koronavirüs pandemisi ile maske ve eldivenlerden kaynaklı kirliliğin denizlerimizde artışa neden olduğunu açıkladı.

70 sene önce "Varlık" dergisinde okuduğum, benim de yeri geldikçe anımsayıp kaleme aldığım yazı şöyle...

Türkiye'ye gezmeye gelen Avrupalı genç kız yazarımız ile arkadaş oluyor. Deniz kenarında birlikte gezerken, ufka doğru bakarak sigaralarını içiyorlar. Denizin yüzü samanlar, tahta parçaları ve karpuz kabukları ile kaplanmış. Avrupalı genç kız içmekte olduğu sigaranın sonlarına geldiğinde izmaritini atacak yer aramaya başlıyor. Yazarımız, "Bu kadar kirli bir deniz önümüzde dururken, neden denize atmıyorsun? At denize gitsin!" diyor. Avrupalı genç kız ise,"Olmaz, deniz kirlenir." diyor.

70 sene önce, Avrupalı genç kız kendisine çok önceleri aşılanmış olan ve bir yaşam felsefesi haline getirdiği "deniz ve çevre kirletilmez" algısı ve doğa ile çevrenin tüm insanlığa bırakılmış ortak bir miras olduğu düşüncesi ile hareket ediyor ve izmaritini denize atmıyor.

Aradan 70 sene geçmiş. Şöyle bir düşünün o tarihlerde televizyon bile yok. Ama bugün aradan geçen 70 senede dünyada ve insanlık aleminde büyük değişimler oldu. Günümüze kadar gelinen süreçte televizyondan, bilgisayara, ardından tüm dünyayı ve dünyanın bilgisini tek bir tuşla önümüze seren internet yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Dünya ve insanlık böylesine harika bir değişim içerisindeyken bugün "Koronavirüs" ile mücadele etmeye çalışıyor. Bilim insanları "Yaşam biçimimiz değişecek" derken maske ve eldiven kullanımını virüse karşı korunmanın başlıca kuralları arasında ilk sıraya koyuyor.

Böyle bir durumda iken maske ve eldivenleri gelişigüzel çöpe atan, dolayısıyla denizi kirleten, üstelik bilgisayar bilen, internete girebilen, onun nimetlerini kendine göre kullanabilen MAGANDALARIMIZIN türediğini gösteren bu olay beni çok düşündürüyor.

Bu nedir? Bir hastalık mıdır? Gelişmiş ülkelerin insanları geldikleri veya bulundukları ortamlara kolayca uyum sağlarken, bizim insanımızın önemli bir kısmı neden uyum sağlayamıyor?

•Direkte asılı çöp kutusu dururken, çöpü yere atmak neden?

•İnsanlar "maskelerini taksınlar, birbirleri arasında gerekli mesafeyi korusunlar" şeklinde uzmanlar tarafından uyarılarda bulunulurken, bu uyarılara kulak tıkayıp şehrin merkezinde tünelin iki tarafını trafiğe kapatıp, asker uğurlama şölenleri yapmak neden?

Kızıldereli kurallarını incelediğimizde bugün yapılanların daha ilkel olduğu görülebiliyor.

illerimize üniversite getirdik. Televizyon gibi güçlü bir eğitimci evlerimizin tamamında var. Bütün bunlara rağmen magandaların çoğalmasının nedeninin eğitimcilerimiz, idarecilerimiz ve Diyanet kadrolarımız tarafından irdelenip çare bulunmasına ülkemizin büyük ihtiyacı var.

En güzel günler sizlerin olsun.