Varlık alemini yaratan Cenab-ı Hak; varlıkların en şereflisi kıldığı insanoğluna akıl vermiş ve bu aklın gereği olarak ona sorumluluklar yüklemiştir. Allah (c.c.) sorumluluk yüklediği insanoğlunu rehbersiz ve başıboş bırakmamıştır. Her devirde peygamberler göndererek, kendi beğendiği insan modelinin nasıl olacağını da yine kendisi göstermiştir.
Bu insan modeline "mü'min" adını veren Cenab-ı Allah, en son olarak da peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)'e Kur'an-ı Kerim aracılığıyla "model insan"ın nasıl olması gerektiğini göstermiştir..
Bugünkü yazımızda kısaca Kur'an-ı Ke-rim'e göre 'model insan' mü'min'in özelliklerini belirlemeye çalışalım.
Mü'min; Allah'ın birliğine, Hz. Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna, Peygamber (s.a.v.)'in bildirdiklerinin hak olduğuna inanan, imanlı insandır. (49/19)
Mü'min; 'inandım' demekle kalmayıp inandıklarını en zor şartlarda bile, can pahasına yaşamaya çalışan insandır. (29/2)
Mü'min Allah'ı ve peygamberini seven hayatına Kur'an ve hadislere göre yön verip bu sayede onların sevgisini, Allah'ın bağışını ve korumasını kazanmaya çalışan insandır. (3/31)
Mü'min; Allah katında kurtuluşa erenlerden olmak için namazını kılan, faydasız ve boş şeylerden yüz çeviren, zekatını veren, namusunu koruyan, sözünde ve özünde doğru insandır.(23/1-9)
Mü'min; Kur'an'ın ilk emrinin 'oku' olduğunu bildiği için ilme düşkün, bilenlerle bilmeyenlerin Allah katında eşit olmayacağının bilincinde, ilmiyle insanlığa hizmet etme gayretinde, akıllı ve zeki insandır.
Mü'min; ibadete düşkün, nimetlerinden dolayı Allah (c.c.) ye devamlı hamdeden, bir günah işlediğinde derhal tevbeye sarılmayı bilen, kendi kurtuluşunu yeterli görmeyen, insanlara iyiliği tavsiye edip onları kötülüklerden alıkoymaya çalışan örnek ve faydalı insandır. (9/112)
Mü'min; inananları kardeş kabul edip halk içinde geçimli, mü'minlerin arasında çıkan ihtilaflarda yol gösterici, birleştirici, tefrika ve ayrılıklara prim vermeyen uyanık insandır. (49/9,10)
Mü'min; alçak gönüllü, müslümanlara merhametli, insanlar için hayırlı, Allah rızası için yaşayan halk adamıdır. (17/37-48/29-3/110)
Mü'min; haksız yere cana kıymayan, gerektiğinde Allah rızası için can almayı, canını, malını feda etmeyi bilen, cennet karşılığında canını ve malını Allah'a sattığının şuurunda, mücahid insandır.
Mü'min; yılandan korkarcasına Allah'a şirk, adam öldürme, zina, içki, kumar, zulüm, hased, gıybet, yalan, nifak, cimrilik, gasp, Allah'ın rahmetinden ümit kesme gibi günah ve yasaklardan korkan, uzak duran insandır.
İslâm bize böyle mü'minler olmamızı emrediyor. Bizi dünya ve ahirette kurtarmayacak olan sözde müslümanlıktan vazgeçip, İslâm'ı iyice öğrenmeli, Allah ve Rasûlü'nün beğendiği, gıpta edilen birer mü'min olmaya gayret göstermeliyiz. Bilmeliyiz ki, dünya ve ahirette bizi ancak ve ancak Kur'an ve Sünnet'e göre yaşayışımız kurtaracaktır.