YÖNETİMDE BAŞARISIZLIĞIN NEDENLERİ:
İşletmelerde bazı yöneticiler işlerinde başarısız olurlar burada kurumsal yapıdaki hatalar kadar yönetim görevini ifa eden yöneticinin de kusurları vardır. Başarısızlığın olduğu bir kurumda bunun nedenleri sıralandığında temel bazı kriterlerin olduğu görülmektedir. Şimdi bunları incelemekte fayda görüyorum.
•Kişisel ilişkiler: yöneticinin astları ve üstleri ile olan ilişki bozukluğu ya da kötü ilişkileri başarısız olmasının temel nedenlerindendir. İletişim becerisi kısıtlı olan yönetici ne kendinden üstte nede altta olan konular arasında bir korelasyon kurabilir bu durumda ortaya çıkan sonuçlar iyi analiz edilemez, doğal olarak bu bozukluk bütüncül olarak yöneticinin başarısızlığına neden olur.
•Kurumsal yapı: İşletmenin kurumsal yapıda olmaması yetki görev ve sorumlulukların rasyonel dağıtılmaması işletmede yönetimin sizde olduğu halde yetkinin hala başkalarında bulunması vb birçok neden yöneticinin başarısızlığına sebep oluşturur
•Kişisel zafiyetler: yöneticide inisiyatif kullanma becerisinin olmaması bazı ruhsal kişisel ve duygusal dengesizlikler ile statü açlığı benzeri davranış bozuklukları işletmede yönetimi üstlenen kişinin başarısız olmasına zemin hazırlar. Başlangıçta işe yerleştirme aşamasında bazen tespit edilemeyen bu hususlar yönetim teslim edildikten sonrada ortaya çıkabilir. Burada görev patrona düşmektedir ehil olanla arzu ettiği kişi arasındaki doğru tespiti iyi yapabilmelidir.
•Anlama zorluğu: Bazı yöneticiler içinde bulundukları işletmeyi ve işletme sahibinin taleplerini anlamada sorun yaşayabilir. Her kurumun belli bir kültürü ve felsefesi vardır yıllardan beri süre gelen bu davranış kalıbı yeni yönetici tarafından algılanmayabilir veya patron bunu yöneticiye iyi aktaramaz “ madem yöneticisin senin anlaman gerek” diye de düşünebilir. Bu durumda yöneticinin yapması gereken kurum kültürünü ve patronun amaç ve hedeflerini iyi anlamak ve analizlerinin sonucuna göre işletmede uygulamalara gitmektir.
•Gönülsüz davranışlar: işletme içinde her yönetim değişikliği bir direnç doğuracaktır. Çalışanlar yeni yönetim tarz ve hedeflerini tam olarak bilmedikleri için bir direnç ve itaatsizlik örneği sergileme eğiliminde olacaklardır. İşletmedeki zayıf noktalar üzerinde veya aslında acil ve gerekli olamayan detaylar üzerinde harcanacak lüzumsuz zamanlar hem yöneticinin hem de işletmenin enerjisinin boşa harcamasına neden olacaktır. Ne olursa olsun işletmede tam katılım olmadan toplam kaliteyi yakalamak her zaman mümkün olmayacaktır. Bu sebeple yönetici herkesi ve her kesimi amaçlar ve istekler doğrultusunda motive edebilmelidir.
•Beceriksizlik: yöneticinin bitirilmesi veya tamamlanması gereken iş ve işlemleri herhangi bir nedenle tamamlayamaması doğrudan onun hanesine olumsuz olarak not düşülmesine neden olacaktır. Bu duruma düşülmemesi için yöneticinin planlama ve organizasyon yeteneğinin olması ve bunu sürekli geliştirmesi gerekmektedir.
•Uyumsuzluk: işletmeler canlı varlıklardır her olay ve davranış her zaman aynı şekilde başlamaz ve sonuçlanmaz yeni ve değişen bu koşullara iyi adapte olamayan ve odaklanamayan yönetici başarısız olmaya mahkûmdur.
Yukarıda ana hatları ile izaha çalıştığım sebepler yöneticinin başarılı olma yolundaki sorunlarına bir kapı açacağına inanıyorum.
Diğer taraftan unutulmamalıdır ki yöneticiler teknik ve bilimsel yeteneksizlik veya astlarının yapmaları gereken işi kendileri yapamadıkları için başarısız olmazlar. En büyük başarısızlık nedeni astlar ve üstler ile patronlar arasındaki anlaşmazlıkları en büyük handikaplarıdır. Ayrıca yöneticilik hakkında öğrenilmesi ve hatta sürekli geliştirilmesi gereken konularda duyarsız ve umarsız kalmakta kayıplara neden olmaktadır. Birlikte ve kolektif çalışma yeteneğini geliştirmemiş bir yönetici ne kadar teknik bilgiye sahip olursa olsun iyi bir yönetim örneği sergileyemez
Diğer taraftan birçok yönetici patronlarının kendileri ile en mükemmel ilişkiyi kurmalarını beklerler. Burada yönetici; amir ya da patronunu iyi değerlendirmek durumundadır. Ne siz nede patronunuz mükemmel ve kusursuz değilsiniz
Patronlar yöneticilerin aldığı sorumluluğun kat ve kat fazlasını almaktadır. Son tahlilde yönetici için mesai saatinin bitmesi neredeyse sorumluluğunun da bitmesi anlamını taşırken patron için sorumluluk ve risk haftanın 7 günü ve 24 saattir günler aylar ve yıllar boyunca bu baskı altında işini geliştirmeyi ve sermayesini koruyarak arttırmayı düşünen patron ile iyi bir empati kuramayan yönetici bir süre sonra başarısızlığın duvarına toslamak la karşı karşıya gelecektir
Sonuç olarak İşletmede yönetici iseniz kendinizi, astlarınızı, amirlerinizi ve özellikle kurumsal yapı kültürü ile patronunuzu iyi tanıyınız onları tanımadan fevri aceleci ve radikal tedbirler uygulamayın. Patronlarınızı yargılamadan ve eleştirmeden önce herkese bir şans tanıyarak olayları ve kişileri iyi analiz edin bu durum hem işiniz kolaylaştıracak hem de başarınızı artıracaktır
08.09.2014