DEĞİŞİMDE GÜÇLÜKLER
İşletmelerde kurumsallaşma değişimin en büyüklerindendir ve bu sürecin en önemli ayağı İLETİŞİMDİR. İşletmelerde değişim yönünde destek oluşturmak için iyi ve doğru teknikler gereklidir. Şöyle düşünelim: örneğin değişim 10–15 kişilik bir departmanda yalnızca 1–2 kişiyi etkileyecek bile olsa tüm şirket için genel güvence duygusu ve grup ya da takım iş birliğinin bozulmaması açısından takım üyelerinin her birinin değişime ait bilgi sahibi olması gerekir.
Yöneticiler genellikle iletişim gibi,
“Değişimin kabulünü kolaylaştıran faaliyetlerin kendilerinin de değişimden etkilendiğinin” farkında olmaz
Başka bir ifade ile bazı istikrar getiren sosyal süreçler, kendilerine en fazla ihtiyaç duyulduğu sırada en zayıf durumlarında olurlar. Bu nedenle yöneticiler bu tipteki sosyal süreçleri değişim zamanlarında korumak için özel bir çaba sarf etmelidirler. İletişime verilen önem ve yoğunlaştırılmış bir iletişim uygulaması beklenen olumsuzlukların hafifletilmesinde yönetimin en önemli araçlarından bir olacaktır.
“BAŞARISIZ İNSANLARIN YOLLARINDAKİ TAŞLAR, BAŞARILI OLANLAR İÇİN BİRER BASAMAKTIR” FLAUBERT
İşletmelerdeki değişimler yeni alışkanlıklar edinmenin yanı sıra eski alışılagelmiş mutat ve yıpranmış alışkanlıklarda da kurtulmayı gerektirir. Bu süreç 3 aşamada gerçekleşir
1. Çözülme
Değişim zaten yolunda gitmeyen nedenler için bir sonuç olarak ortaya çıkar ve değişimin etkileri kısa sürede kendini hissettirerek çözülmelere yol açar. Çalışanlar eski tutum ve uygulamalardan uzaklaşır ve yenilerini öğrenir ve bunları belirli bir zaman diliminde içselleştirerek bir alışkanlık edinir.
2. Değişme
Bu alışkanlıklar işletme içeresindeki rutin uygulamalar sonucu meyvelerini vererek taraflara yarar sağladığı gibi işletmenin daha rasyonel ve vizyoner olmasını sağlayarak değişimden beklenen faydaların hissedilmesini sağlar.
3. Kalıplaşma
Artık değişim bu aşamada başarılmış ve sistem kalıplaşmıştır, ilk değişimi takip eden diğer uygulamalara direnç de aynı zamanda azalmıştır. Bu aşamadan sonra gerek çalışanlar gerekse yönetenler değişimden karmaşık ve analize muhtaç bir süreci tamamlamış olurlar
“HİÇBİR ZAFERE ÇİÇEKLİ YOLLARDAN GİDİLMEMİŞTİR.”NAPOLEON BONAPARTE
Değişimin ilk anlarında her zaman beklenen fayda çok düşük olmaktadır tıpkı ilk yangın başladığındaki heyecan dalgası gibi… Eğer görev Taksimi iyi yapılmış ise hem yangın çabuk söndürülür, işletme ve çalışanlar fazla hasar almadan duruma müdahale edilir ve kontrol edilen yangının zararlı haşeratı yok etmesi gibi bir fayda düşünüldüğünde işletmede istenmeyen unsurlar törpülenerek gerekli tedbir ve uygulamalara bu aşamada daha kolay işlerlik kazandırılabilir.
Sonuç olarak: değişimin her türlü güçlüğü önceden dikkatli ve özenli bir biçimde planlandığında radikal ve kökten bazı tedbirleri uygulamak daha kolay olacaktır. Geçiş dönemi sancılarının en aza indirgenmesi birazda bu sürecin iyi yönetilmesine bağlıdır.