Küresel bir felaket karşısında, bitki türlerinin yeniden kök salması için insanlığın son umudu olarak nitelendirilen “Kıyamet Ambarı” 2008 yılında Norveç ve Kuzey Kutbu arasında bulunan Svalbard buzullarının üzerine inşa edilmiş. Yaklaşık 2 milyar 250 milyon tohum kapasiteli ambarın içinde şu an 500 milyona yakın tohum muhafaza ediliyormuş.

Plataberget Dağı’nın yaklaşık 120 metre içerisinde yer alan mahzene en çok tohum gönderen ülkeler arasında Türkiye 15. sırada yer alıyormuş.

Türkiye, ambara bugüne kadar yaklaşık 7 milyon tohum örneğiyle katkıda bulunmuş.

Tohumların korunması için yeterli soğukluğa sahip olmayan 'ambar' içinde,

tohumlar bir dağın dehlizlerinde depolanmış. Bu alanda sıcaklığın eksi 18 dereceden daha fazla olmaması gerekiyormuş. Zaten bölgenin normal koşullardaki sıcaklığı da yaklaşık eksi 4 derece civarında olduğundan, geriye kalan eksi 14’lük kısmı da ekstra soğutma sistemleriyle hallediyorlarmış.

“World Arctic Archive” adıyla kıyamet günü kütüphanesi de burada kurulmuş. Kitapları bin yıl boyunca saklayacak kıyamet kütüphanesine ilk kitap gönderen ülkeler Norveç, Brezilya ve Meksika’ymış.

BODRUM KALESİNDE “SENFONİ İLE SAZ ESERLERİ KONSERİ”

Bir zamanlar Çorum’da küçük sanayi sitesi inşaatını yapmış olan sevgili dostum Urfa’lı Mimar Haluk Karakapıcı üstadım beni her yaz Bodrum kalesinde yapılan konserlere davet eder. Klasik Türk müziği ve halk müziği donanımı müthiş olan Haluk Karakapıcı her türlü müzik aletini çalmasıyla ünlüdür.

10 Temmuz akşamı Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Tambur sanatçısı Murat Salim Tokaç ve şefliğini Orhan Şallıel’in yaptığı Çukurova Senfoni orkestrası “Senfoni ile Saz Eserleri” konserinde müthiş bir ahenkle müzikseverleri coşturdular. Herkesin çok sevdiği meşhur Anadolu ezgileri Çökertme, Harmandalı ve Kerimoğlu Zeybeğiyle coşan müzikseverler sanatçıları tam üç defa sahneye davet ederek bis yaptırdılar.

BODRUM ANTİK TİYATROSUNDA FERHAT GÖÇER KONSERİ

12 Temmuz akşamı da ünlü sanatçı Dr. Ferhat Göçer, “Anadolu Aryaları” projesi kapsamında Bodrum Antik Tiyatrosunda Çukurova Senfoni Orkestrası eşliğinde müthiş bir konser verdi.

Orhan Şallıel’in yaptığı konserde Ferhat Göçer ile orkestranın uyumu mükemmeldi. Yaklaşık beş bin müzikseverin izlediği konserde Ferhat Göçer, seslendirdiği meşhur aryalardan sonra Anadolu ezgileri ve gençlerin eşlik ettiği şarkılarıyla müzikseverin gönül tellerini titretti.

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN VE MEŞHUR ŞAİR BAKİ

Bir sebeple o kadar iltifat ettiği şair Baki’ye öfkelenen Kanuni şiir kudretini konuşturarak aşağıdaki beyitle Baki’yi memleketi Bursa’ya sürgün eder.

bed / Azm-i bülend / Bursa’ya red / Nefy-i ebed.

(Baki kötü adam, yüksek kararım odur ki, memleketi olan Bursa’ya gönderilsin, ve onu bir daha gözüm görmesin.)

Fakat! Sultanın bu şiiri, şiirin sultanına çarpınca aşağıdaki dört şimşek çakar.

N’ola kim nefy-i ebed azmi bülend olsa ey Baki,

Bilesin ki, cihan mülkü değil Süleyman’a baki,

Şehâ! Azminde isbat-ı tevehhür eyledin amma,

Buna çarh-ı Güher dirler, ne sen bâki, ne ben bâki…

(Üzme kendini, Sultan’ın seni yanından uzaklaştırması pek önemli değil.

Dünya Hazreti Süleyman peygambere kalmadı, bu Süleyman’a mı kalacak?

Padişahım sıklıkla vaki olduğu üzere gazabınız açık maşallah iyi de kızıyorsunuz amma, Unutmayın ki, bu dünya geçicidir, bana kalmadığı gibi size de kalmaz.

Baki’nin bu şahane dörtlüğü Kanuni’ye takdim edildiğinde ferman geri alınmış, Baki İstanbul’da yaşayıp, İstanbul’da vefat etmiştir.

17 Temmuz 2019