EKİP ÇALIŞMASI
Ekip çalışması: için görevlerin başarımına sorumluluk bilinci ile ve istekle katkıda bulunan ve daima iletişim ve ilişkide bulunan bireylerin oluşturduğu uyumlu eylemdir diyebiliriz.
İşletmelerimizde gruplar işletme ile ilgili görev icra ettiklerinde bir ekip olarak hareket etmiş olurlar ve ekip çalışması denilen bir işbirliği durumu yaratırlar.50 kişinin çalıştığı bir işletme ile 5000 kişinin çalıştığı bir işletmede de ekip çalışmasından söz edilebilirse de esas irdelemek istediğim konu daha dar kapsamlı ekip çalışmasıdır. Yani burada sözünü ettiğim: üyeleri sürekli ilişki halinde olan küçük gruplardır.
Ekip oluşumu konusunda iki türlü ekipten söz edebiliriz.
1. İşletme genelinde ki kurumsal ekip
2. Eylem aşamasındaki icracı ekipler
Bu kapsamlarda oluşturulmuş ekipler ve bunların eylemleri işi kolaylaştırır ve genellikle iş tatmini yönünde olumlu sonuç doğururlar.
İşletmelerin hiyerarşik ve (üst) tepe yönetimli oluşumlarında karar tepe yönetimlerce alındığı için hem iş tatmini az hem de kararların sorgulana bilirliği çok olacağı için işletme menfaati düşük olacaktır. Oysa gerçek bir ekip çalışmasında kararlar ve süreçler ortak yararlar etrafında birlikte şekillendirilerek alındığı için olumlu sonuçlar sağlanmakta, ayrıca sorumluluklar ve katılım artarak uyumlu beraberlikten pozitif yararlar elde edilmektedir.
“BİR GRUP ANCAK GRUBU OLUŞTURAN TÜM ÜYELERİN ETKİLEŞİMDE BULUNACAKLARI TÜM DİĞER KATILIMCILARIN GÖREV VE SORUMLULUKLARINI ÖĞRENMELERİNDEN SONRA BİR EKİP OLARAK ÇALIŞMAYA BAŞLAYABİLİR.”
Doğal olarak tüm üyelerin aynı zamanda birlikte ve uyum içerisinde işlerini yürütebilmeleri için aynı vasıf ve yeterlilikte olmaları gerekir. Bu anlayış düzeyine ulaşıldıktan sonra işbirliği yapma arzusu reel eylem birliği ve sonuca yönelir. Bu aşamadan sonra ekip üyeleri kimsenin emir ve talimatını beklemeden işlemde bulunurlar.
Örneğin bir kliniğin ameliyat ekibinde eğer bir üye gerektiği gibi davranmazsa hastanın hayati tehlike atlatması kaçınılmaz olur ve bu üyenin başarısızlığı kalitesizliği ve sonuçta ekip kaybına neden olur. Bundan başka bir üretimde ürün kalitesinin düşmesi müşteri memnuniyetsizliğine, işletme kaybına, maliyetlerin artmasına, neden olacaktır. Görüldüğü gibi bireysel farklılık ve kaliteler toplamsal yararlar konusunda sonuca etki etmektedir.
İşletmelerde: departmanlarda ki oluşumların ekip faaliyeti haline getirilmesi doğru bir yapılanmadır ancak. ekip oluşumunda yapılabilecek dikkatsizlikler o bölümün beklenen faydadan çok işletmeye zarar getirebileceği de unutulmamalıdır
Ekip çalışmaları için önemli olan oluşturulan ekibin icrasından çok oluşturulması için doğru yapılanmanın sağlanmasıdır. Çünkü burada sözünü ettiğimiz insandır ve insan faktörünün bulunduğu her aşamada değişkenlik çok fazladır
Sonuç olarak doğru üyelerle oluşturulmuş ve başlangıçta iyi analiz edilmiş kişilerle yapılandırılan ekipler, çalışmaları ile hem işletmeye hem de içinde bulunduğu topluma yarar sağlarlar.