Bir söz vardır, “İnsanları korkuları yönetir” diye. Tüm dünyayı saran koronavirüs salgını ile birlikte izlenimlerime göre tüm insanlarda bir korku, kaygı ve panik havası mevcut.

Haksızlar mı? Haklılar da. Ama panik havasından kurutulup korku ve kaygıları kontrol altına almakta fayda var. Çünkü bu durum daha sonraları süreğen hale geldiğinde önemli bir sorun haline gelecektir.

Bu durumda ne yapmak gerek? Aslında basit diyebiliriz. Korku ve kaygı ile başa çıkmanın yollarından biri, kaygı yaratacak durumlarla baş edebilmektir. Unutulmaması gereken, korku ve kaygı bazen, yeni duruma uyum sağlamak için gereklidir. Ancak yaşamınızı yönetmeye ve sizi engellemeye başlamışsa mücadele edilmesi gereken bir sorun olmuş demektir. Korku ile baş etmenin en iyi yolu korktuğunuz o özel durumdan uzak durmak olabilir. Yani tedbir almak ve tedbirli olmak önem arz ediyor. Şu anda yaşadığımız malum durumdaki gibi.

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, konu ile ilgili tüm Bakanlıklar virüsün yayılmasını önleyebilmek için gerekli her türlü tedbiri almış durumda. Her gün bu tedbirlere yenileri de ekleniyor. Alınan tedbirlere toplum olarak uyduğumuz takdirde korku ve kaygılarımız ile baş edebilmemiz ve yönetebilmemiz mümkün görünüyor. Söylendiği gibi “Herkes kendi OHAL’ini ilan edecek”. Kısacası herkes tedbirini alacak.

* * *

Televizyonlardan izlediğim kadarı ile Almanya ve Güney Kore’nin iyi bir kriz yönetimi uyguladığı ve süreci başından beri kontrol altında tuttuklarından bahsediliyor.

Burada bir anımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Sayın Ömer Çenesiz ile birlikte İtalya’da sektörümüz ile ilgili bir fuara gitmiştik. Fuarda Ömer Bey İtalyan bir firmanın yetkilisi ile görüşürken “Almanlar sizin uygulamanızı doğru bulmuyorlar” dedi. Firma yetkilisi de Ömer Bey’e, “Almanlar mükemmeliyetçi” şeklinde bir cevap verdi. Şimdi Almanya ve İtalya’daki durum karşılaştırıldığında mükemmeliyetçiliğin önemi burada ortaya çıkmış oluyor.

Korku ve kaygılarınızı aldığınız tedbirlerle ve uygulamaya konulan tedbirlere uyarak siz kendiniz yönetin. Bunu başaramazsanız, ya korkularınız sizi yönetir, ya da birileri korkularınız üzerinden sizi yönetir.

Sağlıklı en güzel günler sizlerin olsun.

/p> Allah cümlemize izan, vicdan ve merhamet versin. Amin. İslam devlet ve milletlerine akıl fikir ve uyanma versin. Amin.