Rahmetli Sadi Leblebicioğlu bize ilkokul 5.sınıfı okutan öğretmenimizdi. Aynı zamanda halkevinde müzik dersleri verirdi. Ben o zamanlar keman çalmaya heveslendiğimden kendisinden ders almaya başladım.

Üstün yeteneklerini; tükenmeyen enerjisi ile uygulayan, hayranlık uyandıran bir yaşantısı vardı.

Şimdi kış mevsiminin ortasında bahar havası yaşamamız ile rahmetli öğretmenimiz Sadi Leblebicioğlu arasında kurduğum bağın açıklamasına gelelim:

Ilıca bağlarında bizim bağımıza yakın öğretmenimizin de bağı vardı. Bağda bulunduğumuz bir gün kar yağmış, hava açmıştı. Rahmetli babam öğretmenime benimle; ya bir şey gönderdi, yahut ta bir şey istedi. Pek hatırlayamıyorum.

Öğretmenimin yanına gittiğimde, gömleğinin kollarını sıvamış, elinde kürek, karları ağaçların dibine toplayıp, tekme ile sıkıştırırken gördüm. Ter içindeydi...

Bu olayın ağaçlara geç çiçek açtırarak, don olayından kurtarmanın, günümüzde de uygulanan yöntemlerden biri olduğunu öğrenmiş bulunuyorum...

* * *

Bağ, bahçe ile ilgisi olanların gözü, gök yüzünden ayrılmıyor; "Bu gidişle ağaçlar erken çiçek açacak. Erken çiçek açan ağaçları da don olayı, meyve vermekten mahrum ediyor, ülkemizin meyve rekoltesi büyük ölçüde düşecek. Bu olumsuzluktan bizim bahçe veya bağ da nasibini alacak" diyorlar.

Yazımın başına bu konuyla ilgili üretilen çareleri araştırıp anlatmak için oturdum ama anılara dalınca uçtum gittim.

Kötü de olmadı aslında. Unutulmaması gereken bazı anıları ve öğretmenlerimiz arasında önemli yeri olan, rahmetli hocamızı da anmış olduk.

Biz şimdi meyveleri don olayından kurtarmanın çarelerinden öğrendiklerimizi anlatmaya çalışalım.

Yöntemlerden yağmurlama sistemini şaşkınlıkla irdeledim. 12-20 saniye aralıklarla çalışan küçük yağmurlayıcılardan daha tatmin edici sonuçlar alındığını 1955 yılında İtalyan Davis bildiriyor. Bu yöntem o tarihten bu tarafa profesyonel işletmeler tarafından kullanılıyor.

Don zararlarını en aza indirmek için, toprak nemli, ottan temizlenmiş ve sıkıştırılmış olmalı. Toprağın sulanıp kuru kalmasına fırsat vermemek te önemli.

Radyasyon yoluyla yeryüzünden atmosfere giden ısı kaybının giderilmesi için küçük ateşler yakmak gerekiyor.

Tipik radyasyonlu geceler boyunca yer ile temas halinde olan hava soğur. Yerden 150 metre yükseklikteki havadaki sıcaklık yer seviyesinden fark edilecek şekilde daha sıcak olduğundan "sıcaklık tersellemesi" denilen usulle olumlu sonuç alınıyormuş.

Bir de don olayı ile çok farklı olan kırağı olayı var. Bu olayın sebebi de, çaresi de farklı.

İnternet her konuda olduğu gibi, bu konuda da derya deniz. Çok iyi teşvik uygulamaları var.

Özetlersek eğitimli ziraatçılara çok iş düşüyor. İrdeleyip çiftçiyi uyarsınlar. Çiftçimizin de araştırma yöntemlerine yönelmesi gerekiyor.

En güzel günler sizlerin olsun.