Toplumlarda, zaman zaman moda haline gelen; olumsuz görgü oluşur. Bunların fark edilip, üzerine gidilerek ortadan kaldırılmasını sağlamak hepimizin görevidir.

Ruhsatsız hazine aramak bunlardan biridir. Düğünlerde tabancayla, havaya ateş açmak; en kötüsüdür. Ülkenin imajını bozar. Zaman zaman yaralanmalara hatta ölümlere bile yol açar. Basına da yansır. Normal bir şeymiş gibi okunur geçilir…

18 Mayıs 2019 günü Hürriyet gazetesinde, ülkemiz için utanç kaynağı olabilecek bir örnek vardı…

Utanç verici haberi önce sizlerle paylaşalım, sonra da yorumumuzu yapalım:

“İstanbul’da havaya açtığı ateşle Hülya Özdemir’i (52) alnından vurup öldüren İsmail Hakkı Aygüneş’in tedbirsizlikten ceza alması aileyi isyan ettirdi.

Aygüneş hakkında ‘Olası kast ile öldürmek’ suçundan 28 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Ancak mahkeme ‘tedbirsizlik sonucu ölüme neden olmak’ tan 5 yıl, ruhsatsız silah ’tan 1 yıl 8 ay ceza verdi.

Aygüneş ya 3 yıl 4 ay yatacak, ya da denetimli serbestlikten faydalanıp hiç yatmayacak. “Özdemir’in eşi Kemal Özdemir, ‘Yaşadığım acıları tarif edemem’ dedi” şeklinde yazıyordu haberde.

Tanımadığım insanlar, ama ben de büyük acı duydum ve bu kararı vicdanen kabullenemiyorum.

Çünkü bu olay senelerdir, benzerlerini okuduğumuz, duyduğumuz örneklerden biridir.

Hiçbir gelişmiş ülkede buna benzer olay da olmaz, karar da olmaz.

Önce, keyfe gelip coşunca; Tabancayı çıkarıp havaya ateş açmanın görgüsüzlük, ilkel eylem olduğunu öğrenmeliyiz ve de öğretmeliyiz.

Ayrıca, ölümle sonuçlanıp bir ailenin felaketine neden olduğunu görmeliyiz. Ramazan dolayısıyla toplumumuz diyalog halindedir. Topluma ait problemlerin konuşulması, çözüme götürülmesi için çok uygun ortam vardır, bundan faydalanmalıyız.

Aslında tam da o zamanı yaşıyoruz:

•Özellikle Ramazan içerisinde birbirinden gülünç sorulara, kılı kırka yararak cevap vermeye çalışan hocalarımız, silah atma ve benzer olayların Müslüman’a yakışan hareket olmadığını anlatmalılar.

•Televizyonlarımızda birbirinin içine geçmiş tartışmalar yerine böyle ayıplı, itibar düşürücü adetten vazgeçilmesi gerektiği, ilginç örnekleri ele alarak işlenmelidir.

•Ayrıca, eğitim kurumlarımızda eğitmenlerimiz bu konunun üzerinde hassasiyetle durarak genç beyinlere bu durumun ayıplı bir durum olduğunu öğretmelidir.

•Doktorlarımız, böyle âdetin, havaya tabanca ile ateş açmanın, insanın yapmayacağı bir hareket olduğunu yeri geldikçe anlatmalılar.

Ecdat yadigârı birçok güzel adetlerimiz olduğu gibi, bu şekilde adet haline gelmiş yanlışlarımız da var.

Bütün dinler ve de kanunlar, bireyin topluma zarar vermemesini anlatırlar. Onun için silahın ne zaman, ne şekilde kullanılacağını toplum olarak öğrenmek zorundayız. Acılı sonuçlar doğurduğunu yaşayarak görmekteyiz. Ayıplı tarafını anlamanın vakti; gelip geçeli çok oldu.

Bu acı olayı yaşamış olan, Özdemir ailesine başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

En güzel günler sizlerin olsun.