KURUMSAL DEĞİŞİM BİR GRUPLA BAŞLAR
Kurumsal değişim öncelikle bu değişimi bilen kabul eden ve içselleştiren bir grup veya çekirdek iş gören takımı tarafından başlar, genellikle birden fazla kişinin oluşturduğu bu gruplar öncelikle değişimi içselleştirmiş ve aynı zamanda da değişimi yönetenlere yakınlaşmış durumdadırlar. Diğer iş görenlere göre değişimi yöneten liderlere olan bu yakınlık grup motivasyonu yaratmakta ve sonuca ulaşmak daha kolay olmaktadır.
Çalışma yaşamı içerisinde bir kişinin davranışı ait olduğu takıma ya da gruba sıkı sıkıya bağlıdır. İş ve eylemlerde grup ve takım psikolojisi ile hareket edilmektedir
“BİRİMİZ HEPİMİZ HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN “
Güdülemesi takımın değişimi başarma odaklamasını oluşturmaktadır.
Bu süreçte takım hem değişimi gerçekleştirmek için bir aracı hem de önerilen değişimin bizatihi hedefidir. Gerekli olduğu durumlarda yönetim takımı değişimin vitrini olarak da kullanmak isteyecektir. Böylelikle takım diğer çalışanları değişim konusunda isteklendirmede aracı olarak kullanılır. Sonuçta çalışanların değişimi anlamaları değişimi önceden kabul etmiş ve uygulayan takımlar aracılığı ile sağlanmış olur.
Bu tür bir ortam kurulduğu zaman çalışanlar istenen kurumsal değişimi aramak ve kabullenmek konusunda (örneklenmiş başarıyı da görerek) yönetimin gerçekten yanında yer alırlar.
“BİR TAKIMIN ÜYELERİNDE DEĞİŞİM OLUŞTURABİLME GÜCÜ ÜYELERİNİN O TAKIMA BAĞLILIĞINA DAYANIR”
Takımın çekiciliği ne kadar büyükse ve takım prestiji ne kadar fazla ise etki alanı o kadar fazla olacaktır.
İster takım için olsun ister kurumun tamamı için olsun değişim her zaman dengelerin sarsıldığı süreçlerin iyi yönetilmesi ile başarılı olur bu bakımdan değişim sırasında sosyal dengelerin fazla yıpranmamasına özen gösterilmelidir. Çünkü sosyal sistem değişime karşı çıkışın kaynaklarındandır. Değişimi getirenler takımların standartlarındaki bozulmaları her zaman dikkate alarak direnişleri en aza indirgeyecek çalışmaları önermek durumundadır.
İşletmelerde planlı ve programlı değişimi gerçekleştirmenin en ideal yolu her kesin rol ve görevlerinin değişimi destekleyecek bir formatta değiştirilmesi ile olur. Eğer yönetici yalnızca bir çalışanı veya birkaç çalışanı değiştirmeye çalışırsa iş gören görev ve kişilik çatışmasına itilerek direnç oluşturur ve bu durum diğerlerini de olumsuz etkiler
“BİR YILLIK REFAH İSTİYORSAN TAHIL YETİŞTİR, ON YILLIK REFAH İSTİYORSAN AĞAÇ YETİŞTİR, YÜZ YILLIK REFAH İSTİYORSAN İNSAN YETİŞTİR.” ÇİN ATASÖZÜ
Sonuç olarak bir işletmede değişimin ancak o işin tüm görevler ve roller için değişimi destekleyecek yönde programlandığında ve düzenlendiğinde başarılı olacağı unutulmamalıdır.