Aykırı profesör elinde bir fare ve kutu ile salona girdi. Öğrencilerin şaşkın bakışları arasında fareyi kutunun içine koydu ve kutuyu kapattı. Kutunun hava almadığı açıktı.

Salona dönerek:

“Bu kutuya iki gün kimse dokunmayacak dokunan bu dersi geçemez!’’

Dedi ve salondan çıkıp gitti.

Salondaki öğrenciler olaya bir anlam verememişlerdi. Kimisi kutunun içindeki fareyi çıkarmayı düşündü ama cesaret edemedi. İki gün boyunca ders görülen sınıfta kutu öylece kaldı. Ne olacağını merak ederek iki gün geçirdiler.

İkinci gün sonunda tekrar dersi olan profesör salona girdi ve kutuya yaklaşarak açtı. Tabii ki, kutunun içindeki fare artık yaşamıyordu. öğrencilerden birçoğu üzülmüştü.

Profesör sınıfa dönerek farenin neden ölmüş olabileceğini sordu. Sınıftan bir çok farklı ses ve fikir yükseldi;

-Havasızlıktan…

-Açlıktan…

-Susuzluktan…

Her öğrenci olabilecek ihtimalleri saymıştı. Profesör kutuyu havaya kaldırıp içini öğrencilere gösterdi. Kutunun her tarafı kemirilmiş vaziyette ve minik deliklerle kaplıydı.

Ardından devam etti;

-Görüyorsunuz değil mi?

Fare anlaşılan bu kutudan çıkmak için epey mücadele etmiş. Bunu kutunun içindeki minik diş izlerinden ve irili ufaklı deliklerden anlıyoruz. Ancak şu var ki, fareyi sizin dediğiniz gibi ne havasızlık ne de açlık öldürdü.

Farenin ölümüne neden olan iki şey var; KARARSIZLIK ve KORKU…

KARARSIZLIK: Çünkü fare kutunun her yerini parçalayıp, her noktayı ayrı ayrı kemireceğine sadece tek bir köşesini ısırıp parçalasaydı ve bunda da kararlı olsaydı o deliği büyütecek ve kutudan çıkıp kurtulacaktı.

KORKU: Çünkü eğer siz öğrenciler, benden ve notlarınızın düşmesinden böylesine çok korkmasaydınız kutuyu açıp fareyi serbest bırakabilirdiniz. Ancak korkudan dolayı size YANLIŞ gelen bir işe GöZ YUMDUNUZ!..

Hayatta bizi başarıya götüren yolda karşılaşacağımız en azılı düşmanlardır, KARARSIZLIK ve KORKU.

Kararsızlıkla zaman tüketmeyin, kafanıza tek bir şey koyun ve o yolda ilerleyin. Ve bu yolda size yanlış gelen şeylere göz yummayın. (Alıntıdır.)

•Göze batmaktan, *ses çıkartmaktan KORKMAYIN.*

•İYİ BİR İNSAN *öldüğünde* ona ağlamayın.

Asıl onu *KAYBEDEN TOPLUMA ağlayın.

•Yarım kalmış, kafanıza takılan işlerinizi bitirin.

•Düşündüğünüz ve devamlı ertelediğiniz işlerinizin üzerine gidin ve onu sonuçlandırın.

•Yapayım,yapayım diye devamlı geriye bıraktığınız işlere öncelik tanıyın. Böylece o işi yaptığınızda daha mutlu olursunuz.