Geçen hafta yerel gazetelerimizden birinin ilk sayfasındaki haberde, “Kırkdilim’ de yeniden heyelan tehlikesi” deniyor ve “Sonbahar yağışlarıyla Kırkdilim’ de yeniden heyelan tehlikesi baş gösterdi” diye devam ediyordu.
Haberde ayrıca “Bu yol Çorum’ u İstanbul’ a bağlayan önemli geçiş yollarından birisidir. Çorum - Laçin Karayolu Kırkdilim geçidinde heyelan yaşandı yola düşen kaya parçaları sürücülerin korkulu rüyası haline geldi” denilerek yolda kaya düşme riskinin de çok yüksek olduğu belirtiliyordu.
Ben bu haberi okurken, neden bu garibanım yola çelik hasır döşemezler acaba diye düşünüp durdum.
Bu yol önemli bağlantı yolarından birisidir. Karadeniz Bölgesini de İstanbul’ a bağlayan ve bu güzergâhtaki pek çok vilayet vasıtalarının da buradan geçtiği bir yoldur.
Haberde çelik ağlar örülmesi isteniyordu. Bu işlemi bizim Karayollarımız çok güzel yapıyor. Bu sistem birçok yollarımızda yapıldı. İstanbul yolunda da seneler önce yapıldı.
Bildiğim kadarıyla hala da birçok yerde Karayollarımız bu işlemi yapmakta.
Sözün özü; devlet bu işe hemen el atmalı ve çelik halatlar dağın yüzüne döşenmeli. Çabuk donması için de yüzüne püskürtülecek çimentoya ilaç katılmalıdır. Bu işin yapımında dünyada belki yeni teknikler de ortaya çıkmıştır bunlardan da yararlanılmalıdır. Bu konu detaylıca incelenmeli ve Karayollarımıza gerekli yetki verilerek bu mesuliyetten kurtulunmalıdır.
Çorum her konuda ihmal ediliyor. Milletvekillerimiz yeteri kadar faal değil. (Sayın Salim Uslu bu konuda çalışmalara başladıklarını açıklamış, umarım bu defa kesin ve etkili bir sonuç alınır.)
Mahalli gazetelerimizden Allah razı olsun onlar böyle zaman zaman yerinde uyarılar yapıyorlar, milletvekillerimiz de bu konularda konuşup ilgileniyorlar ve hemen konuya parmak basıyorlar sağ olsunlar.
Ama bir gerçek var ki Çorum’a havaalanı konusunda ne halkımız ne de milletvekillerimiz hükümete gereken baskıyı yapmamıştır. Yine de vakit geçmiş değildir, bu konu üzerinde durulmalıdır.
Merzifon Havaalanı için şu söz Çorum’a çok yakışıyor, elin verdiği öğün olmaz o da vaktinde bulunmaz!
Sevgi ve saygılarımla.