ÖDÜL-MALİYET ANALİZİ
Emek ve karşılığı para ile üstün başarım ve karşılığı olan ödüller incelendiğinde işverenler ve iş görenler açısından farklı durumlar gözlemlenmektedir.
Çalışanların ekonomik (maddi) ödüllere verdikleri tepkiler çok karmaşık olabilmektedir. Bu konuda işveren içinde,çalışan içinde yapısal anlamda farklı değerlendirme ve kabullenme koşulları mevcuttur.
“DÜŞÜNCELİ OLUN, ÇÜNKÜ KARŞILAŞTIĞINIZ HERKES İNANIN EN AZ SİZİN KADAR ZORLU BİR MÜCADELE VERİYOR.” PLATON
Yönetimler açısından konu bir maliyet-ödül çözümlemesi açısından düşünülmektedir. Bu analiz şeklinde:
İşverenler: personel maliyetleri ile ödüllerin hangi noktaya kadar çıkabileceğini ve bu noktadan sonra işletme maliyetlerindeki artışın işletmeye getireceği fazladan yükü dikkate alarak ilgili en yüksek (yada en düşük) noktayı belirleme eğilimindedir. Yüksek başarıların oluştuğu ve maliyetlerin en düşük olduğu alanlarda maddi ödüllerin devreye alınmasında yönetim açısından sakınca görülmemektedir.
Başarımların düşük olduğu hatta performansların sorgulandığı noktalarda işin içine zaten işletme maliyetlerinde de artış gireceği için yönetimler maddi ödüllerden uzaklaşarak personel maliyetlerini düşürecek tedbirlere yönelirler
İşletmeler için esas olan başabaş noktasını yakalamaktır. Bu noktada toplam personel maliyetleri başarımların maddi ödüller vermeye engel olmadığı durumları yakalamakta sorun teşkil etmez
Ancak hangi aşamada olursa olsun ister, yüksek maliyetler ister başabaş noktası isterse karlı ortamlar olsun unutmamak gerekir ki ödülleri veren yönetim olabilir ancak ödülün değerini bireysel olarak çalışanlar belirlemektedir.
İşletme içindeki personel davranışlarının genel eğilimi maliyetleri minimize edecek ödülleri maksimize edecek duyarlılık ve çaba içerisinde olmaz, burada görev yönetimlere düşmektedir.
“KİŞİNİN GELECEĞE DÖNÜK UMUTLARI ŞİMDİKİ GÜCÜNÜN KAYNAĞIDIR.”
MAXWEL
Başarımların artması aynı zamanda işletme karlılığına doğrudan etki edeceği için yönetimler tüm iş eylemlerini işletme menfaatleri doğrultusunda düşünmekte ne kadar haklı ise, çalışanlar cephesinden de her çabanın bir karşılığı olduğu fazladan verilen bir emek ve sonucu elde edilecek menfaatten bir nebze de olsa pay alabilme motivasyonudur.
İşletme yararı için işte bu durum önem arz eder karlılık her zaman işletmenin büyümesi demek değildir karlılık aynı zamanda iş, işlem ve personel ile birlikte daha rasyonel ilerlemek ve genişlemek anlamındadır.
Sonuç olarak işletmelerde parasal ödüller ve menfaatler sağlanırken başabaş noktası olan denge noktalarının tespitini salt işveren değil aynı zamanda çalışanların gözü ile, kişisel durumları da dikkate alınarak belirlenebilirse rahatlıkla asıl denge ve başarımdan söz etmek mümkün olacaktır.