Ticari işletmeler faaliyetlerinin niteliğine göre çoğunlukla boş olarak kiraladıkları iş yerlerine dekorasyon, raf kurulumu, çevre düzenlemesi, ağaçlandırma gibi harcamalar yapmak suretiyle faaliyetlerinin icrasına başlamaktadırlar. Bahsolunan bu harcamalar vergi uygulamasında "özel maliyet" olarak adlandırılır. Özel maliyetlerin tek kalemde gider olarak muhasebe kayıtlarına intikali ise mümkün değildir.
Vergi Usul Kanunu'nun 272. maddesinde normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderlerin gayrimenkulün maliyet bedeline ekleneceği; gayrimenkuller kira ile tutulmuş ise kiracı tarafından yapılan ve yukarıda bahsi geçen giderlerin bunların özel maliyet bedeli olarak ayrıca değerleneceği, kiracının faaliyetini icra için vücuda getirdiği tesisata ait giderlerin de bu hükümde olduğu; gayrimenkuller için yapılan giderlerin hem tamir, hem de kıymet artırma giderlerinden oluşması durumunda mükellefin bu giderlerden maliyet bedeline eklenecek kısmı ayrı göstermek zorunda olduğu ifade edilmiştir.
Öte yandan Vergi Usul Kanunu'nun ilgili hükümlerine göre işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle yukarıda belirtilen gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetler, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmleri amortisman ayırma yoluyla giderleştirilebilmektedir.
Amortisman süresi her bir iktisadi kıymet için Maliye Bakanlığı'nca yayımlanan Genel Tebliğlerle ilan edilmektedir ve amortisman uygulaması kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlamaktadır.
Vergi Usul Kanunu'na göre özel maliyet bedelleri kira süresine göre eşit yüzdelerle itfa edilmektedir.
Kira süresi dolmadan, kiralanan şeyin boşaltılması halinde ise henüz itfa edilmemiş olan giderler kiralamanın sonlandırıldığı yılda bir defada gider yazılabilmektedir.
Yukarıda yer alan açıklamalara göre ticari işletmeler, kiraladıkları iş yerlerine yapmış oldukları dekorasyon, raf kurulumu, çevre düzenlemesi, ağaçlandırma gibi harcamaları "özel maliyet" adı altında kayıtlarına alacaklar ve kira süresine göre eşit yüzdelerle gider yazabileceklerdir. Kira süresi dolmadan, kiralanan şeyin boşaltılması halinde ise henüz itfa edilmemiş olan bakiye tutar kiralamanın sonlandırıldığı yılda bir defada gider yazılabilecektir. Kira süresinin belli olmadığı veya bir yıllık kiralama yapılmakla birlikte kiralamanın devam edeceği harcama tutarından veya periyodik uzama gibi emarelerden açıkça anlaşılıyorsa amortisman süresi 5 yıl (%20) olarak uygulanacaktır.
Özel maliyet bedellerinin itfasında aktifleştirme yılındaki kira süresinin esas alınması gerektiğinden, kira süresi devam ederken dekorasyonun yenilenmesi suretiyle katlanılan yeni dekorasyon giderleri kalan kira süresine bölünerek itfa edilecektir (gider yazılacaktır).
Ticari işletmeye, bayiliğini veya distribütörlüğünü yaptığı firmalar tarafından verilen “dekorasyon destek bedelleri” adı altındaki ödemeler ise kira sözleşmesi ve süresi ile ilişkilendirilmeksizin tahakkuk ettiği takvim yılı kazancınızın tespitinde gelir olarak dikkate alınacaktır.