Kurban; Bizleri yaratan, yaşatan, yaşamamız için bunca imkanları ve sonsuz nimetleri bizlere meccanen bedava veren ulu Allah’ın rızasını kazanmak ve onun hoşnutluğuna ulaşmak maksadı ile ibadet niyyeti ile bazı hayvanları bayramın belli günlerinde (3 gün) usulüne uygun olarak kesmek, kanını akıtmak, etlerini hem kendimiz yeyip hem de fakir-fukaraya dağıtmaktır.

-Kurban, bir müminin imanının bir belgesi, nimetlere şükür, hak yolunda fedakarlığın bir göstergesidir. Müslümanlık nişanıdır. Ayrıca bela ve musibetlere karşı bu dünyada bir zırh, korunma, ahirette ise cehennemden kurtulma vesilesi. Yani kurtuluş –necat- fidyesidir. Son derece de önemli bir ibadettir.

Yüce Allah c.c. hazretleri Kur’an’da Hac Suresi 34-35-36-37-38 ve Kur’an’ın bazı surelerinde kurban kesmenin önemini bizlere apaçık bildirmiştir. “Biz her ümmete kendilerine rızık olarak verdiğimiz hayvanlardan üzerlerine Allah’ın adını ansınlar diye kurban kesmelerini gerekli kıldık. Ulu Allah birdir, ona teslim olun. (Ey Muhammed SAV). İhlaslı, samimi, alçakgönüllü –insanları- müminleri müjdele” buyurmuştur. Hac 34.

Diğer ayetlerde ise; “Kurbanların ne etleri ve ne de kanları Allah’a ulaşır. Fakat sizin takvanız Allah’a ulaşır. Allah sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız diye bu hayvanları sizin yararınıza sundu. Bu nimetlerin kadrini bilip Allah’a şükredenleri müjdele” Hac-37

R.SAV. hazretleri de; “Kurbanlarınızı imkanlarınız oranında büyük tutun. Onlar sizin sıratta binitleriniz olacaklardır. Kurbanın eti etinize, kemiği kemiğinize, kanı kanınıza, canı da canınıza bedel. Sizi cehennemden koruyacaktır ve kurban kesmeye gücü yettiği halde kurban etmeyenler bizim musallamıza camimize yaklaşmasın” şeklinde kasten kurban kesmeyenlerin azabını hatırlatmış olmaktadırlar.

*

Kurban ibadeti ilk insan ve ilk peygamber Hz. Adem A.S.den bu yana var olan en eski kadim bir ibadettir. Maksat Allah rızası için canımız ve kanımıza bedel. Kurbanın kanını aktımak özellikle fakir fukaranın kurban kesemeyenlerin bir senelik et ihtiyaçlarını gidermek, -ancak- kurbandan kurbana et yüzü görebilenlere bu imkanı sunmaktır.

Kurban bayramında yapılacak en büyük ibadet kurban kesmek ve onun etini ferdi ve toplumsal olarak ehline ulaştırmaktır. Kurbanın vekaleten kestirmek üzere verileceği en güzel yer başta Kızılay, Silahlı Kuvvetler- Savunma Sanayi, Diyanet Vakfı, Hava Kurumu ve toplum yararına çalışan kuruluşlar ve derneklerdir.

Cuma namazı kılarak büyük şeref kazanan Allah’ın sevgili kulları kurbanla ilgili bir iki hususu arzetmek isterim.

Birincisi; Kurban ciddi bir ibadettir. İnsanların canlarına bedel olarak konulmuş, insan canının kurtuluş fidyesi, bela ve kazalardan korunma sebebi, cehennemden korunma sebebidir.

2-Gücü yetenler mutlaka kurban kesmeli, mümkünse bizzat elleri ile değilse, samimi aracıların delaleti ile kurbanın etlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmalıdırlar.

3.sü ve en önemlisi; Kurban etmeye gücü yetmediği halde, imkanlarını zorlayarak, kurban kesmeye gayret edenlere ulu Allah mutlaka ve mutlaka o kuluna bir imkan verecektir. Bu, tecrübe ile yaşanmış ve sınanmıştır. Nice işçi, çalışan kardeşlerimizden evi yok, ocağı yok, sıkıntısı çok, kurban etmeye imkanı yok, mecbur değil iken kurban kesenlere ulu Allah o kuluna her sene kurban etme imkanını ona vermektedir.

4-Çocuklarınıza kurban etme bilincini veriniz. Yoksa sonra sorumluluktan kurtulamayız. Keşke kurbanı çocukların sevme, okşama imkanı olsa da onlara kurban zevki tattırılsa ne güzel olur.

5-Fazla imkanı olanlar, ana-baba-akraba ve dostlarından sağ olan ve ölenlerin namına da kurban edebilir, sevabını ölmüşlerine bağışlarsa varsa onların kurban borçları üzerlerinden düşer. Ölü için en güzel ikram ve hediye olur.

*

Elbetteki kurbanla ilgili bilgiler bunlardan ibaret değildir. İsteyenler bu konuda her türlü bilgiyi bizzat ve dolaylı olarak öğrenme imkanına sahiptirler. Bunun için güçlü bir iman, sarsılmaz bir inanç, sürekli bir azim ve irade gerekir ve bunu arzulaan herkes fakir bile olsa kurban etme şerefini kazanır. Yüce Allah hepimizi bu şuur ve anlayıştan ayırmasın. Amin.