Allah’ın kitabına, Hz. Muhammed R.SAV.in sünnetine, onun örnek yaşayışına bağlılığımız oranında dünyada huzurlu ve ahirette ebedi mutlu oluruz.

Demek ki insanlar, özellikle müminler kutsal değişmez ve asla değiştirilemez olan Kur’an’ı azime ve Allah’ın yüce peygamberi Hz. Muhammed SAV.in övülmüş ahlakına ne kadar çok uygun yaşarsak o kadar huzurlu ve bir o kadar da mutlu oluruz.

Yani, dünyada huzurlu yaşamamız, ebedi olan ahirette sonsuz saadete kavuşmamız buna bağlıdır. Nedir o? Allah’ın kitabı, R.SAV.in sünnetidir.

Yüce Rabbimiz: “Ey insanlar! Ey inananlar. Müminler. Sizin aranızdan, sizin cinsinizden sizlere bir peygamber –elçi- gönderdik. O peygamber Hz. Muhammed SAV. sizlere; ayetlerimizi okuyor, sizi arıtıp temizliyor, sizlere kitabı ve hikmeti öğretiyor. Daha önceden bilmediklerinizi size açıklıyor.” (Bakara, 151)

-Hz. Muhammed SAV. size neyi getirmişse, onu alın, ona uyun. Sizi neden men etmişse ondan da kaçının. Allah’tan korkun. Çünkü azabı şiddetlidir. (Haşır Suresi 7. Ayet)

-Hz. Muhammed sizler için çok güzel yaşam örneğidir. Allah’a kavuşmak isteyenler için ahiret gününe inananlar için çok güzel bir örnekdir. Allah’ı çok zikredenler için en yüce mürşittir.

-Sizin içinizden size öyle bir peygamber gönderiyorum ki; sizin sıkıntıya düşmeniz onu çok üzer. Ona ağır gelir. O size çok düşkündür. Müminlere karşı çok şefkatli ve çok merhametlidir. Eğer sizin üzerinize titreyen bu peygamberden yüz çevirirseniz de ki Alah bana yeter. Ondan başka ilah yoktur. Ben sadece ona güvenir ve ona dayanırım. Çünkü (kainatın) arşın sahibidir. (Tevbe, 128-129. ayet, Sh.206)

-Ey müminler. O yüce peygamber Hz. Muhammed SAV. en güzel bir ahlak üzeredir. (Kelam, 4. Ayet, Sh.563)

-De ki ey Muhammed SAV. Gerçekten Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki, o zaman Allah sizi sevsin. Sever ve günahlarınızı bağışlar, bağışlasın. Çünkü günahları çok bağışlayan ve tevbeleri kabul edendir.

*

Yüce Allah cc. hazretlerinin hakkında övgü dolu onlarca eyetlerinden bir kaçını sundum.

R.SAV. hazretleri buyurur ki: “Ey ümmetlerim. Dünyada hiç bir kişi baki değildir. Baki olan ancak Allah’tır. Öyle ise, ben öldükten sonra onlara uyduğunuz müddetçe yolunuzu şaşırmayacağınız size iki şey bırakıyorum. Onları sımsıkı sarınız ki (daima hak üzerine olursunuz) onlar 1-Ulu Allah’ın kıyamete kadar korunmuş değişmez ve değiştirilemez olan Allah’ın kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim. 2-Sizlere örnek olarak gönderilen Hz. Muhammed Sav.in örnek yaşayışı, onun sözleri ve gülleri olan sünnetleridir.

*

Görüyorsunuz ki peygambersiz din olmaz. Çünkü Kur’an’ın mübelliği bizlere tebliğ edeni ve onu bizlere açıklayan Hz. Muhammed SAV.dir. Hz. Muhammed SAV.i aradan kaldırıp ve onun sünnetlerini yok sayarsak ortalıkta din namına birşey kalmaz. Onun için dinsizlik anlayışının hedefi Hz. Muhammed SAV.dir. Çünkü 6666 ayetin 15 bine yakın sahih ve en doğru hadisi şeriflerin açıklayıcısı Hz. Muhammed SAV.dir. yani uygulanabilir bir şekilde açık ve net olması ancak peygamber SAV.le kaimdir.

R.SAV. buyurur ki;

“Ben nasıl namaz kılarsam siz de öyle kılınız. Hac, zekat, oruç, muamelat ibadetleri ben nasıl yapıyorsam sizler de öyle yapınız” buyurunca, sahabelerden birisi R.SAV.e soruyor: “Ey Allah’ın resulü. Siz bunları kendiliğinizden mi yapıyorsunuz?” “Hayır. Bana Cebrail A.S. öğretiyor ve gösteriyor. Ona da Alah öğretiyor” buyurdular.

Demek ki peygamber R.SAV. dinin direğidir. Direk yıkılırsa çadır çöker. Ayetler kesindir. Hadisi şeriflerin ise en sahih en doğru. Ya R.SAV.den nakledildiğinin kesin, mutlak kesin olması. Hadislerin ayetlere ters düşmemesi gerekir. Burada gerek ayetlerin ve gerekse hadisi şeriflerin en gerekli açıklaması ve yorumu; Hz. Muhammed SAV.in açıklamalarıdır. Her ayeti açıklayan bir de Hadisi Şerif vardır. O da Hz. Muhammed SAV.e aittir.

*

İnsanoğlu ulu Allah’ın en yüce varlığıdır. Ulu Allah tüm insanların hidayet, kurtuluş üzere olmalarını emredir. Çünkü insanlığın kurtuluşu buradadır. R.SAV. bizler için yegane gerçek hayat ölçüsü ve en güzel örnektir. Ona inanmak, ona tabi olmak iman ve inanç esası şartıdır. Başka türlü müslüman olunmaz. De ki ey Muhammed R.SAV. Ey müminler, eğer gerçekten Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz. Allah’a ve resulüne itaat ediniz. Ayetleri bunu emretmektedir.

Demek ki dinin iki temel ayağı, kaynağı vardır:

1.Kur’an, 2.R.SAV.in mübarek örnek yaşamı olan hadisleri.

NETİCE:

Bugün Kur’an ve sünnet bütünlüğü rehberliğine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Kur’anla sünnetin yozlaştırılmasını amaçlayan yanlış zihniyetler dinin ve imanın Kur’an’ın ve sünnetin açık düşmanıdırlar. Bu gibi yanlış veya kasıtlı fikirler her devirde olmuştur. Fakat iletişim araçlarının bu denli geliştiği günümüzde yapıcı olanlardan çok yıkıcı olan yayınlar daha korkunç neticeler doğurmaktadır. Onun için bu hususta çok uyanık olmalıyız.

Kurtuluş rehberimiz Kur’an’a sımsıkı sarılmamız, sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed SAV.in sünnetine sımsıkı sarılmamız zorunludur. Yani kurtuluş reçetemiz olan Kur’an’a ve sünnete olan bağlılığımızı güçlendirmeliyiz. Ayrıca kahraman askerlerimiz cefakar ve vefakar asayiş ve emniyet güçlerimiz vatanımızın ve milletimizin müdafaası koruması için canları pahasına mücadele etmekte ve kanlarını seve seve dökmektedirler. Canlarını feda eden kutsal kanlarını akıtan şehitlerimize rahmet dilerken şanlı ordumuza zaferler dileriz. Allah yardımcıları olsun.