EKİP BAŞARISI İÇİN ORTAM:
İşletme yönetimleri ve dolayısı ile yöneticilerin desteğini almayan bir ekip çalışmasının, başarılı olması mümkün değildir. Destekleyici müdahalelerle ekipler daha başarılı adımlar atmada tereddüt etmeyeceklerdir.
Bir ekipde ne kadar güven ve uyum fazla ise etkileri ve başarıları da okadar güçlüdür. Bu nedenle,yöneticilere en büyük tavsiyelerden biri, bu koşulları ve örgütsel ortamı yaratacak faaliyetde bulunmaları gerçeği olacaktır.
Diğer taraftan, kurumsal işletmelerde; raporlar ve kayıtlar doğrudan sorun olan işlerin başarımı ile ilgili olmasada ekip çalışmasını bazen destekleyici ve bazende köreltici şekilde tanzim edilebilirler.Burada önemli olan amaç ve araçların doğru belirlenmesidir. Amaç işletmenin sorunlarını gidermek araç ekip çalışması ve toplantılar olmalıdır.
Karmaşık ve dinamik bir süreç olan ekip çalışması kurumsal ortamın her yönüne ve içeriğine karşı duyarlıdır.
Yaşlı bir meşe ağacı gibi, ekip çalışmaları da yavaş yavaş olgunlaşarak gelişir. Ancak, tıpkı meşeler gibi orman içersinde bazı ağaçlar çeşitli nedenlerle devrilir, kırılır, çürür ekipler de bazen çalışmalarında başarısızlıklar yaşar.
Örneğin, çok fazla değişim, belirsizlik ve personel transferleri gibi konular ekip çalışmasının başarısını ve vizyonunu etklileyecektir.
Sanayide bir işletmede şöyle bir durumun yaşanması olasıdır:
“Uluslar arası bir işletme düşünelim konfeksiyon üretimi yapan 2 değişik şehirde 2 fabrikası var 3. Bir fabrikayı teşvik de alacağı farklı bir şehirde kuruyor,yeni fabrikanın işçileri doğal olarak fabrikanın kurulduğu şehirden istihdam ediliyor, bu yeni elemanlarla ekipler oluşturuluyor ve kısa bir sürede verimlilik sağlanıyor.Bir kaç yıl içinde konjonktürel nedenlerle bu 3 fabrikada da işten çıkarmalar yaşanıyor ve iş tenkisatları kıdem esas alınarak yapılıyor. Doğal olarak ilk iki şehirdeki çalışanlar işten çıkarmaların en son ve yeni fabrika çalışanlarının ağırlıklı olması yönünde beklenti içersindeler. İşgücü açığı diğer fabrikalardan yeni fabrikaya transfer yapılarak karşılanıyor, kıdemlı, deneyimli işçilerle üretim yürütülüyor, ancak ekipler bozulduğu için başarı gerilemeye başlıyor ve negatif unsurlar ard arda devreye giriyor.
Söz konusu bu işletmede bozulan çarkları düzeltmek işleri tekrar rayına oturtmak bilinçli bir yönetim ve işinin ehli bir yönetici ile yaklaşık 1 yıllık bir çaba ile yapılandırılıyor”
Yukarıda senoryosunu verdiğim ekip süreci ve ilgili yaşamsal faaliyetlerin kendi işletmesinde de benzerlerinin yaşandığını söyleyecek bir çok işletme sahibi olduğunu düşünerek; Şunu söyleyebilirim ki: burada,
“ÖNEMLİ OLAN EKİP OLUŞUMLARINDA VE İŞLETME KARARLARINDA SÜREÇ VE OLUŞUMLARIN ÇOK DİKKAT EDİLEREK ANALİTİK BİR GÖZLEMLE YAPILANDIRILMASI GEREKLİLİĞİDİR.”
Sonuç olarak:kurumsallaşmada ekipler kadar ekip çalışmasını destekleyici bir ortama da gereksinim vardır ve bu ortam bir defa tanzim edilerek devamı beklenecek bir yapılanma olmayıp, aksine her an ve daima dinamik gözlemleme ve rasyonel yapılandırmalarla devamlılık arz etmelidir.