İki kutsal dinî bayramımızdan biri olan mübarek Kurban Bayramı’nı gelecek hafta, 24 Eylül 2015 Perşembe günü idrak edeceğiz.
Bizleri bu kutsal günümüze kavuşturan rabbimize sonsuz hamd ve şükürler olsun. Onun sevgili nebisi Hz. Muhammed Mustafa SAV.e hadsiz selam olsun.
Kurban; mümini Allah’a, onun rahmetine kavuşturan, cehennemden uzaklaştırıp cennetine yaklaştıran en kutsal ibadet anlamına gelmektedir.
Kurban Bayramı’nın özelliği, isminden de anlaşılacağı gibi, kesilen hayvanların etinden fakir, fukara ve yoksullara dağıtılarak onların bolca et yemelerini sağlamak, derilerini de hayır kurumlarına vererek özellikle Kızılay ve Türk Hava Kurumu gibi milli yardım kuruluşlarını üçlendirmektir. Yani Kruban Bayramı da Ramazan Bayramı gibi sosyal ve ekonomik özelliğe sahip çok önemli bir bayramdır.
Kurban, Hz. Adem’den beri bütün peygamberlere emredilen bir ibadettir. Genel anlamda Kurban hem şükür, hem de üzerimize gelmesi muhtemel olan bela, kaza, haset, fesat, nazar gibi tehlikelere karşı bizleri koruyan manevi bir sigorta ve güvencedir, zırhtır.
R.SAV. söz ve eylemleri ile bizlerin gücü yeterince kurban kesmemiz için örnek olmuş. Kendisi veda haccında yüz baş kurban kesmişti. Bunun atmışını bizzat kendisi, kırkını da Hz. Ali R.A.’ya kestirmiş ve etlerinden kendisi yemiş ve dağıtmıştır. Bu kadar çok kurban kesmesinin sebebi kendisine sorulunca, birisi benim için, 99’u ümmetimin kurban kesemeyenleri için kestim buyurmuştur. Günümüzde de müslümanlar, hem kendileri, hem de R.SAV. için kurban kesenler vardır. R.SAV, Hz. Ali’ye ölümünden sonra da onun için kurban kesmesini vasiyet etmiştir.
Kurban kesmenin diğer nedeni de Hz. İbrahim A.S.in oğlu ismail A.S.i yatırıp kurban edeceği sırada İsmail’in şahsında bütün insanların canlarına bedel olarak Cebrail A.S.in gökten koç getirip İsmail’in yerine Hz. İbrahim’in koçu kurban etmesidir. Yani Kurban canımızın bedrelidir. R.Sav. de kurbanlarınızı büyük yapınız. Çünkü kurbanın canı canınıza, bedeni bedeninize, kanı kanınıza bedeldir. Onlar sizin sıratta bineğiniz olacaktır. Kurbana önem veriniz, buyurmuştur.
Kurbanın ifa edilişinin en güzel şekli kurban etinin bizzat muhtaçların ellerine verilmesi ve onların sevindirilmesidir. Onların et yemesini sağlamaktır.
Kurban kesmenin dinimizdeki yerini kısaca beyan ettikten sonra, bayramın diğer özelliklerine de değinelim. Öyle ki; birincisi; bayramın bayram olabilmesi için bayramların ferdin ve toplumun yaşamında en birinci özellik olan toplumsal barışa katkı sağlaması gerekir. Bunun için coşkuyu paylaşmak gerekir. Birisi kan ağlarken diğerinin kahkaha ile gülmesi asla bayram değildir. Bayram bölüşümdür, paylaşımdır. Sevilmey sevindirme ve sevmedir. Bu ise yardımla olur. Dertleri ve problemleri paylaşmakla olur. Unutmayın ki, dertler ve acılar paylaşıldıkça azalır. Neşeler ise paylaşıldıkça çoğalır, coşkulanır. İşte gerçek bayram böyle olur.
Bayramda ikinci mesele; insanların hata, suç ve kusurlarından dolayı onları damgalayıp ötelememeliyiz. Kusurları affetmeliyiz. Hiçbir kimse haşa Allah’tan büyük değildir. Görmezmisiniz ki, akşama kadar günah işleyen isyan eden, hatta küfredenleri bile ulu Allah yaşatıyor. Onların rızkını kesmiyor. Güneş herkesi ısıtıyor ve ışıtıyor. Karanlık geceler herkesin kusurlarını örtüyor. Ya insanlar, bizler de aramızdaki anlaşmazlıklar nedeniyle ortaya çıkan dargınlık, kırgınlık ve bunun sebep olduğu haset, çekememezlik, istememezlik, fitne, nazar, kötü gözle bakma gibi huylardan arınıp insanları bağışlamalı, onların hatalarını hoş görmeliiz ki, bayram bayram olsun.
R.SAV. müslümanın dargınlığı en çok üç gündür. Bir mümin diğer mümine bir sene küs durursa onun kanına girmiş gibi günahkar olur. Kim önce barışırsa o diğerinden Allah katında daha hayırlıdır, buyurur. Bizim dinimizde ve örfümüzde dargınlığın müddeti ıslak bir tülbentin güneşte kuruduğu zaman kadardır.
Bayramın üçüncü özelliği; mutlaka ve mutlaka, başta ana, baba, hoca, akraba, eş dost, münasebeti olanlarla mümkünse bizzat değilse, iletişim araçları ile bayramlaşmaktır. Bizzat ziyaret çok önemlidir. Uzaktakilere gitmek sıla-i rahimdir ki, terki zulümdür. İfası ise yıldırımı önleyen paratoner gibidir. Bayramlaşmalar tatil günleri değildir. Tatiller mübarek günlere denk getirilmemelidir. Çünkü bu günlerde alınan hayır dualara paha biçilemez büyüklüktedir. Unutulmamalıdır.
Bayramların dördüncü özelliği;
Ailenin ve toplumun geleceğinin teminatı gönül meyvemiz olan ayrımsız bütün çocukların ,özellikle yetim, öksüz, garip, kimsesiz çocuklar mutlaka sevindirilmeli, bayramın özellikleri onlara anlatılmalıdır. Bu vesile ile hepinizin mübarek kurban bayramınızı kutlar, milletimiz, devletimiz, bölgemiz ve dünyaya barış ve huzur getirmesini diler, bizler idaha nice bayramlara ulaştırmasını ulu Allah’tan dilerim.