Çorum, genellikle şaşırtır yeni tanıyanları.

Anadolu’da köhne bir kasabaya geldiklerini sananlar, kendi ölçeğindeki yerleşim yerlerine göre daha bir “kent” bulurlar karşılarında.

Hem yaşamın pek çok kolaylığını ve yalınlığını sunan küçük bir kenttir, hem de büyük kentlerin bir takım olanaklarını da içinde taşır.

Dolayısıyla, Çorum’a tayini çıkınca üzülerek, kahrederek gelen kamu görevlisi, bu kenti teneffüs ettikten sonra ayrılmak istemez. Yine üzülerek gider ayrılık zamanı geldiğinde.

Bir de, Türkiye’nin ekonomik gelişimini yakından izleyen ve Çorum’u “Anadolu Kaplanı” olarak hatırlayanlar vardır ki, işte onlar, Çorum’u yaşayarak tanıyınca ne yazık ki düş kırıklığına uğrarlar.

Daha düne kadar, bir Gaziantep’in, bir Kayseri’nin, Denizli’nin hemen ensesindeki “sanayileşen kent” Çorum, Anadolu’nun o sanayi kentlerinden o kadar geride kalmıştır ki…

Hâlâ “sanayileşme yoluna girmiş kent” kategorisinden çıkamamıştır.

Bu sütunda, başka köşelerimizde, haber-yorumlarımızda sürekli ifade ediyoruz; dişiyle-tırnağıyla sanayileşme hamlesini başlatmış ve ekonomistler tarafından “KOBİ Başkenti” olarak tanımlanmış, “Kalkınmada Çorum modeli” diye yorumlara konu olmuş Çorum, sonraki yıllarda çelmelenmiştir, ekonomik gelişimi duraksatılmıştır.

Hakkı yenmiştir.

Hâlâ da hakkı yenmektedir.

Bu değerlendirmeyi yaparken, belirli kimseleri ya da kurumları hedef tahtasına oturtuyor da değiliz.

Çorum’un hakkını-hukukunu hep birlikte savunma adına uyarı görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz.

Mağduriyet edebiyatı yaptığımızı, meseleleri abarttığımızı düşünenler, lütfen her alandaki tabloları önlerine koyup önyargısız, serinkanlı bir analiz yapsınlar.

Geçmişle bugünü kıyaslasınlar.

Çorum elbette büyük hizmetler alıyor, gelişme gösteriyor.

Ama, geçmişte “çeşitli kriterlere göre” il merkezleri arasında 30’lu sıralarda yer alırken, bugün 40’lı sıralara gerilemiş görünüyor.

Yani, başka iller Çorum’dan daha hızlı gelişiyor.

Çorum geçiliyor.

Üstelik, yakın geçmişte “girişimcilik” adına mucizeler yaratmış ve Anadolu’nun sanayileşme parkurunda koşan kentleri arasında hemen ikinci grupta yer almışken…

Çorum’u ekonomik, sosyal, kültürel, kentsel, sportif…akla gelen her alanda daha gelişmiş, daha yaşanır bir kent görmek isteğimizden geliyor serzenişlerimiz.

Zaten, bizi yakından izleyen herkes bilir ki, ÇORUM HABER kişilerle, kişiliklerle uğraşmaz, meselelerle uğraşır.

ÇORUM HABER’in bu yayın politikası, doğaldır ki, bizim de irademizi, anlayışımızı, fikriyatımızı yansıtıyor.

Kişilerle sorunumuz yok, sorunlarla uğraşımız var.

Ucu kişilere dokunacaksa da, kusura bakılmasın ama, Çorum’un yararı, çıkarı, esenliği adına dokunmakta bir an bile tereddüt etmeyiz.

Çorum’u sevenlerin gazetesiyiz çünkü.

Çorum’u her şeyden fazla seviyoruz.

*      *       *

2012 sonu itibariyle Çorum’un kent nüfusu 225.927’den 231.146’ya çıktı. Yani 5.219 arttı.

Yozgat’ın kent nüfusu ise 76.745’ten 78.328’e yükseldi. Artış 1.583...

Hani, “uluslararası havaalanı” projesi nedeniyle okurlarımız merak ediyorlar da…

Mehmet YOLYAPAR