Öncelikle Cumhurbaşkanı seçimlerinin ülkemiz ve ulusumuz için hayırlı olması baş dileğimizdir.
Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı başladıktan sonra yeni Başbakanı seçmesi ve yeni hükümetin kurulması ile değişik bir süreç başlayacaktır.
Yeni hükümetten benim özel beklentim, çok eskilere dayanan, artık kangren olmuş denilebilecek tarihi binalarla ilgili olumlu değişimin getirilmesidir.
Gecekondu olayı daha karmaşık, çözümü zor hale gelmişti. TOKİ ile organize uygulama bu konuda çözüm getirdi. Hem ülkenin bozuk düzen yerleşim yerleri düzene giriyor, hem de asrımıza yakışmayan şartlarda buralarda yaşayanlar daha iyi yaşantıya kavuşuyorlar.
Tarihi binalarla ilgili, basına yansıyan yangın haberleri işin fecaatini ortaya çıkarıyor. Her ne kadar sahipleri tarafından yapıldığı ispatlanmasa da akla gelen durum; sahiplerinin yaktığı şeklindedir. Dedelerinin zenginliğini simgeleyen yapıları yakmaları için insanların büyük rahatsızlık duyması gerekir.
Devletin, “senin binanın tarihi değeri var, onda değişim yapamazsın, yıkıp apartman yapamazsın” demesi çok akılcı değil. Çünkü sahiplerinin %90’ı koruma yükünü kaldıracak güçte değil.
Tarihi diye işaretlenmiş, özelliği olmayan binalar var. Bu konuda tespitin yeniden yapılıp özelliği olmayanlar tarihilikten çıkarılıp iş sadeleştirilmelidir.
Ayrıca ünite, ünite apartmanlar arasında kalmaları iyi görüntü vermiyor. Tarihi binalar mahallesi yapıp, birbiri ile uyumlu yapılar topluluğu haline getirilmedikçe apartmanlar arasında kalan, yıkık, yangın adayı binalar şehirlerin çıbanbaşları olarak kalacaktır.
Bu olaya yeterli çözümü sunacak birikimim olduğunu söyleyemem, ama ülkemizin bunu düzenleyecek, veriye sunacak birçok kuruluşu var.
Gecekondu olayında olduğu gibi bu konuda da TOKİ ile işbirliğinin işe yarayacağını düşünüyorum.
“ Eskişehir’de Odun Pazarı örneği var. Binalar yerinden neden oynatılsın” diyenler çıkabilir. Eskişehir Odun pazarı hem güzel bir örnek değil hem de sonradan yapılmış apartman yok doku bozulmadan duruyor.
Ben yazımda daha önce de vurguladım bu olaya yeterli çözümü sunacak birikime sahip değilim. Ancak bu işin çözüme kavuşmasının ülkemiz açısından çok önemli olduğunun, gün geçtikçe daha çok bozulmalar olacağının bilinci içindeyim.
Çok önemli başka bir nokta da bu mülklerin sahipleri çok mağdur durumdalar.
Hem şehirlerimizi daha iyi düzene sokacak, hem de sahiplerinin mağduriyetini giderecek formülü bulacak kadrolarımızın olduğuna inanıyorum.
En güzel günler sizlerin olsun.