TEKNOLOJI VE MESLEK İLİŞKİSİ
Teknolojinin işletmelerde kullanımı ve bunun kurumsallaşma süreçlerinde artan orandaki kapasite artırımı, insan kaynaklarının da artan orandaki talebini doğurmuştur. Yüksek teknolojiye sahip sistemlerin sürdürülebilmesi için, hatta daha profesyonel yapılandırılabilmesi için nitelikli, beyaz yakalı tabir edilen kalifiye işgücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
İleri teknoloji kullanan işyerlerinin birçoğunda mavi yakalı işgücü yerini zamanla beyaz yakalılara bırakmıştır.
Bir cephesi ile bakıldığında insanların nitelikleri gereği rasyonel birer makine gibi hareket etmeleri mümkün olamayacağı için, bazı iş kolları ve iş yerleri açısından rutin işlerde makinanın kullanılması daha uygun bir tercihtir. Böylelikle insanlar daha ileri olan nitelikli işgücüne yönelerek gelişimlerine de katkı sağlayacaktır. Diğer bir bakış açısına göre ise otomasyon ve teknoloji emeğin yerini alarak onu atıl hale getirmekte bir defa yaratılan yatırım maliyeti göze alındığında “ekmek istemez su istemez” mantığı ile her türlü iş idame ettirilebilmektedir.
“YARINLAR YORGUN VE BEZGİN KİMSELERE DEĞİL, RAHATINI TERK EDEBİLEN GAYRETLİ İNSANLARA AİTTİR.”CICERO
Teknolojinin iktisadı gelişimdeki faydaları göz önüne alındığında bu gelişimin önünde durmak yerine yanında yer almanın daha mantıklı olacağı da bir gerçektir.
İşletmelerde çalışanlar: memur, operatör, teknisyen, mühendis, vb birçok biçimde istihdam olunurlar teknolojinin işletmelere girmesi ile hem üretimde hem de destek hizmetlerinde daha yüksek vasıflar ortaya çıkmıştır. Teknolojinin karmaşık makinalarını tasarlamak, üretmek uygulamak ve değerlendirmek için birçok bilimsel ve eğitimli profesyonellere gereksinim duyulmaktadır. Bu da günümüzdeki istihdam politikalarının vasıfsız iş gücünden vasıflıya doğru evirildiğinin ve artan eğilim gösterdiğinin gerekçesidir.
Rekabet şartlarının arttığı küresel ekonomik verilerin baş aktör olduğu günümüzde
“bizler hala dedemizin paltosu ile dolaşamayız”( bu tabiri bir Japon iş adımından öğrenmiştim). Yüksek teknoloji kullanımı ile üretilen makine ve teçhizat gelişmekte olan ülkelerin ilgili sektöründe kullanılması durumunda o sektörlerde öncü firmalar yaratmakta ve bu firmalar hem kendileri hem de ülke için yararlı sonuçlar elde etmişlerdir. (Bu durumu tekstilin lokomotif olduğu 90 lı yıllarda bizzat bu tür teknolojik makine ithalatı ve dağıtımı yapan, sektördeki baş distribütör bir işletmede yönetici olarak deneyimledim. Bu yıllarda da günümüzdeki gibi ekonomik krizler yaşandı ama teknolojiye yatırım yapan firmalar bunu daha az hasarla atlattı) .
Bu konuda genel olarak:” Eğitimli personel kullanımı ile teknolojik yatırımların bir arada kullanılması artan oranda başarı ve verimlilik sağlamaktadır.” Demek doğru olacaktır
“BÜTÜN BÜYÜK İŞLER, KÜÇÜK BAŞLANGIÇLARLA OLUR.”CICERO
Sonuç olarak teknolojinin yaygınlaşması aynı zamanda bunu tasarlayan ve kullanan kalifiye çalışanlarında istihdamını artırmış ve işletmelerde istihdam kalifiye personel istihdamı yönünde artış göstermiştir. Her ne kadar işverenler için teknoloji ve kalifiye personel kullanımının başlangıç maliyetini fazla olsa da sonuçta kalite ve karlılık maliyeti göz ardı edebilir noktalara taşımaktadır.