Kitap okumak insanoğlunun kişisel gelişimine yardımcı olur. Kitap insanların ufkunu açar, düşünce yapısını, hayal dünyasını geliştirir; sözcük dağarcığını arttırır.
İnsanlar için en kolay ve en etkili öğrenme yolu kitap okumaktır. 
Gelişmiş ülke toplumları, sahip oldukları bilgilerin % 55’ ini kitap okuma kanalıyla kazanmıştır. Gelişmemiş ülkelerin çoğunun karşılaştıkları sorunların temelinde ise eğitimsizlik, kitap okumamak ve cehalet yatar.
Yüce Mevlana’nın çok sevdiğim harika bir dörtlüğü vardır.
Aşk beni ârif etti / İnceltti zârif etti,
Ben aşkı bilmezdim / Aşk beni tarif etti…
Ben hayran olduğum bu dörtlükte, “aşk” yerine “kitap” koyarak kendimi ifade ederim. Geçen hafta, William Shakespeare’in, Soneler (Sis yayıncılık), Yusuf Acar’ın, Masonların Saklı Tarihi (Nokta Kitap), Filibeli Ahmed Hilmi’nin, Â-mâk-ı Hayal
(Sis Yayınları) Ahmet Katıksız’ın, İnsan Yaşamına Dokunmak ( Hemen Kitap)
ve Mehmet Ali Şentürk’ün, Şeyh Bedreddin (Nokta Kitap) adlı kitaplarını aldım.
William Shakespear’ı (1564-1616) hepiniz bilirsiniz.
Soneleri ve tiyatro oyunlarıyla dünyanın en çok okunan şair ve ediplerinde birisidir. En meşhur eserleri Romeo ve Juliet, Venedik Taciri, Kral Lear, Macbeth, Hamlet, Othello ve Antonius ve Kleopatra’dır.
MASONLARIN SAKLI TARİHİ : Masonluğun kökeni Tapınak Şövalyelerinin uğradığı ölüm ve şiddetten kaçabilenlerin ilk olarak İskoçya’da kurduğu yapılanmaya dayanır. Orta Çağda Katedraller ve Kiliseleri inşa eden duvarcı ustalarına Mason denmekteymiş. Kendi aralarında çırak-kalfa-usta olarak dereceleri varmış. Dünyada yedi milyon Mason olduğu tahmin edilmektedir.
ŞEYH BEDRETTİN :  İslâm tasavvufunun Vahdet-i Vücud okuluna mensup Osmanlı mutasavvıfı, filozofu ve kazaskeridir. Şeyh Bedreddin İsyanı diye bilinen dini ve siyasi ayaklanmanın lideridir. Özellikle 15. yüzyılda Osmanlı İmp. Fetret Devri sırasında desteklediği Musa Çelebi'ye verdiği destek ve çağdaş sosyalizm uygulamalarını çağrıştıran yöntemleriyle meşhurdur. (El İştirakuyyun)
Kitapevlerine gittiğimde kendimi dünyanın en cahil insanı olarak görür ve delicesine kitaplara saldırırım. Kitapsız geçen çocukluğuma ve gençliğime yanarım. Ailemizde pek okuyan yazan kimsemiz olmadığı için evimizde kütüphanemiz de yoktu. 
Bir zamanlar bu çocuk ve gençlik cehaletimi şu dörtlüğümle dile getirmiştim.
Hayatı geç kavradım, olanı kader sandım,
Olmayanla savaştım tekâmülde zorlandım,
Kader alında değil akılda şifrelenmiş,
Ömrüm hazâna erdi yaşadıkça anladım…(Mehmet Özata)
Dün Adnan Mungan Dostlar Musiki Topluğu korosunda müzisyen arkadaşlarımdan birisi “hocam en son hangi kitapları okudunuz?” diye sordu. Ben de Ali Kuzu’nun İlluminati (Dünyanın Derin Devleti)  ve Yuval Noah Harari’nin Sapiens adlı kitaplarını okudum dedim.
Peki hocam,” George Orwell’in “Hayvan Çiftliği” ve 1984 adlı kitaplarını okudunuz mu?” . “Hayır” dedim. “Aman hocam büyük eksiklik, hemen okumalısınız, ikisi de muhteşem eserlerdir.” dedi. Bugün Kadıköy’e inerek hemen alacağım.
Daha sonra beraberce herkesin okuması gereken dünya klasiklerinin  listesini yaptık.
1. Turgenyev - Babalar ve Oğullar, 2. Montaigne - Denemeler –
3. Gogol - Ölü Canlar 4.  Jack London - Beyaz Diş  5. Stendhal - Parma Manastırı – 6. Dostoyevski-  Suç ve Ceza - 7. Dostoyevski - Karamazov Kardeşler- 8. Tolstoy- Savaş ve Barış - 9. Victor Hugo - Sefiller - 10. Balzac - Vadideki Zambak - 11. Cervantes - Don Kişot – 12. Daniel Defoe - Robinson Crusoe - 13. Gustave Flaubert - Madame Bovary - 14. Goethe - Faust –
15. Charles Dickens - İki Şehrin Hikayesi –
12 Ekim 2016