TEKNOLOJIK DÜZENLEMENİN SONUÇLARI
Teknoloji ile birlikte iş yerlerindeki yeni iş akışının düzenlenmesi ile kişilerin birbirleri ile olan ilişkileri muhtemelen büyük oranda değişecektir Kullanılan teknoloji kişisel iletişimi sınırlayarak teknik iletişime olanak sağlayacaktır. (örneğin bir işletmenin bilgisayarlı sistemlere ikame olduğunu, evrak trafiğinin ve bu konudaki sekreterlik hizmetinin azaldığını düşünelim. İnsanlar artık hangi evrakın nerede, ne zaman, nasıl tanzim olunduğunu, ne zaman, hangi kişilere ulaştığını, onay, talimat, yönerge ve iş emirlerinin ne zaman yapıldığını, sonucunun ne olduğunu vs işleri takip etmek yerine otomasyon sistemleri içerisinde bir program dâhilinde sorabilecekleri tüm soruları bir sayfada, bir tuşta ulaşılabilir bulmaktadır.) Bunun doğal sonucu çalışma aşamasında iletişimde sorulacak sorular sadece programın data ve kod numarası ile sınırlanabilmektedir.
Bu tip çalışma ortamları için iş görenleri kapalı, birbirini görmeyen tecrit edilmiş hücrelerde çalışmaya yöneltmek belki işveren için cazip hatta başarılı bir kararmış gibi görülebilir. Ancak birçok işletme örneklerinde görülürmüştür ki birbirinden tecrit edilmiş kişilerin verimliliği birlikte sosyal çalışma ortamlarındakinden daha düşüktür. Dış uyarıcı ve dikkat dağıtıcı obje ve gürültülerin olmadığı açık alanlarda ancak kişisel alanlarında gözetildiği elit mekânlarda iş verimliliği daha fazla olmuştur.
Şimdi bir başka örnek üzerinden düşünelim bir sanayi kuruluşu olsun yeni bir teknoloji kullansın, devasa bir üretim makinası firmaya gelsin ve büyük bir alanı işgal etmesi nedeniyle mevcut yemekhanenin yerini kullansın yemekhane de yeniden düzenlenerek bir alt kata yeni sistemin altına hiçbir izolasyon tedbiri alınmadan konuşlandırılsın:
• İşveren açısından düşük maliyetle üretim alanı sorunu çözülmüştür
• Çalışanlar yine yemeklerini fabrikada birlikte yiyecektir
• Yeni teknoloji için uygun mekân sağlanmıştır
• Yönetici için rasyonel karar verilmiş hem sosyal haklar devamı sağlanmış hem de makina parkuru yenilenmiştir
Doğrudur, bazı konularda başarımlar sağlanmıştır Ancak:
• Vardiya sırasında makinanın çalışma gürültü ve titreşimi yemekhanede sağlıksız bir ortam oluşturmaktadır
• İnsanlar alıştıkları ortamdan daha farklı ve değişken bir duruma geçmiştir
• Gelen makina ne kadar yararlı olurda olsun işçinin sosyal alanına tecavüz etmiştir
• Sosyal iletişim gürültü nedeniyle zorunlu beslenmeye dönüşmüş nihai hedeften sapılmıştır
• Verilen rahatsızlık işçinin verimliliğini etkileyecek boyuttadır ve fakat ölçümlenebilmesi için yanı sonuç vermesi mali etkilerin ortaya çıkması gerekir
• Ya da duygudaşlık kurabilen vizyoner yönetici ve işverenlerin olası kayıpları önceden öngörebilmesi gerekir
O halde şunu söylemek doğru olacaktır:
”YÖNETİCİLER VE İŞ SAHİPLERİ ÇOĞU ZAMAN YERLEŞTİRMENİN ÇALIŞANLARIN GÖREV DIŞI ETKİLEŞİMİNİ DE ETKİLEDİĞİ GERÇEĞİNİ GÖZDEN KAÇIRIRLAR”
Sonuç olarak: Gelişen ve her geçen gün tedariki kolaylaşan ve maliyeti daha katlanılabilir olan teknolojilerin işletmelerde kullanımı salt satın alma, montaj ve işletmeden ibaret olmayıp: aynı zamanda çalışanların ve yerleştirme/düzenlemenin de dikkate alınacağı ciddi bir plan ve programlamaya ihtiyaç olduğu gözden kaçırılmamalıdır.