Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi ile ilgili konularda gönüllü uyumu sağlamak amacıyla bazı çalışmalar yapmaktadır. Başkanlık, günümüz teknolojik imkanları kullanarak istihbarat ve bilgiye ulaşma olanaklarını geliştirdi. Bu bilgiler ışığında Gelir İdaresi Başkanlığı mükellef odaklı analiz çalışmaları yaparak ilgili dönemler içerisinde vergisel ödevler ile ilgili ortaya çıkması muhtemel işlemleri kısa zamanda ve mükellefe fazla yük getirmeyecek şekilde olumsuzlukları çözümleme yoluna gitmektedir.

Bu işlemlerden bir tanesi de, “bankalardan alınan konut kredileri”dir. Konut yada işyeri gibi gayrimenkulleri satın alır iken, bankalardan kullanılan krediler Gelir İdaresi başkanlıklarının bilgi havuzuna gitmektedir. Satın aldığımız gayrimenkulün alım satım değeri ile bankadan alınan kredi arasında bir fark oluşması halinde,  bağlı olduğumuz vergi dairesi aracılıkları ile izahat istenmekte bir vergi kaybı var ise bu gönüllü uyumluluk kavramı çerçevesinde kayba uğrayan vergi tahsil edilmektedir.

Daha açık ifade etmek gerekirse, satın aldığımız gayrimenkulün alım-satım değerini banka kredisinden daha düşük beyan ederek alım satım işlemini gerçekleştirmemiz halinde bir tapu harcı ve diğer yandan satıcı için şartları oluşmuş ise değer artış kazancı vergisini kayba uğratmış oluyoruz.

Bahsedilen gönüllü uyumluluk çerçevesinde vergi dairelerinin göndermiş olduğu bilgi yazılarına göre gerekli işlemlerin yapılmaması halinde ise, yani alım-satım yapan kişilerin eğer kayba uğrattıkları bir vergi var veya yazıya gerekli izahatın verilmemesi halinde, daire tarafından farka isabet eden vergi ikmalen veya resen ve cezalı olarak ilgili vergi dairesi tarafından hesap edilerek tahakkuk ettirilecek ve taraflardan tahsili yoluna gidilecektir. Ayrıca 280 TL özel usulsüzlük cezasına maruz kalınacaktır.

Her türlü parasal hareketlerin rahatlıkla izlenebildiği, teknolojinin sağladığı bilgiye geniş ulaşım imkanı vergisel olarak yapılan alım-satım işlemlerinin kolaylıkla tespit edilebildiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle ticari işlemlerimizi, alım-satım işlemlerimizi yapar iken vergi kaybına neden olabilecek yaklaşımlardan kaçınmak faydalı olacaktır.