
“ETKİLİ İLETİŞİM İKİ YÖNLÜ BİR SÜREÇTİR, BİR VERİCİ İLE BİR ALICI ARASINDAKİ DÜŞÜNCE ALIŞVERİŞİDİR. HER BİR TARAFIN BU SÜRECE KATILIMI GEÇMİŞ DENEYLER, DEĞERLER, İHTİYAÇLAR VE DUYGULARDAN ÇIKAN KİŞİSEL ALGILAMALARA DAYANIR.” ANTHONY ROBBİNS
6. En son aşama eylem aşamasıdır göndericinin ilettiği mesaj alıcıda bir etki ve sonuçta tepki ortaya çıkacaktır fizikteki etki- tepki ve enerjinin açığa çıkması gibi iletişimde de mesaj alıcıya ulaştıktan sonra eylem ortaya çıkacaktır. Bu aşamada iletilen fikir dikkate alınarak algı ya depolanır gelecekteki süreçlerde kullanılır ya da hemen eyleme dönüştürülerek iş üretilir
“NE KADAR BİLİRSEN BİL, SÖYLEDİKLERİN KARŞISINDAKİLERİNİN ANLAYABİCEĞİ KADARDIR”. MEVLANA
Kurumsal yapılarda yukarıdan aşağıya ya da aşağıdan yukarıya yapılan iletişimde bu temel 6 süreç sürekli yaşanmaktadır ancak iletişimin başarılı olabilmesi için, yapılan iletişimde geri dönüşün kontrol edilmesi gereklidir.
(Örneğin, askerlikteki emir tekrarı çoğu zaman alıcı için gereksiz görülebilir fakat emrin tekrarı hem alıcıya görev sorumluluğunu hatırlatır hem de alıcının beyninde yer ederek kanıksamayı ve görev bilincini uyarır. Bu durum aynı zamanda göndericiye de ilettiği fikir ya da talimatın karşı tarafta algılandığının kanıtını verir. )
ÇIRAK VE USTASI SOHBET EDERLERKEN ÇIRAK YAKINIYORMUŞ: "BİZE ÖYKÜLER ANLATIYORSUN AMA ANLAMLARINI AÇMIYORSUN?
" USTA YANIT VERMİŞ: "BİRİ SANA MEYVEYİ ÇİĞNEYEREK İKRAM ETSE HOŞUNA GİDER MİYDİ?" Paul Brunton
İletilen mesajın alıcı cephesinde sonuçlanabilmesi için 5 aşama vardır, bunlar alıcının iletiyi 1) alması 2) algılaması 3) kabullenmesi 4) uygulaması 5) geribildirim sağlanmasıdır. Bir ileti bu 5 aşamayı tamamlaması halinde gerçekten başarılı olur, aksi takdirde beklenen ve istenen fayda sağlanmaz.
Kurumsal yapılardaki özellikle yöneticiler kurum içindeki iletişimlerde her zaman dikkat ve özen göstermelidir. Çünkü kurumsal iletişim daima başkalarına karşı güçlü bir içsel açıklamadır, bu açıklama yöneticilerin kişiliklerini, bilgilerini, düşüncelerini ve değerlerinin ne olduğunu yansıtır.
SONUÇ OLARAK, iletişim kurumsallaşma için; gerek kişiler, gerekse gruplar açısından amaçların gerçekleşmesi için en önemli araçtır.