1950’lerden sonra başlayan kooperatifçilik, rahmetli Turgut Özal'ın zamanında 1980’li yıllarda zirve yapmış, onbinlerce sosyal konut yapılmıştı. 1988 yılında sadece İstanbul'da faaliyet gösteren konut yapı kooperatifi sayısı İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre 11 bin 500 adetti. Gazetelerde kooperatif köşeleri bulunuyor haberleri sık sık yayınlanıyordu.

1990 ‘lı yıllardan sonra her nedense konut yapı kooperatifciliğine olan ilgi azaldı. Devlet TOKİ inşaatlarına, İstanbul Büyükşehir belediyesi KİPTAŞ konutlarına yöneldi. Vatandaş dayanışması ve yardımlaşması rafa kaldırıldı.

Belediyeler, gecekondu önleme bölgesi adı altında kooperatiflere arsalar tahsis ediyorlardı. Çorum'da Mimar Sinan Mahallesinde yapılan konutlar koopetatifler aracılığı ile inşa edilmişlerdir. İstanbul'da başta Beylikdüzü, Avcılar, Kağıthane, Kartal başta olmak üzere bir çok semtteki konutlar kooperatifçilikle inşa edilmiştir. Ege bölgesinde yüzlerce yazlık kentler yapılmıştır. O zamanlar devlet teşvik ediyor ve ucuz krediler veriyordu. Vatandaş kira öder gibi kredileri geri ödüyordu.

Her ne hikmetse devlet konut yapı kooperatifçiliğini unutturdu. Sosyal dayanışmaya son verildi. Bu işe tekrar el atılmalı, konut yapı kooperatifciliği teşvik edilmeli, uygun krediler tahsis edilmelidir.